Για τα εκλογικά αποτελέσματα στο Φυσικό Αθήνας

Κατηγορία: 

Την Τετάρτη 18/05 διεξήχθησαν οι εκλογές των φοιτητικών συλλόγων.

Τα αποτελέσματα για το Φυσικό ήταν τα ακόλουθα:

330 ψηφίσαντες - 327 έγκυρα

ΠΚΣ 160, ΕΑΑΚ 117, Αγ. Κινήσεις 17, Πορεία 14, ΠΑΣΠ 8, ΑΡΔΙΝ 6, ΔΑΠ 1, Λευκά 4

 

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν έχει κριθεί και επικυρωθεί η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις δυνάμεις που συγκροτούν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Αγ. Κινήσεις). Αιτία της διαφωνίας είναι ένα κενό στον εκλογικό κανονισμό, και συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά στον προσδιορισμό του εκλογικού μέτρου, και, συνεπώς, στον τρόπο κατανομής των εδρών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το δεδομένο είναι ότι από τα αποτελέσματα του Φυσικού προκύπτει μία έδρα με αβέβαιο ακόμη αποδέκτη. Ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή, πηγαίνει είτε στην Πορεία, είτε στην ΠΚΣ (οπότε κατακτά την αυτοδυναμία στο Τμήμα μας).

Στην πραγματικότητα, πίσω από τον ελλιπή κανονισμό βρίσκεται η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και των οργάνων του φοιτητικού συνδικαλισμού, στον έναν ή στον άλλο βαθμό από όλες τις γνωστές μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις, δυστυχώς και από εκείνες που αναφέρονται στην αριστερά. ΠΚΣ και ΕΑΑΚ στον Σύλλογό μας, οι οποίες μοιράζονται εξάλλου και τη μεγάλη πλειονότητα των εδρών στο Φυσικό τα τελευταία χρόνια, φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αδιέξοδη κατανομή των εδρών και για την αδυναμία συγκρότησης ΔΣ.

Η ΠΚΣ, ήδη από την επομένη των φοιτητικών εκλογών, από το βήμα του Ριζοσπάστη ανακοίνωνε την αυτοδυναμία της στο Φυσικό. Φαίνεται ότι η ΠΚΣ έχει κρίνει, έχει προαποφασίσει τα αποτελέσματα, και βιάζεται να ενημερώσει για τις «5 έδρες» της, υποσκάπτοντας τη λειτουργία της ΚΕΦΕ.

Η ΚΕΦΕ αναζητεί ακόμα, μια εβδομάδα και πλέον μετά τις φοιτητικές κάλπες, τους εκλογικούς κανονισμούς των προηγούμενων ετών, αφήνοντας πρακτικώς ακέφαλο τον Σύλλογο Φοιτητών Φυσικού, χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Η απαξίωση της λειτουργίας και της ίδιας της ύπαρξης των ΔΣ και άλλων φοιτητικών οργάνων (πχ. ΕΦΕΕ) συνάδει με την αντίληψη ορισμένων φοιτητικών δυνάμεων, όπως της ΕΑΑΚ, η οποία δεν θέλει συγκρότησή τους αν τυχόν ηγεμονεύει σε αυτά η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, ή άλλες δυνάμεις τις οποίες δεν εγκρίνει η ΕΑΑΚ.

Η θέση της Πορείας πάνω στο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι ξεκάθαρη, και θα ήταν εξάλλου η ίδια για οποιαδήποτε παράταξη βρισκόταν στη θέση μας: Εφόσον στη συγκυρία υπάρχει κενό στον εκλογικό κανονισμό, πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Φυσικό. Θεωρούμε απαράδεκτο οι συλλογικές διαδικασίες να μπορούν να γίνονται λάστιχο κάθε χρονιά.

Επίσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναδειχθεί με δημοκρατικό τρόπο, θεωρούμε ότι οφείλει να δεσμευτεί ρητά και με σαφήνεια υποδεικνύοντας συγκεκριμένα τον εκλογικό κανονισμό που θα ισχύει στο εξής.

25/05/2016

Διαβάστε επίσης