«Εθελοντισμός» στον καθαρισμό του Παντείου ή πώς να ξεμπερδεύουμε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Κατηγορία: 

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου μας ενημερώνει πως:

Οι εργασίες κατάρτισης της σχετικής σύμβασης (για την καθαριότητα) ξεκίνησαν με τη δημοσίευση του νέου Νόμου για τις συμβάσεις τον Αύγουστο 2016, ενώ η προκήρυξη αναρτήθηκε τον Νοέμβριο 2016. Εντούτοις, η διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο υποβολής ενστάσεων.

και συνεχίζει:

Η παλαιά σύμβαση έληξε στις 31/12/2016 και έγινε η επιτρεπόμενη από τον Νόμο παράταση των δύο μηνών. Κατά συνέπεια, υφίσταται πλέον κενό στην υπηρεσία καθαριότητος μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Μετά από συνεννόηση της Πρυτάνεως με τον Δήμαρχο Αθηνών κ. Καμίνη και Καλλιθέας κ. Κάρναβο, θα παρασχεθεί στο Πανεπιστήμιό μας βοήθεια σε θέματα καθαριότητας προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

για να καταλήξει :

Τα μέλη της Πρυτανείας θα οργανώσουν και θα συμμετέχουν σε συνεργεία καθαρισμού σε εθελοντική βάση. Καλούνται οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό να συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους του Πανεπιστημίου μας.

Εν μέσω της δραματικής υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων αλλά και της γενικευμένης λιτότητας που επιβάλλεται σε όλες τις πλευρές του λεγόμενου «κράτους πρόνοιας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια ακόμη πλευρά, αυτή της καθαριότητας του Παντείου, δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα. Το κώλυμα(;) που έχει προκύψει στο διαγωνισμό για την καθαριότητα (ερωτηματικό παραμένει γιατι η πρυτανεία αναζητά συνεργασία με εργολάβους που ενώ ξεσουμίζουν τους υπαλλήλους, ταυτόχρονα αδυνατούν, παρα το κόστος τους, να καλύψουν τις ανάγκες καθαρισμού) είναι βέβαιο αποτέλεσμα του οικονομικού στραγγαλισμού των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Και αντί ο στραγγαλισμός αυτός να αποδοκιμάζεται, έστω, από τις πρυτανικές αρχές, αντ' αυτού οι ίδιες εξαντλούνται σε παρακάλια προς τις δημοτικές αρχές και προτρέπουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εργαστούν εθελοντικά προκειμένου να καθαρίζεται το πανεπιστήμιο.

Η προτροπή αυτή θα φάνταζε «καλοπροαίρετη» αν οι φοιτητές δεν είχαν γευτεί τα αγαθά του «εθελοντισμού» στο Πάντειο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν προετοιμάζονταν οι απολύσεις στο διοικητικό προσωπικό, η πρυτανική ηγεσία είχε απευθύνει τότε κάλεσμα στους φοιτητές να εργαστούν εθελοντικά στην Βιβλιοθήκη προκειμένου να διατηρηθεί το κανονικό της ωράριο. Τη στιγμή, δηλαδή, που εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους, η πρυτανεία έβλεπε στους φοιτητές τους επόμενους εργάζομενους που αμισθί (ή «εθελοντικά», όπως τους αρέσει να λένε) θα κάλυπταν τις άδειες θέσεις των απολυμένων.

Ακριβώς η ίδια λογική αναπαράγεται και τώρα. Οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό, που υποστηρίζουν μια πολύ σημαντική πλευρά της φοιτητικής καθημερινότητας, αυτή της δημόσιας υγιεινής, θα πεταχθούν στο δρόμο και οι φοιτητές θα αναπληρώσουν τη δουλειά τους με το μανδύα του «εθελοντισμού»...

Η Πορεία Παντείου αποδοκιμάζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών και καλεί τους φοιτητές να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε έναν «εθελοντισμό» που πετάει εργαζόμενους στο δρόμο και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στη δημόσια υγιεινή στο πανεπιστημιακό χώρο. Ο «εθελοντισμός» τους κοστίζει σε κάθε εργαζόμενο τη δουλειά του και σε κάθε φοιτητή τα δικαιώματα του!

Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον καθαρισμό με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας!

Καμία συμμετοχή σε τέτοιου είδους «εθελοντικές» ομάδες!

Διαβάστε επίσης