Μέγας Σταυροφόρος Ένα πλήρες βιογραφικό

Αν θα θέλαμε να επιλέξουμε έναν άνθρωπο για πρωθυπουργό της Ελλάδας με βάση το βιογραφικό του, σίγουρα ο Γ. Παπανδρέου ο Νεότερος θα ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους. Πιθανότατα θα ήταν μάλιστα στην επικρατέστερη 10άδα. Γιατί;
Πέρα από το γεγονός ότι είναι ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αλλά και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (δηλαδή, είναι ο ορισμός του σοσιαλιστή ηγέτη), ένας σωρός επιπλέον τίτλοι τιμής τον ακολουθούν, πιστοποιώντας την ειδίκευσή του σε όλους, λίγο-πολύ, τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης (και πίστης). Προσπερνάμε γρήγορα κάποια απλά πτυχία, χρίσματα και αξιώματα, τα οποία μόνο χώρο πιάνουν κορνιζαρισμένα στους τοίχους της οικίας Παπανδρέου (σε βαθμό τέτοιο, που καθιστά δυσδιάκριτους τους ίδιους τους τοίχους). Αφήνουμε την Αντι-προεδρεία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ειρήνη κάθε 4 χρόνια) και το χορηγούμενο από τους αμερικανούς βραβείο τού «Υπερασπιστή της Δημοκρατίας» (πόλεμος για την ειρήνη) και περνάμε στα πραγματικά ενδιαφέροντα: Στους σταυρούς.
Μάλιστα. Καλά ακούσατε. Εξαιρετική και σπανιότατη πρέπει να λογίζεται η ..συλλογή του πρωθυπουργού της χώρας σε σταυρούς κάθε λογής. Από όποια χώρα περνάει (θυμίζουμε ότι έχει έφεση στα ταξίδια) του δίνουν και έναν-δύο. Μόνο σε ένα νεκροταφείο θα μπορούσε να βρει κανείς περισσότερους σταυρούς. Εξηγούμεθα και αριθμούμε τα κομμάτια της ιδιόμορφης αυτής «συλλογής»:
Φινλανδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λέοντος (1996)
Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας (1998)
Εσθονία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λευκού Αστέρος (1999)
Αυστρία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, πρώτης τάξεως (1999)
Σουηδία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πολικού Αστέρος (1999)
Γερμανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας, πρώτης τάξεως (2000)
Ισπανία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής (2001)
Βέλγιο-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (2001)
Πορτογαλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Infante dom Henrique (2002)
Βατικανό-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Πίου ΙΧ (2002)
Ιταλία-Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας (2003)
Περού-Ο Μεγαλόσταυρος "Ήλιος του Περού" (2003)
Για να μη νομίσει κανείς ότι κάνουμε πλάκα (ειδικά όταν διαβάσει για τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του ..Πολικού Αστέρα»), πληροφορούμε το κοινό ότι την πλήρη σειρά τίτλων, αξιωμάτων, πτυχίων, σταυρών, κ.λπ., μπορεί να αναζητήσει κάθε δύσπιστος αναγνώστης στην προσωπική ιστοσελίδα του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν παίρνει σταυρούς μόνο στις εκλογές, απ’ ότι φαίνεται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν των τιμητικών αυτών μεγαλόσταυρων, ο Παπανδρέου έχει αναγορευτεί το 1999 σε «Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου» (και βέβαια πήρε δώρο τον «Μεγαλόσταυρο» από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Διόδωρο Α΄), ενώ πρόσφατα, σε σύντομη επίσημη επίσκεψή του στην ίδια ιερή πόλη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον άθλο: αφού έλαβε από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ «τα διάσημα του μεγαλόσταυρου και του περιδέραιου του Παναγίου Τάφου», αναγορεύτηκε και πάλι «Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου». Πάντως ο συγκεκριμένος τίτλος, έχει αρχίσει και καταντάει ρουτίνα για τον Παπανδρέου.
Για ιστορικούς λόγους πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίοδο της ιστορίας δεν υπήρξαν «Ορθόδοξοι Σταυροφόροι» με την έννοια εκστρατευτικού σώματος προς τους Ιερούς Τόπους ή προς οποιοδήποτε άλλο σημείο της γης. Ο ύψιστος τίτλος «Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου» αποδίδεται στον κοσμικό εκείνο που τιμά με τη στάση ζωής του την Ορθοδοξία, και είναι άξιος να φέρει το σημείο του Σταυρού. Ο πρωθυπουργός μας διακρίθηκε κατά το σωτήριον έτος 2010 με την ..υπαγωγή της χώρας μας σε διπλή επιτήρηση-κηδεμονία, και κέρδισε την αναγόρευσή του σε «Μέγα Σταυροφόρο». Παράδοξη η διαδικασία με την οποία αποδίδονται οι τιμές και τα παράσημα. Να αναμένουμε, άραγε, του χρόνου, υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για τα Νόμπελ Οικονομίας; Τότε, δεν θα βρεθεί ούτε ένας που θα αμφισβητήσει ότι ο πρωθυπουργός μας διαθέτει ένα πλήρες βιογραφικό.

 

Διαβάστε επίσης