Η ομιλία εκ μέρους της Πορείας στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Ισαάκ Ιορδανίδη

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Η Πορεία, τα νεαρότερα, ηλικιακά, μέλη του M-Λ ΚΚΕ, αν θα μπορούσαμε να απομονώσουμε τη θλίψη που δημιουργεί ο αποχωρισμός με έναν σύντροφο σαν τον σ. Ισαάκ θα τον αποχαιρετούσαμε με ένα ζεστόχαμόγελο υπερηφάνειας, ανταποκρινόμενοι στο δικό του χαμόγελο, στηδική του αισιόδοξη στάση ζωής, που μας συντρόφευσε, μας έδωσε κουράγιο, μας ενέπνευσε. Θεωρούμε εξαιρετική τιμή για εμάς, πραγματικό προνόμιο, το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν σύντροφο σαν τον Ισαάκ, να μάθουμε δίπλα του, να βαδίσουμε μαζί του· και γνωρίζουμε ότι η απώλειά του είναι μεγάλη, διότι, ακριβώς, μεγάλες ήταν οι αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε ακατάβλητα και αγόγγυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.Τιμώντας σήμερα τον Ισαάκ Ιορδανίδη, δεν στεκόμαστε σαν άλλοι «εικονολάτρες» μπροστά σε ένα λάβαρό μας, δεν ανάβουμε εθιμοτυπικό κερί μνήμης, ακόμη κι αν πρόκειται για το πιο ιστορικό στέλεχός μας και πρωτεργάτη της δημιουργίας του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος στη χώρα μας. Όμως αναγνωρίζουμε αληθινά, ουσιαστικά, ότι αγωνιστές όπως ο Ισαάκ Ιορδανίδης, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα να βρισκόμαστε εδώ, και ελεύθερα να εκφράζουμε τη σκέψη μας. Αναγνωρίζουμε ότι σύντροφοι όπως ο Ισαάκ Ιορδανίδης έθεσαν την υπόθεση όλου του λαού αλλά και των μελλοντικών γενεών πάνω από τον εαυτό τους, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή τους στον ανώτερο αυτό σκοπό.

Η νεολαία δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει τον σύντροφο Ισαάκ που μέχρι πρόσφατα βάδιζε μαζί της, στις μικρές κινητοποιήσεις και στις μεγάλες πορείες· δεν θα ξεχάσει ότι, παρά τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, ο Ισαάκ ήταν παρών και σε όλες στις μεγάλες συγκεντρώσεις των τελευταίων μνημονιακών ετών, αυτές που χτυπήθηκαν από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής με τόνους χημικών και δακρυγόνων: ο σύντροφος δεν επικαλέστηκε τη βεβαρυμμένη κατάσταση της υγείας του (η οποία είχε δοκιμαστεί ήδη με τις κακουχίες, τις εξορίες και τα ξερονήσια, στη νεότερη περίοδο της ζωής του), ούτε το περασμένο της ηλικίας του. Ήταν εκεί, δίνοντας με την παρουσία του και το παράδειγμά του, θάρρος και πεποίθηση σε όλους εμάς τους νεότερους.

Η νεολαία δεν θα ξεχάσει, επίσης, τους λόγους που εκφώνησε ο σύντροφος Ισαάκ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο που μας πέρασε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση. Στα βαθύτερα και συνθετότερα προβλήματα των τελευταίων 60, και πλέον, χρόνων (κομμάτι των οποίων υπήρξε η ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η αναρρίχηση στην ηγεσία τής Σοβιετικής Ένωσης του ρεβιζιονισμού, και η καπιταλιστική παλινόρθωση), ο Ισαάκ Ιορδανίδης απάντησε θαρραλέα μέσα σε δύσκολες ιστορικές συγκυρίες. Βοήθησε να μπουν στη χώρα οι βάσεις του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, δίνοντας πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές μάχες με θαυμαστή καθαρότητα σκέψης αλλά και λόγου. Θεωρούμε ότι τα πιο απλά λόγια και φράσεις του συντρόφου Ισαάκ, ήταν εμποτισμένα με το πιο επαναστατικό περιεχόμενο: από τα χρόνια της Αναγέννησης μέχρι και τις τελευταίες δημόσιες ομιλίες του, το φθινόπωρο που παρήλθε.

Στον Ισαάκ, σε όλους τους συντρόφους και αγωνιστές που αφιέρωσαν κυριολεκτικά τη ζωή τους στην υπόθεση του λαού και του τόπου, οι νεότεροι δηλώνουμε ειλικρινά ευγνώμονες. Κρατώντας στη μνήμη μας αλλά και στην καρδιά μας, την αγωνιστική στάση ζωής, όσο και την σεμνότητα, συντρόφων όπως ο Ισαάκ Ιορδανίδης, γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη αναγνώριση της προσφοράς τους, δεν είναι άλλη, από την προσπάθειά μας να συνεχίσουμε το έργο τους, να βαδίσουμε -όσο μπορούμε- αντάξιά τους, να συμβάλλουμε ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της αναγέννησης του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος για τον οποίο με σπάνια δύναμη και αντοχή πάλεψαν, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή τους.