Θέλουν να καταργήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους!

Κατηγορία: 

Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επιμέρους σχολές
την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα,
ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών
να αποφασίζουν όλοι απ' ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων,
που ορισμένοι προτείνουν και επιτήδεια επιβάλλουν.»

Απίστευτη σύμπτωση! Την ώρα που η τρόικα απαιτεί απ' την ελληνική κυβέρνηση τη θέσπιση νέων μέτρων ενάντια στα σωματεία εργαζομένων, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο κεκτημένο δικαίωμά τους να συζητούν και να αποφασίζουν συλλογικά, ακριβώς την ίδια στιγμή πέφτει στο τραπέζι η πρόταση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ για την πρακτική κατάργηση των Φοιτητικών Συλλόγων και την αντικατάσταση των συνελεύσεων και των δημοκρατικών συλλογικών διεργασιών των φοιτητών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες...
Λίγα μόλις 24ωρα πριν, μέρες πολυτεχνείου, οι πρυτανικές αρχές πολλών πανεπιστημίων προσπερνούσαν «από τα δεξιά» τις ήδη αρκετά αντιδραστικές πρόνοιες των νόμων-πλαισίων, και καλούσαν προληπτικά(!) τα ΜΑΤ, για να αποτρέψουν την είσοδο φοιτητών στα πανεπιστήμια, για να τους εμποδίσουν είτε να λάβουν αποφάσεις είτε να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων. Με βροχή ρήψης χημικών και απρόκλητες, βάναυσες επιθέσεις των μονάδων καταστολής σε βάρος των φοιτητών, με ταυτόχρονη κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου (Νομική, Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, κτήριο Πρυτανείας στην Αθήνα) ή με απειλές για κλήση της Αστυνομίας και σχετικές ενέργειες (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), οι πρυτανικές αρχές γύρισαν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, γράφοντας μαύρη σελίδα στην ιστορία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου.
Αμφισβητώντας όχι μόνο τις αποφάσεις, αλλά τους ίδιους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, οι «φυτεμένοι» πρυτάνεις τύπου Φορτσάκη (ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε φόρμουλα νομικής παράκαμψης του Συντάγματος, για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων!), αποτελούν πρακτικά τη φωνή της τρόικας στα πανεπιστήμια. Ο Φορτσάκης, όμως, δεν είναι μόνος του. Έχει πίσω του την κυβέρνηση που τον προώθησε στη θέση που τώρα κατέχει, και τον στηρίζει στις προτάσεις που καταθέτει. Έχει στήριγμά του τις διάφορες προβαλλόμενες προσωπικότητες της πολιτικής, όπως τον ποταμίσιο Θεοδωράκη, ο οποίος ζητά κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, ή τον τραμπούκο Πάγκαλο, ο οποίος προτείνει τον Φορτσάκη για ...Πρόεδρο της Δημοκρατίας Έχει δίπλα του το υπουργείο Παιδείας, το οποίο υπερθεματίζει, και αναζητά να γενικεύσει το δόγμα του «Νόμου και Τάξης» σε όλα τα πανεπιστήμια, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Έχει μαζί του τις κυρίαρχες παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές, οι οποίες άλλοτε συγκαλυμμένα οργανώνουν συγκέντρωση ψηφιακών υπογραφών για να απαγορεύσουν τις φοιτητικές παρατάξεις, άλλοτε φανερά προτείνουν την κατάργηση και αντικατάσταση συλλογικών φοιτητικών οργάνων.
Ενάντια στις μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην οργάνωση και ενότητα των φοιτητών, (οι οποίες αντιπροτείνουν μάλιστα τις ατομικές λύσεις της «ψηφιακής ψήφου» από τον καναπέ), η Πορεία καλεί τους φοιτητές, τη νεολαία της χώρας, να καταδικάσουν τις αντιεκπαιδευτικές, αντικοινωνικές προτάσεις, να εργαστούν για την αποτροπή της εφαρμογής τους. Να μην εφησυχάζουν από τυχόν αναδιπλώσεις ή αναδιατυπώσεις των προτάσεων: πίσω τους κρύβεται η σταθερή πρόθεση τρόικας - κυβέρνησης - υπουργείου παιδείας - φορτσάκηδων για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα. Να μην το επιτρέψουμε!

Κάτω τα χέρια απ' τους Φοιτητικούς Συλλόγους!
Δημόσια Δωρεάν Παιδεία!

Διαβάστε επίσης