Ανακοίνωση της Πορείας για ορισμένα γεγονότα λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές

Κατηγορία: 

Μία μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς διαδραματίζονται σ’ ένα υποτονικό κλίμα αποπολιτικοποίησης και αδράνειας, οι κυρίαρχες δυνάμεις στις σχολές υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την εκλογική διαδικασία και συνολικότερα τις συλλογικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΠΑΣΠ: Προτείνουν οι εκλογές της ΝΟΠΕ και της ΑΣΟΕΕ να διεξαχθούν στο Ζάππειο, επικαλούμενοι τα επεισόδια που γίνονται κάθε χρόνο. Βέβαια, αυτό μόνο ως δικαιολογία λειτουργεί, καθώς η αντίληψη των συγκεκριμένων δυνάμεων περί ασύλου αφορά την κατάργησή του,  την αστυνόμευση στις σχολές και την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές.

ΠΚΣ: Πέρα από τη συναίνεσή της σε τέτοιες πρακτικές, οι δυνάμεις της ΚΝΕ μέσα σ’ ένα κλίμα ψηφοθηρίας και εκλογολαγνείας δε διστάζει να προβάλει τις ηγεμονικές της τάσεις προσπαθώντας με κάθε τρόπο να φιμώσει την Πορεία και άλλες δυνάμεις, κατεβάζοντας, σκίζοντας και εξαφανίζοντας αφίσες και πανό και τραμπουκίζοντας αγωνιστές σε μια σειρά σχολές, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τα Γιάννενα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι μέλη της ΠΚΣ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν επίθεση σε μέλη της Πορείας. Αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική της ΚΝΕ η προσπάθεια φίμωσης άλλων αριστερών δυνάμεων, αλλά και η ανοχή και συνενοχή της στις αντιδημοκρατικές προτάσεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ.

ΕΑΑΚ: Στο ίδιο κλίμα της εκλογολαγνείας, οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ ακολουθούν (ιδιαίτερα εκεί που διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες) αντίστοιχες λογικές με εκείνες της ΠΚΣ. Από τη μία αντιτάσσονται θέτοντας κώλυμα στις προτάσεις της ΔΑΠ για τη διεξαγωγή των εκλογών έξω από τις σχολές (π.χ. ΝΟΠΕ), ενώ από την άλλη συντάσσονται σιωπηλά πίσω από τις ίδιες προτάσεις (ΑΣΟΕΕ). Και όταν βέβαια αντιτάσσονται σε τέτοιου τύπου προτάσεις της ΔΑΠ το κάνουν μπλοκάροντας με τραμπούκικο τρόπο τις προεκλογικές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σε μια σειρά σχολές (π.χ. Φυσικό και Μαθηματικό Αθήνας). Άλλες φορές πάλι απλά συναινεί με τις προτάσεις των υπόλοιπων δυνάμεων, εγκαταλείποντας γρήγορα-γρήγορα τα «ριζοσπαστικά» της φρονήματα.

Ως Πορεία, μπροστά στα γεγονότα αυτά δηλώνουμε καθαρά ότι:

1.Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προτάσεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σε ΝΟΠΕ και ΑΣΟΕΕ για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στο Ζάππειο. Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και πρέπει να διεξάγονται στις σχολές, εκεί δηλαδή που είναι ο φυσικός τους χώρος.

2.Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια παρακώλυσης των φοιτητικών εκλογών σε όλες τις σχολές, με πρόσχημα την «άσκηση πίεσης» στη ΔΑΠ Νομικής. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και δίνουν προσχήματα στις αντιδραστικές απόψεις.

3.Δε μας φοβίζουν οι τραμπουκισμοί, τα σκισίματα αφισών και οι «εξαφανίσεις» πανό. Καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια και πρακτική αντιδημοκρατικού αποκλεισμού και φίμωσης που επιχειρείται τόσο απέναντί μας, όσο και απέναντι σε άλλες δυνάμεις.

4.Οι εκλογές δεν είναι αρένα επίδειξης δυνάμεων αλλά μια ακόμη πολιτική μάχη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και των συλλόγων.

5.Καλούμε όλους τους φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση των παραπάνω δυνάμεων και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Πορείας, να ενισχύσουν την κατεύθυνση της αγωνιστικής ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Στις 16 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Πορεία!

Διαβάστε επίσης