Κατεδάφισαν το σπίτι του κομμουνιστή λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη!

Κατηγορία: 

Πριν από 6 ημέρες κατεδαφίστηκε το σπίτι του σπουδαίου κομμουνιστή λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη, στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, με απόφαση των κληρονόμων και αφού ο Δήμος Πέλλας το έκρινε κατεδαφιστέο.

Το 1985 είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτήριζε το σπίτι διατηρητέο. Πέρασαν 30 χρόνια με αναλγησία των αρμόδιων φορέων και αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σπίτι να ρημάξει από τα καιρικά φαινόμενα και το πέρασμα του χρόνου, ώστε τώρα πια να κρίνεται μη επισκευάσιμο, επικίνδυνο και τελικά να κατεδαφίζεται. Σε ένα μνημονιακό κράτος που έτσι κι αλλιώς τσακίζει τους ανθρώπους, δεν περιμέναμε καλύτερη τύχη για ένα...σπίτι. Μαζί με το σπίτι όμως, γκρεμίσαν ένα σύγχρονο μνημείο πολιτισμού που θα έπρεπε να αγκαλιάζει τη ζωή, το έργο και τους αγώνες του Μενέλαου Λουντέμη και να τα αναδεικνύει στο σήμερα. Αυτό όφειλαν πολιτεία και φορείς να κάνουν.

Ο Μενέλαος Λουντέμης ήταν πρόσφυγας από τη Γιάλοβα της Μ.Ασίας και εγκαταστάθηκε στην Πέλλα από το 1923 ως το 1932. Στην κατοχή, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων του ΕΑΜ. Έκανε εξορία στην Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, δικάστηκε για πολλά από τα βιβλία του και με τη δικτατορία του Παπαδόπουλου έχασε την ελληνική ιθαγένεια και βρέθηκε στο Βουκουρέστι. Επαναπατρίστηκε το 1976 και ένα χρόνο μετά πέθανε στην Ελλάδα. Ο Λουντέμης είναι ένας από τους πολυγραφότερους λογοτέχνες μας, που υπηρέτησε πιστά το ρεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού καταγράφοντας πάντα στα έργα του την πραγματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες.