Ανακοίνωση της Μαθητικής Πορείας: Νέα χρονιά, νέοι αγώνες

Κατηγορία: 

«τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα κερδίσουμε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει “στοίχημα 30ετίας”, με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους».

Νίκος Φίλης, Υπουργός Παιδείας

 

Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν…

Περιχαρής ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως τα σχολεία, τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί μετά από …30 χρόνια θα είναι στη θέση τους! Είναι μάλλον για να ζητωκραυγάζει κανείς για τα αυτονόητα, για το γεγονός δηλαδή πως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχουν κενά και ελλείψεις. Είναι πράγματι όμως έτσι;

Είναι το λιγότερο προκλητικές και υποκριτικές οι δηλώσεις σαν και την παραπάνω που αυτές τις μέρες πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Και είναι προκλητικές γιατί ενώ τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές έχουν πεταχτεί έξω απ’ τα σχολεία είτε γιατί αναγκάστηκαν να βγουν από νωρίς στην αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους είτε γιατί το σχολείο τους έκλεισε, το υπουργείο Παιδείας μιλά με περίσσια αλαζονεία για τα βιβλία που θα βρίσκονται στη θέση τους. Είναι οι δηλώσεις αυτές θρασύτατες, τη στιγμή που λείπουν από τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας πάνω από 2.000 σχολεία λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων, τη στιγμή που τα σχολεία έχουν μείνει με πάνω από 30.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους λόγω της μνημονιακής πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων.

Είναι οι δηλώσεις αυτές προκλητικές, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας και βαθαίνοντας τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στη φτώχια και την εξαθλίωση, στην απόγνωση και την απελπισία. Οι δηλώσεις που μιλούν για «κερδισμένα στοιχήματα 30ετίας» εμπεριέχουν και έναν βαθύτατο κυνισμό. Και είναι ο κυνισμός που χαρακτηρίζει όλες τις δηλώσεις των υπουργών, των βουλευτών και των στελεχών αυτής της κυβέρνησης, που μπορεί να μιλούν με ευκολία για τα βιβλία που θα βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία, αλλά δε λένε μισή κουβέντα για τους μαθητές που στοιβάζονται ανά 30 στις τάξεις, για τη «μαθητεία», δηλαδή την απλήρωτη εργασία στα ΕΠΑΛ, για τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, για τη συνεχώς αυξανόμενη υποχρηματοδότηση (και) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δηλώσεις βέβαια αυτές εκτός από υποκριτικές θα αποδειχτούν και ψευδείς, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως για μία ακόμη φορά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν μπροστά στο συνηθισμένο σκηνικό των χιλιάδων ελλείψεων και κενών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο Παιδείας προτείνει «καινοτόμες» και «ριζοσπαστικές» λύσεις για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας και του εξεταστικοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου. Τόσο νέες, που είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες που ευαγγελιζόταν η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου το 2011! Και τόσο ριζοσπαστικές, που πολλές από αυτές μπορεί να τις βρει κανείς στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ή στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης. Ένα πράγμα όμως παραμένει σίγουρο. Όσες και όποιες αλλαγές προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να μειώσουν τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου, την εντατικοποίηση, τον αυταρχισμό, τα φροντιστήρια,την εξειδίκευση και την εξετασιομανία. Για το σχολείο στα χρόνια των μνημονίων αυτά όλα τα παραπάνω πάνε μαζί με την πολιτική των απολύσεων, της φτώχιας και της ανεργίας.

Για την Μαθητική Πορεία, ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο Οργάνωση-Αντίσταση-Αγώνας. Οργάνωση για να ξαναζωντανέψουμε αγωνιστικά τις συνελεύσεις και τα όργανά μας, τα 5μελή και 15μελή συμβούλια. Οργάνωση σε κάθε τμήμα, τάξη και σχολείο. Αντίσταση στη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, αντίσταση στις αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αγώνας στο πλευρό του λαού για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αγώνας για Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία. Η Μαθητική Πορεία καλεί όλους τους μαθητές να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σχολείο από αυτό που μας τάζουν, ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας ετοιμάζουν!

Διαβάστε επίσης