"Αξιολόγησε το μόνος σου" λέει στους φοιτητές η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Κατηγορία: 

Εμφανώς δυσαρεστημένη από το κοινοβουλευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιζητά την υλοποίηση όσων πιστά υπηρέτησε τόσα χρόνια, αυτή τη φορά όχι από την πολιτική ηγεσία αλλά από τους ίδιους τους φοιτητές.

Με ανάρτησή της στο διαδίκτυο καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά σε μία διαδικασία χαρτογράφησης των βασικότερων προβλημάτων των σχολών μας.   Και συνεχίζει: Η νέα μας καμπάνια από τη μία έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τον θεσμό της αξιολόγησης μέσα από τις επίσημες διαδικασίες, από την άλλη να ενισχύσει τη φωνή και τη συμμετοχή των φοιτητών στην διαχείριση των προβλημάτων που θίγουν την ποιότητα των σπουδών μας. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με το όνομα «Αξιολογώ», η οποία θα είναι διαθέσιμή στο portal dap.gr/aksiologis.

Χωρίς κανείς να διαβάσει ολόκληρη την ανάρτηση, καταλαβαίνει γρήγορα που το πάει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!

Το γεγονός, βέβαια, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης βρίσκεται στο site της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι δηλωτικό της αντικειμενικότητας της!

Η συζήτηση περί αξιολόγησης έχει χρονίσει στην ελληνική εκπαίδευση και όχι μόνο. Κατά καιρούς δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων, πολιτικοί και άλλοι δημοσιολογούντες επικαλούνται την αναγκαιότητα μιας γενικής και αόριστης αξιολόγησης. Παρά την διαρκή επίκληση μιας αντικειμενικής μεθόδου που θα αναδείξει τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι π.χ. ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων (γιατρών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και όλων λίγο πολύ των ομάδων εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα) η από τα πριν πρόβλεψη και συνήθως υλοποίηση μιας πολιτικής περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων αποκαλύπτει την πραγματική της διάσταση. Και αυτή συνίσταται στην χρήση των διάφορων αξιολογήσεων σαν «επιστημονικό εχέγγυο» υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θα ήταν άδικο βεβαίως να ξεχάσουμε τα μεγάλα φιάσκο των αξιολογήσεων, όλες εκείνες δηλαδή τις διαδικασίες και μετρήσεις που έβγαζαν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκε η μνημονιακή πολιτική και οι κυβερνήσεις της. Τέτοια ήταν εκείνη της Eurostat που κατέρριψε τον μύθο περί υπέρογκου ελληνικού δημοσίου τομέα, αφού η Ελλάδα, παρά τις γεωγραφικές τις ιδιαιτερότητες (νησιωτική χώρα) και τις όποιες ιδιαίτερες ανάγκες απορρέουν από αυτές, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθυσμό των δημοσίων υπαλλήλων. Μια ακόμη ήταν η αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, που, ενώ γινόταν λόγος για υπεράριθμους υπαλλήλους, αποδείχτηκε, και με τη σφραγίδα της «επιστήμης» πως και λείπουν υπάλληλοι και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπάρχει πολύ ευνοϊκότερη αναλογία διοικητικών-φοιτητών. Φυσικά οι κυβερνήσεις δεν πτοήθηκαν ακόμα και με τα αποθαρρυντικά, γι´ αυτές και τις πολιτικές τους, αποτελέσματα των αξιολογήσεων. Συνέχισαν απρόσκοπτες το έργο τους όπως το επιτάσσει η μία και μοναδική αξιολόγηση που ακολουθούν πιστά και αυτή δεν είναι άλλη από την αξιολόγηση των «εταίρων» αναφορικά με την υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος

Η αξιολόγηση που εξήγγειλε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις που διεξάγονται κατά καιρούς. Θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στην κατασυκοφάντηση της δημόσιας παιδείας και των φοιτητικών κεκτημένων. Άλλωστε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δρώντας σαν συνδικαλιστικός βραχίονας της ΝΔ, φέρει την βασικότερη ευθύνη για την εφαρμογή των πιο εξοντωτικών μέτρων που εφαρμόστηκαν μεταπολιτευτικά στο πεδίο της εκπαίδευσης, Από το σχέδιο Αθηνά, με ενδιάμεση στάση το κούρεμα των αποθεματικών των πανεπιστημίων, μέχρι τις διαγραφές φοιτητών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει βάλει τη σφραγίδα της! Μόνο ειρωνεία και χλευασμός προς το πρόσωπο των φοιτητών μπορεί να αποτελέσει μια αξιολόγηση που τη διεξάγει η πρώην κυβερνητική παράταξη! Λες και δεν ήταν αυτή που εκθείαζε τα μέτρα, λες και δεν ήταν αυτή που εμπόδιζε τους φοιτητές να συνεδριάσουν και να αγωνιστούν απέναντι σε όλα αυτά τα μέτρα, που τώρα έρχεται και αξιολογεί τα αποτελέσματα τους...

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απομονώσει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει στους φοιτητές πέρα από την υποστήριξη των παλιών και νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Να απορρίψει την αξιολόγηση που εξαγγέλλει, αλλά και κάθε άλλη, ακόμα και αν φέρει νέο, δημιουργικά ασαφές, όνομα και έχει σφραγίδα προέλευσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Κωνσταντίνος Μ.

Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Πορεία που κυκλοφορεί!

 

Διαβάστε επίσης