Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία!

Κατηγορία: 

Προβληματική αποδείχτηκε, πριν καν την έναρξή της, η τελευταία διπλωματική απόπειρα, στη Γενεύη (Γενεύη ΙΙΙ), με στόχο την έναρξη μίας μακράς «ειρηνευτικής» διαδικασίας έμμεσων συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, (ξεχωριστές συνομιλίες με τον εντεταλμένο του ΟΗΕ).

Η απόφαση της λεγόμενης «Ύπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», που έχει συγκροτήσει μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται κυρίως από δυτικές και αραβικές δυνάμεις, να μην παραστεί αρχικά στις συνομιλίες της Γενεύης, πάρθηκε στη διάρκεια μίας ακόμη συνεδρίασής της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Από την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν ορισμένα αντιπολιτευόμενα κόμματα και το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Αντίθετα, επιτράπηκε να συμμετάσχουν στην ΥΔΕ οι τζιχαντιστές της ένοπλης οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» (που από τη Συρία και τη Ρωσία θεωρείται τρομοκρατική) διορίζοντας, εκτός των άλλων, τον αρχηγό τους, Μοχάμεντ Αλούς, επικεφαλής διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.
Η εξέλιξη δεν προξενεί κατάπληξη. Τα βαριά «σύννεφα» στη Γενεύη είχαν αρχίσει να πυκνώνουν καιρό πριν από την έναρξη του τρίτου κύκλου διαπραγμάτευσης (Γενεύη ΙΙΙ), ανάμεσα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες ΗΠΑ και Ρωσίας για έναν έστω προσωρινό συμβιβασμό, ώστε να ξεκινήσουν οι νέες συνομιλίες στη Γενεύη εντός χρονοδιαγράμματος, στην πραγματικότητα η εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα σε μία σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο (Ουκρανία, διεύρυνση ΝΑΤΟϊκών βάσεων προς ανατολάς, προώθηση αντιτιθέμενων γεωπολιτικών συμφερόντων σε Συρία και Ιράκ κ.λπ.) είναι το πραγματικό εμπόδιο. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και μέρος του διπλωματικού «παιχνιδιού», καθώς γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική πλευρά ενός ήδη διεξαγόμενου πολέμου. Οι συσχετισμοί στα πολεμικά πεδία είναι που καθορίζουν και τις διαπραγματευτικές τακτικές. Γι' αυτό και ο πόλεμος στη Συρία δεν προβλέπεται άμεσα τουλάχιστον να οδηγηθεί σε ένα οριστικό τέλος.

Ανάμεσα στα άλλα, ΗΠΑ και Ρωσία (με την ανοχή ή τη συμμετοχή και των άλλων 13 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) αθέτησαν την υπ' αριθμόν 2254 απόφαση του ΣΑ που είχαν πάρει στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη και η οποία προέβλεπε, πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, δύο πολύ βασικά πράγματα: α) Την κατάρτιση μίας κοινά αποδεκτής λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε Συρία και Ιράκ (που είχε αναλάβει να φτιάξει η Ιορδανία) και β) την επίτευξη «εκεχειρίας» στις ζώνες του πολέμου, στις οποίες ωστόσο δεν θα συμπεριλαμβάνονταν εκείνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα». Αντίθετα, όχι μόνο δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη εκεχειρίας, αλλά κλιμακώθηκαν οι μάχες στο συριακό έδαφος. Εκτός από τη Ρωσία που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, και οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή, σπρώχνοντας παράλληλα και το ΝΑΤΟ να επέμβει, χρησιμοποιώντας, εφόσον αποφασιστεί μέσα στον Φλεβάρη από τους ΝΑΤΟϊκούς υπουργούς Άμυνας, σε πρώτη φάση τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη AWACS.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως τη μέρα έναρξης της έμμεσης διαπραγμάτευσης στη Γενεύη (29/1), η ολλανδική Βουλή αποφάσισε τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας και στις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ανατολική Συρία, με πρόσχημα, εννοείται, τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τους οποίους υποτίθεται πως βομβαρδίζουν, εδώ και μήνες, στο Ιράκ.

Το ίδιο 24ωρο, στη Ρώμη οι 25 υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και των πιο στενών δυτικών και Αράβων συμμάχων τους «ζύγισαν» τα αποτελέσματα της έως τώρα επέμβασης σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο οικοδεσπότης Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές έχασαν το 40% του εδάφους που είχαν καταλάβει στο Ιράκ και το 20% του εδάφους που είχαν καταλάβει στη Συρία, επισημαίνοντας ότι παραμένουν απειλή στη Λιβύη και την υποσαχάρεια Αφρική. Σε ανακοινωθέν, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι προσπάθειες της συμμαχίας τους «κερδίζουν έδαφος» στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, εκφράζουν την υποστήριξή τους στις έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία και «έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη επιρροή του ΙΚ στη Λιβύη». Όπως έγινε γνωστό από τη συνάντηση της Ρώμης δεν έλειψαν και σενάρια για το επόμενο στάδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα την «προστασία» των πετρελαίων της χώρας από τους τζιχαντιστές.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για τη ρευστότητα και αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων για τη Συρία.

Συγκεκριμένα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αναστολή των ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες διακόπηκαν θεωρητικά ως τις 25 Φλεβάρη. Η αναστολή των συνομιλιών ανακοινώθηκε μετά από τη δήλωση του Ριγιάντ Χιτζάμπ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης (Ύπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή), πως φεύγει από τη Γενεύη επειδή δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών. Ο Χιτζάμπ κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αλλά, αντίθετα, τους έχει κλιμακώσει. Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε την αναστολή των συνομιλιών «αποτυχία» που την απέδωσε «στους Σαουδάραβες, τους Τούρκους και τους Καταριανούς».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «έπειτα από μια πρώτη εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών, κατέληξα ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, όχι μόνον από εμάς, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνάμεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, οι οποίες θα συναντηθούν στις 11 Φλεβάρη στο Μόναχο. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ αρνήθηκε να μιλήσει για «αποτυχία» και σημείωσε απλώς ότι όρισε την 25η Φλεβάρη για μια επανάληψη των συνομιλιών.
Ωστόσο, ΗΠΑ και η Γαλλία συνέδεσαν το ναυάγιο της διαδικασίας της Γενεύης με την κατάσταση στο πεδίο των μαχών, όπου οι δυνάμεις της Δαμασκού, υποστηριζόμενες από τη σύμμαχό τους Ρωσία, πραγματοποιούν ταυτοχρόνως μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι, στον βορρά. Η Γαλλία κατήγγειλε και αυτή «την ωμή επίθεση που πραγματοποιεί το συριακό καθεστώς με την υποστήριξη της Ρωσίας». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, σημείωσε ότι οι «δραματικές συνθήκες» στο πεδίο «στερούν το νόημα» των συνομιλιών στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός έσφιξε κι άλλο τον κλοιό γύρω από τους «αντικαθεστωτικούς» στην πόλη του Χαλεπιού, την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.   

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο συριακός λαός θα συνεχίσει να υποφέρει γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού που κλιμακώθηκε με την εμπλοκή και της Ρωσίας μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως και της Τουρκίας και των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές, με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης ώστε να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο ίδιος αυτός ανταγωνισμός θα σφραγίσει και τις επόμενες συνομιλίες της Γενεύης, όταν και αν ξαναρχίσουν.

Διαβάστε επίσης