Για 'σένα συνάδελφε πρωτοετή! Το Οικονομικό Ιωαννίνων με τη ματιά της Πορείας!

Κατηγορία: 

Δυο λόγια ώστε να ‘σαι προετοιμασμένος και να αντισταθείς απέναντι στην προπαγάνδα για το πώς το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, ο καπιταλισμός δηλαδή, που μας ρουφάει το αίμα, είναι όχι μόνο μονόδρομος αλλά και το καλύτερο. Για το πώς τα Μνημόνια είναι προς το συμφέρον μας!

Σημείο 1ο: Πριν μπούμε στο ψητό! Είμαστε ακριβώς στην ίδια μπάντα! Πέρασες σε μια σχολή μετά από αρκετό κόπο και θυσίες με την οικογένεια να ‘χει αποστραγγιστεί οικονομικά για να πληρώσει τις ατέλειωτες ώρες φροντιστηρίων. Πέρασες σε μια σχολή που ίσως να μην ήταν και «αυτό που ήθελες» αλλά ήταν μέσα στις οικονομικές επιλογές που είχαν διαμορφωθεί. Αν είσαι από άλλη πόλη οι γονείς θα συνεχίσουν να αιμορραγούν οικονομικά ή θα αναγκαστείς να βρεις δουλειά (αν είσαι τυχερός) και κατά συνέπεια οι σπουδές να παν πίσω. Αν είσαι απ’ τον ίδια πόλη ίσως να ονειρευόσουν την φοιτητική ζωή και την ανεξαρτησία σε μια άλλη πόλη αλλά οικονομικά η οικογένεια αδυνατούσε να το στηρίξει, οπότε και είχες περιορισμένες επιλογές στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ουσία; Οικονομική στενότητα σε κάθε βήμα.

Σημείο 2ο: Φέτος τα Πανεπιστήμια ξεκινάν με ψηφισμένο το Νόμο-Γαβρόγλου. Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα με κεντρικό άξονα την περεταίρω διάλυση και υποβάθμιση των Πανεπιστημίων. Προβλέπονται εν συντομία η επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, ανοίγοντας δρόμο για επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά. Προβλέπονται συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών συνεχίζοντας ότι δεν τέλειωσε το σχέδιο Αθηνά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έκλεισε το 30% των υφιστάμενων σχολών και τμημάτων. Ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αφού η πενιχρή χρηματοδότηση συνεχίζεται με την πρώτη συγχώνευση των 2 μεγαλύτερων ΤΕΙ να ‘χει δρομολογηθεί (ΤΕΙ Αθήνας & ΤΕΙ Πειραιά). Η συμμέτοχη των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης έχει ως μόνο σκοπό να μας κάνει όλους συνυπεύθυνους για το χάλι των σχολών μας, να νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας σ’ αυτά όλους του αντιεκπαιδευτικούς νόμους, να αποδεχτούμε τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης και να προσπαθούμε να βγάλουμε απ’ τη μύγα ξύγκι. Είναι πολλά ακόμα, το επίδικό όμως είναι το εξής: αποτελεί απαραίτητο καθήκον να ενημερωθούμε για το ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ απ’ την άλλη μπάντα κι όχι απ’ την κυβερνητική και την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, να δούμε πίσω απ’ τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο καλός είναι ο νέος Νόμος, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι σ’ αυτή την πολιτική και να την ανατρέψουμε μαζικοποιώντας τα όργανα μας, τους συλλόγους μας και τις Γενικές Συνελεύσεις μας.

Σημείο 3ο: Έχει μια σημασία να δει ο καθένας την δημόσια δήλωση που είχαν υπογράψει ενόψει Δημοψηφίσματος 246 Ελληνες Πανεπιστημιακοί Καθηγητές Οικονομίας υπέρ του “ΝΑΙ” ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι θα μας πιπιλίζουν το κεφάλι για το πόσο καλά είναι τα μνημόνια την ίδια στιγμή που σκέφτεσαι αν θα βγεις μία ή δύο φορές την βδομάδα, αν θα πας στο γιατρό ή θα περιμένεις “να περάσει μόνο του”. Απ’ τη πρώτη κιόλας μέρα θα σου πουν πόσο κακιά είναι η Αριστερά κι ότι για τα μνημόνια φταίει η Αριστερά χρησιμοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνώνυμο της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα αριστερό είναι του συστήματος το προσωπικό.- Ξεκάθαρα πράγματα. Θα ακούσεις ότι δεν είναι καλό να υπάρχει κατώτατος μισθός και θα στο “τεκμηριώσουν” κιόλας ταχα μου, ότι καλά κάνουν και κόβουν τη σύνταξη της γιαγιάς σου με την οποία πληρώνεις το ενοίκιό σου, καλά κάνουν και παίρνουν λιμάνια κι αεροδρόμια, αναπτυξη, δουλειές, επενδύσεις… Κι άλλες τέτοιες μπούρδες. Να αμφισβητείς τα πάντα, να τα περνάς από κόσκινο και να μην καταπίνεις αμάσητο ότι σου πλασάρουν, να μην τσιμπάς στη δήθεν «επιστημονική» τεκμηρίωση!

Σημείο 4ο: Απ’ την άλλη θα δεις και τη ΔΑΠ που τα ΔΑΠιτούδια θα στο παίξουν φίλοι και θα σου πλασάρουν το “ΔΑΠ και ξερο ψωμι”. Η ΔΑΠ όμως δεν είναι ανεξάρτητη παράταξη, ούτε είναι μια «παρέα» όπως θα προσπαθήσουν να σε πείσουν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (όπως λέει και τ’ όνομά της) είναι η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστηρίζουν την κατάργηση του ασύλου, για να μπορούν ανενόχλητοι οι μπράβοι της από κοινού με τις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν κάθε φοιτητική αντίσταση και τέλος, πίσω απ’ τα πάρτυ και τη διανομή σημειώσεων κρύβουν το γεγονός ότι είναι υπέρ όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων των τελευταίων χρόνων, εκείνων δηλαδή που έχουν οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σ’ αυτή την κατάσταση. Θα σου πουν για την Αριστερά που υποβαθμίζει τα Πανεπιστήμια την ώρα που αυτοί μοιράζουν σημειώσεις για να σε εξαγοράσουν. Δεν θα πουν όμως ποτέ για τους μπράβους της νύχτας και τους χρυσαυγήτες που η παράταξή τους καλύπτει. Δεν θα σου πουν για τις πολιτικές δολοφονίες που διέπραξε ένα πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, ονόματι Καλαμπόκας, δολοφονώντας ως άλλος Ρουπακιάς τον Αγωνιστική Καθηγητή Τεμπονέρα.

Μην εξαγοραστείς, μην ξεπουλήσεις την αξιοπρέπεια σου, μην εξυπηρετήσεις συμφέροντα που είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστήμιων και των διδάκτρων που ουσιαστικά θέλουν να σε πετάξουν απ’ το Πανεπιστημίο. Είσαι μέλος του συλλόγου, από σένα εξαρτάται αν θα γίνεις και ενεργό μέρος του συλλόγου συμβάλλοντας στον αγώνα που σε καλεί η Πορεία, στον αγώνα να Ζωντανέψουμε τον Σύλλογο και τα όργανα του, στην κατεύθυνση της Πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων ώστε να συζητήσουμε προβλήματα που μας απασχολούν. Έλα να παλέψουμε μαζί!

Πού θα μας βρεις: κτήριο βιβλιοθήκης, σκάλες δίπλα απ’ το ασανσέρ, 2ος όροφος                           

ΠΟΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

Διαβάστε επίσης