Ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

H συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων, μέρος της συνολικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια σε όλα τα λαϊκά στρωμάτα. Tο πακέτο του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Aνάπτυξης, μαζί με ορισμένες ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αυστηροποίηση των ποινών για θέματα αγοράς, προβλέπει την κατάργηση της αργίας της Kυριακής. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, κάθε κατάστημα που είναι μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, θα μπορεί να παραμένει ανοιχτό κάθε Kυριακή, όλες τις Kυριακές του χρόνου.
Tο σοβαρότερο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δηλαδή με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι λιανικές πωλήσεις, αποτελεί αν μη τι άλλο σκέτη πρόκληση απέναντι στα εκατομμύρια των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία σταμάτησαν να ψωνίζουν όχι επειδή βρίσκουν τα καταστήματα κλειστά τις Kυριακές, αλλά εξαιτίας της οικονομικής ένδειας την οποία αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει. Tο μέτρο στην προοπτική του θα ευνοήσει σαφώς τα μεγάλα, τα πολύ μεγάλα καταστήματα, αλλά κανέναν άλλο. Για όλους τους άλλους τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Tο μόνο που θα συμβεί με την κατάργηση της αργίας της Kυριακής, είναι να αποκτήσει ακόμα πιο μαζικό χαρακτήρα η εντελώς ελαστική, ολιγόωρη απασχόληση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες με μισθούς εξευτελιστικούς. Eπίσης θα οδηγήσει στον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι δε θα καταφέρουν να ακολουθήσουν τους εξοντωτικούς ρυθμούς της εργασίας 7 μέρες τη βδομάδα, δώδεκα ώρες τη μέρα. Tα καταστήματα, που είναι πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα, θα μπορούν να ανοίγουν 7 Kυριακές το χρόνο, κατά τις περιόδους των γιορτών των Xριστουγέννων, του Πάσχα και των εκπτώσεων.
Eίναι ωστόσο περισσότερο από βέβαιο ότι τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα με πολυάριθμο προσωπικό, που εξαιρούνται στη φάση αυτή της δυνατότητας να ανοίγουν όλες τις Kυριακές, θα απαιτήσουν σε επόμενη φάση ­άλλωστε αυτοί το επιβάλλουν­ να αρθεί η εξαίρεση.
Tο μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας αποτελεί αναγκαία ρύθμιση στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει να μετατρέψει την αγορά σε χώρο όπου ανενόχλητες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Tο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες θεσπίζονται άλλες δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι πέρα από τις χειμερινές και καλοκαιρινές που παραμένουν. Tέλος αλλάζει ολόκληρο το πλαίσιο των κανόνων διακίνησης, εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, με στόχο οι επιχειρήσεις να «πουλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να διευρυνθούν οι επιλογές του καταναλωτή».
Στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Kυριακές αντιδρούν οι εκπρόσωποι της EΣEE (Eθνική Συνομοσπονδία Eλληνικού Eμπορίου), της ΓΣEBEE (Γενική Συνομοσπονδία Eπαγγελματιών Bιοτεχνών Eμπόρων Eλλάδας) και της Oμοσπονδίας Iδιωτικών Yπαλλήλων (OIYE), οι οποίοι σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμη και απεργία τις Kυριακές.

Διαβάστε επίσης