Ανακοίνωση της Πορείας στο Παιδαγωγικό Αθήνας

Κατηγορία: 
  1. Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις των Γ.Σ. και τις φοιτητικές καταλήψεις που ήδη έχουν δώσει μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση των ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ.

  2. Την ψήφιση του νόμου-πλαισίου δεν την βλέπουμε ως κάτι μεμονωμένο, αλλά ως ένα κρίκο στην αλυσίδα της γενικότερης πολιτικής που επιβάλλεται από τα απανωτά μνημόνια της τρόικας - ΔΝΤ - ΕΕ και δουλικά υιοθετείται από την κυβέρνηση.

  3. Το δίλημμα που αυτή τη στιγμή τίθεται δεν είναι το «κατάληψη» – «αντικατάληψη». Αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν θα χαθεί ένα μάθημα ή μια εξεταστική. Το δίλημμα είναι αν θα επιτρέψουμε να περάσει μια πολιτική ταξικών φραγμών, ιδιωτικοποίησης της παιδείας και σπασίματος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων ή αν με τους αγώνες μας θα βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - ΔΝΤ - ΕΕ.

  4. Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να βρεθεί στους δρόμους πλάι και μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων που ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν. Συγχρόνως, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να καταδικάσει και να απομονώσει διασπαστικές λογικές, όπως αυτές που αναζητούν την ξεχωριστή πλατεία για να διαδηλώσουν, λειτουργώντας έτσι ως βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση.

  5. Οι φοιτητές στις ΓΣ θα πρέπει να συσπειρώνονται στη βάση των κοινών τους προβλημάτων και όχι γύρω από τις πολιτικές αναλύσεις της κάθε παράταξης. Η συσπείρωση πάνω στο πρόβλημα οδηγεί στη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων που θα αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα. Αντίθετα, η λογική της ψήφισης πλαισίων στις ΓΣ είναι ίδια με τη διασπαστική λογική της διαδήλωσης σε ξεχωριστή πλατεία και ως τέτοια πρέπει να καταγγελθεί και να απομονωθεί. Από την άποψη αυτή είναι θετικό το γεγονός ότι ο σύλλογος μας έχει πάρει απόφαση ψήφισης αιτημάτων και όχι πλαισίων στη ΓΣ.

  6. Καταγγέλλουμε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που καταπατούν την παραπάνω απόφαση που έχει πάρει ο σύλλογος μας. Καταγγέλλουμε επίσης τις παρατάξεις ΠΑΣΠ – ΑΡΕΝ – ΕΑΑΚ οι οποίες στην προηγούμενη ΓΣ, ενώ υπάρχει η παραπάνω απόφαση του συλλόγου, δεν επέτρεψαν να ψηφιστούν ξεχωριστά, πριν από την ψήφιση των πλαισίων και συνολικά από το φοιτητικό σώμα οι προτάσεις α) όχι στο νόμο – πλαίσιο και β) κατάληψη της σχολής.

  7. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΡΕΙΑ μαζί με τον αγώνα ενάντια στο νέο νόμο – πλαίσιο και ενάντια στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, θα δώσει και τον αγώνα για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και για τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης