Αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης στην Κορεατική Χερσόνησο

Κατηγορία: 

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν στις 22 Αυγούστου την κοινή στρατιωτική άσκηση «Ulchi Freedom Guardian», με τη συμμετοχή μιας δύναμης που φτάνει τα 75.000 άτομα, από τα οποία οι 25.000 είναι Αμερικανοί. Αν και οι δυο χώρες υποστηρίζουν πως πρόκειται για «αμυντική άσκηση», είναι καθαρό πως αυτή επιδιώκει να στείλει μηνύματα με ευρύτερους αποδέκτες, σε μια περίοδο που η γύρω περιοχή  προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών και οικονομικών συμφερόντων και γι' αυτό τις κόντρες τους.

Από τη μεριά της, η ΛΔ Κορέας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τις νέες ασκήσεις ως «προετοιμασία πολέμου», σημειώνοντας ότι η χώρα είναι «σε πλήρη ετοιμότητα» για να πραγματοποιήσει «σε αντίποινα προληπτικά πλήγματα εναντίον όλων των εχθρικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην επίθεση». Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αυτήν τη φορά από υποβρύχιο. Η δοκιμή έγινε από τις ανατολικές ακτές της χώρας, και διέσχισε περίπου 500 χλμ. με τροχιά βολής προς την Ιαπωνία. Άμεση ήταν η αντίδραση του Τόκιο, με τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, να χαρακτηρίζει την εκτόξευση «ασυγχώρητη» πράξη και μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του. Στη Σεούλ, συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της ανησυχίας για την «απειλή» από την Πιονγιάνγκ.

Αντίδραση στην άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας υπήρξε όμως και από την Κίνα, με το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» να επισημαίνει σε άρθρο ότι οι ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία, ειδικά αφού οι περιφερειακές εντάσεις έχουν οξυνθεί από τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα, του THAAD». Στο ίδιο άρθρο, μάλιστα, το «Σινχουά» εφιστά την προσοχή από τη μεριά του σε κινήσεις όπως η ανάπτυξη τριών βομβαρδιστικών αεροπλάνων στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού (ανατολικά των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας) που «απογειώθηκαν από κοινού από την Γκουάμ για την πρώτη τους κοινή επιχείρηση σε Ασία - Ειρηνικό».

Την ίδια στιγμή, μετά τις ασκήσεις ευρείας κλίμακας που το Πυροβολικό της Νότιας Κορέας έκανε με πραγματικά πυρά, πολύ κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη, και η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας ξεκίνησε 7ήμερη άσκηση, με «σενάριο» την αντιμετώπιση μιας πιθανής πυρηνικής επίθεσης από την Πιονγιάνγκ. Η άσκηση θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους που πραγματοποιείται από το πυροβολικό της Ν. Κορέας και γίνεται ένα χρόνο μετά το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε πέρσι στις 4 Αυγούστου, κατά τη ρίψη πυρών του βορειοκορεατικού στρατού στο νοτιοκορεατικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης