Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

Κατηγορία: 

Μολονότι ο Αρβανιτόπουλος και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρούν με συνεχείς «διορθωτικές» κινήσεις να περιορίσουν τις αντιδράσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», φαίνεται ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κερδίζουν συνεχώς σε μαζικότητα και παλμό.

Παρά τη στήριξη των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών μέσα στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα από την κυβερνητική ΔΑΠ (που ζητάει «μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ!»), παρά τη σιγή ιχθύος από την ΠΑΣΠ (στάση πριμοδότησης, πρακτικά, του σχεδίου «Αθηνά»), παρά τη διαιρετική πολιτική των ΜΑΣ και ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ (από τα ξεχωριστά «πλαίσια αγώνα» που καταθέτουν, μέχρι τους διαφορετικούς χώρους συγκέντρωσης και κινητοποίησης στους οποίους προσκαλούν), η απόπειρα κατεδάφισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έβγαλε τους φοιτητές στους δρόμους. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν απλωθεί σε όλη την επικράτεια, από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες, από την Αθήνα μέχρι την Κοζάνη, από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα, από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Σάμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μορφή διαμαρτυρίας που επιλέχτηκε από τους φοιτητές είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων τουλάχιστον δεκαετιών: φοιτητές του Τμήματος Αλιείας στα Μουδανιά Χαλκιδικής, την ώρα αυτή που τυπώνεται το τρέχον φύλλο του Λ.Δ., έχουν συμπληρώσει ήδη επτά ημέρες απεργίας πείνας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μετακίνηση του τμήματός τους στο Μεσολόγγι.

Ταυτόχρονα, μια σειρά σχολών, με αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων, τελούν υπό κατάληψη, ενώ άλλες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με σχετικές αποφάσεις και της διοίκησής τους.

Σε ορισμένες πόλεις οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» οργανώνονται και σε δημόσιους χώρους πέραν των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως στην περίπτωση των καταλήψεων της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου Κρήτης ή του σταθμού ΟΣΕ Πατρών. Ανάμεσα σε εκείνους που καταγγέλλουν το σχέδιο «Αθηνά», και ορισμένοι δήμαρχοι (π.χ. Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Λειβαδιάς) και δημοτικοί σύμβουλοι (π.χ. Αιγιαλείας) οι οποίοι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση έως εξάλειψη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους αντίστοιχους δήμους.

Συλλαλητήρια στα οποία καλείται το σύνολο των τοπικών κοινωνιών (όχι μόνο οι άμεσα θιγόμενοι φοιτητές και το επιστημονικό-διοικητικό-λοιπό προσωπικό) διοργανώνονται σε πολλές περιφέρειες, με ενδεικτικά αναφερόμενα το Πανπατραϊκό και Παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Με διαφαινόμενη σήμερα κορύφωση των κινητοποιήσεων την 28η Μαρτίου, οπότε πιθανά θα προωθηθεί το σχέδιο «Αθηνά» για να μετατραπεί σε Προεδρικά Διατάγματα, στόχος των φοιτητών όλων των τμημάτων πρέπει να γίνει η ανυποχώρητη στάση, η περαιτέρω μαζικοποίηση και ενίσχυση του αγωνιστικού κλίματος στις σχολές, η πάλη για τη συνολική ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού, αντικοινωνικού νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης