Επικίνδυνη αναζωπύρωση και κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Κατηγορία: 

Αναζωπυρώνεται η ένταση στην Ουκρανία καθώς στο έδαφος της κρίσης, που εκδηλώθηκε μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο, καθημερινές σχεδόν είναι οι κινητοποιήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Κιέβου και παρακινούμενοι από το παράδειγμα της Κριμαίας, απαιτούν άμεση διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαδηλώσεις μαζί με τις ρωσικές ξανακυματίζουν σοβιετικές σημαίες, ενώ πολλαπλασιάζονται τα συνθήματα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους Νατοϊκούς μηχανισμούς.

Στο Χάρκοβο και Λουγκάνσκ οι διαδηλωτές σπάζοντας τα φράγματα της αστυνομίας (ελεγχόμενης από το Κίεβο) κατάλαβαν κυβερνητικά κτήρια, ενώ στο Ντονέτσκ, μερικοί ένοπλοι κατάλαβαν το διοικητήριο και ανακήρυξαν την πόλη σε «λαϊκή δημοκρατία» (!) απαιτώντας άμεσα (πριν τις 11 Μάη) δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία της.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία προκάλεσαν την άμεση διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ε.Ε., με την ανακοίνωση διεξαγωγής τετραμερών συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα. Είναι πάν­τως σημαντική η εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Λαβρόφ, ότι οι φιλορωσικές ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στις συνομιλίες αυτές. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους αυτής της συνάντησης», είπε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. «Πρόκειται για μια εσωτερική κρίση της Ουκρανίας και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία στο Κίεβο πρέπει να καλέσουν όλες τις περιοχές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν διάλογο για το σύνταγμα, για τη γλώσσα και για όλα τα άλλα θέματα», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ομοσπονδιακό κράτος.

Στις συνθήκες αυτές οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» προετοιμάζοντας Νατοϊκά γυμνάσια στο έδαφος της Ουκρανίας, έχοντας αποσπάσει κι­ό­λας σχετική έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για διεξαγωγή τους επόμενους μήνες, στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή 7.000 στρατιωτών από 17 χώρες, που θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Ουκρανία και τη Μαύρη θάλασσα. Και μόνο αυτή η «εδαφική» επιλογή του ΝΑΤΟ στρώνει στην πράξη το δρόμο, παρά τις κραυγαλέες διακηρύξεις τους για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, για το διαμελισμό της χώρας. Ταυτόχρονα με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα Ρωσοουκρανικά σύνορα, το ΝΑΤΟ προχωρεί σε αεροπορικά γυμνάσια σε Εσθονία και Λιθουανία στο όνομα της ενίσχυσης της εθνικής τους ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας και την απομάκρυνση όλων των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, προχώρησε στην αυτονόητη άρση των «οικονομικών προνομίων» προς την Ουκρανία.
Η Gazprom πρώτα – πρώτα εξάγγειλε τη θεαματική αύξηση του παρεχόμενου φυσικού αερίου (από την 1η Απρίλη η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία πέρασε από τα 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια) και απαίτησε την άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών του Κιέβου, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Ο Πούτιν ζήτησε από την Gazprom να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας αυτών «θα λάβουν αυτό που έχουν πληρώσει». «Η κατάσταση είναι το λιγότερο περίεργη: οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου, όμως δεν κάνουν τίποτε για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο Πούτιν. Παράλληλα η Ρωσία εξάγγειλε μια σειρά εμπορικών φραγμών στις διμερείς σχέσεις, αρνούμενη να απορροφήσει τα ουκρανικά εμπορεύματα.

Αντίστοιχα το Κίεβο «εξασ­φά­λισε» προνομιακές σχέσεις με την ΕΕ και υποσχέσεις για δάνειο 15 δις δολ. από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ ξεχωριστά. Ωστόσο τα άμεσα αποτελέσματα αυτών των μέτρων είναι δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και οι περικοπές των ήδη περιορισμένων μισθών και συντάξεων, που εξαγγέλθηκαν κιόλας από την εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου.

Σ' αυτή την κατάσταση το αμερικανικό κογκρέσο βρήκε ευκαιρία να απευθύνει έκκληση προς τον Ομπάμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ, ενώ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο, αυξάνοντας αντίστοιχα την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές μέρα με τη μέρα. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διπλωματικό τομέα ενισχύοντας την αστάθεια. Είναι ενδεικτικό ότι η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Κριμαία προκάλεσε την αποπομπή από την κυβέρνηση του Κι­έβου του υπουργού Άμυνας, στελέχους του φασιστικού «Σβό­μπο­ντα», ενώ έντονη αμφισβήτηση δέ­­χεται και ο προσωρινός πρό­εδρος της χώρας, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, που έδωσε εν­το­λή για την αποχώρηση από την Κριμαία 6.500 ανδρών του ουκρανικού στρατού.

Αναδημοσίευση από το Λαϊκό Δρόμο και το www.m-lkke.gr

Διαβάστε επίσης