...από την κερκίδα

Το Μουντιάλ εκτός από όλα τα άλλα, δεν παύει να είναι και ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός και όχι μόνο γι' αυτούς που έχουν την ευθύνη και βέβαια τα οφέλη της διοργάνωσής του, αλλά και για όλες τις χώρες που μετέχουν σ' αυτό. Οι αναμετρήσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν μπορεί παρά να αντλούν περιεχόμενο και από την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα και τις εξελίξεις σ' αυτήν. Ακόμη και τα λιγότερο συγκροτημένα πολιτικά στοιχεία, υποστηρίζουν ή εχθρεύονται μια ομάδα με βάση και την πολιτική τους συνείδηση. Έτσι ο δημοκρατικός κόσμος, σε μια περίοδο κινηματικής αφασίας, είδε θετικά την άρνηση της Εθνικής Αργεντινής να παίξει με το Ισραήλ, παρά το τεράστιο οικονομικό ποσό που -για άκρως πολιτικές σκοπιμότητες- της πρόσφερε ο αιματοβαμμένος σιωνισμός. Η Αργεντινή φέτος έχει σίγουρα περισσότερους φίλους στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Από την άλλη, ο αποκλεισμός της οικονομικής και ποδοσφαιρικής υπερδύναμης Γερμανίας, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην Ελλάδα και ίσως σε αρκετές ακόμη χώρες της ΕΕ. Μάλλον οι λαοί δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο της ΕΕ και της Γερμανίας με βάση τις «αλήθειες» των ιδρυτικών της κειμένων και της Κομισιόν. Όσο κι αν προσπάθησε ο Τσίπρας από το δημοψήφισμα και μετά….

Στην αναμέτρηση Ελβετίας-Σερβίας (2-1) οι - αλβανικής καταγωγής- σκόρερ της Ελβετίας, Γκρανίτ Τζάκα και Χερντάν Σακίρι, κατά τους πανηγυρισμούς σχημάτισαν με τα χέρια τους τον «αλβανικό αετό». Αν και είναι το σύμβολο της αλβανικής σημαίας, σε τέτοια γεγονότα ταυτίζεται πλέον με τον αλβανικό εθνικισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας που κάποιοι …και εκεί… οραματίζονται. Υπήρξε επίσης σύμβολο του UCK του αλβανικού στρατού (των πολλών εγκλημάτων πολέμου) του Κοσσυφοπεδίου.

Να τα βάλουμε σε σειρά… Οι αλβανικής καταγωγής ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με τη φανέλα της Ελβετίας και πετυχαίνουν γκολ για τους Ελβετούς. Όμως πανηγυρίζουν το γκολ τιμώντας την αλβανική καταγωγή τους και προκαλώντας σίγουρα τους Σέρβους αντιπάλους τους. Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα… Γιατί αφού αισθάνονται τόσο Αλβανοί δεν παίζουν στην Εθνική Αλβανίας; Η εθνικιστική μαγκιά τελικά είναι ίδια παντού… ιδιοτελής και ανόητη…

Σε συνέχεια του παραπάνω περιστατικού, το πρόστιμο των 17000 ευρώ που επιβλήθηκε στους δύο ποδοσφαιριστές από τους διοργανωτές, ανέλαβε να το πληρώσει… ο πρόεδρος της Αλβανίας, Έντι Ράμα! Γι' αυτόν το σκοπό άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με όνομα «Μην φοβάστε τον αετό» και καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στους Αλβανούς ποδοσφαιριστές… που βάζουν γκολ για τη… χρυσοπληρωμένη εθνική Ελβετίας… συμβάλλοντας οικονομικά!

Πολλοί κυβερνητικοί… αλυτρωτισμοί μαζεύτηκαν στη γειτονιά των Βαλκανίων… Και όλοι τους έχουν ένα κοινό… Είναι λακέδες του ιμπεριαλισμού!

Αυστηρή προειδοποίηση(!) εξέδωσε η FIFA για τους Άγγλους οπαδούς, ώστε «όση ευφορία και αν τους προκαλούν» οι νίκες της ομάδας τους, να μην φωνάξουν συνθήματα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ειδικά για το ματς με το Βέλγιο, που πλέον έχει πάρει τον τίτλο του «ντέρμπι του Brexit». Σ' αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την προειδοποίηση θα εκδιωχθούν από το Μουντιάλ. Όμως εδώ δεν πρόκειται για συνθήματα που στρέφονται εναντίον ενός άλλου έθνους. Πρόκειται για πολιτικά συνθήματα εναντίον ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Τον οποίο, για ευνόητους λόγους, αισθάνονται ιδιαίτερη ανάγκη τελευταία να περιφρουρήσουν οι θιασώτες του… Και μάλλον αυτοί δεν είναι οι Ρώσοι διοργανωτές. Λογικές φίμωσης και πολιτικές αυταρχισμού στο ποδόσφαιρο; Περίεργο…

Διαβάστε επίσης