Μεγάλοι έλληνες

Υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου. Τότε θα διεξαχθεί ο «Μεγάλος Τελικός» και η εθνική αγωνία μας θα λάβει τέλος. Τότε θα μάθουμε ποιος είναι, κατά την ακριβή φράση τής τηλεοπτικής παραγωγής, «ο Μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών».
Μέχρι σήμερα είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ (και να τα εμπεδώσουμε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στα διαλλείματα των δενδροφυτεύσεων) τους 100 μεγάλους Έλληνες, από τους οποίους έχουν επιλεγεί οι ..μεγαλύτεροι, η αφρόκρεμα, η κορυφαία 10αδα· από αυτούς πάλι θα προκύψει ο κορυφαίος των κορυφαίων, ο τρισμέγιστος.
Για τον ωραίο αυτό εθνικό αγώνα, που διεξάγεται υπό τη μουσική τής Ρεμπούτσικα και τον κεντρικό συντονισμό του Παπαχελά, αξίζουν μερικές συγκεκριμένες παρατηρήσεις, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

·    Καταρχήν, ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Το «τηλεοπτικό format του BBC» απλά τονώνει το εθνικο(παρα)φρονικό μας συναίσθημα, καθότι, τουλάχιστον, έχουμε 100 ανθρώπους για να ψηφίζουμε. Οι Ελβετοί περιορίζονται στον Γουλιέλμο Τέλλο και λίγους ακόμη τοξότες.
·    Εντελώς αντι-ιστορικά και αντι-επιστημονικά, η τηλεοπτική παραγωγή εκλαμβάνει τον όρο «Ελλάδα» ως σταθερό και παγιωμένο στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, άλλη είναι η αντίληψη του Περικλή για την «Ελλάδα», (ο «Νούμερο 9» οδηγεί την πόλη-κράτος της Αθήνας σε πόλεμο με την επίσης πόλη-κράτος της Σπάρτης), και άλλη του Καποδίστρια (ο «Νούμερο 6» δεν θα φανταζόταν ποτέ τα χαραγμένα σύνορα της Ελλάδας στη θέση που βρίσκονται σήμερα).
·    Στο μεγάλο αυτό κονταροχτύπημα με προσωπικότητες από όλους τους αιώνες, παράδοξη είναι και η προσέγγιση του όρου «Έλληνας». Ήταν άραγε Έλληνας ο Όθων; Θα μας κατηγορήσουν οι Βαυαροί ότι τους κλέβουμε τους υποψηφίους για τον δικό τους διαγωνισμό.. Μα και αρκετοί από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες που βρίσκονται ανάμεσα στους 100 πρώτους, τις περισσότερες φορές θα ονόμαζαν τον εαυτό τους «Ρωμαίο» αυτοκράτορα, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη ελληνορωμαϊκής πάλης για τη διεκδίκηση της πατρότητάς τους.
·    Η ψηφοφορία, στην πραγματικότητα, δεν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε όμοια πράγματα. Η σύγκριση διεξάγεται ανάμεσα σε λάχανα και πορτοκάλια, με συνολικά στατιστικά που λαμβάνουν υπόψη τους την ..«ευφυΐα», την «κληρονομιά», την «ηγεσία», την «ανδρεία» και την «ευσπλαχνία» έκαστου ιστορικού προσώπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Αριστοτέλης παρουσιάζει την ίδια ανδρεία με τον Βενιζέλο (στο 68%), και ο Περικλής την ίδια περίπου ευσπλαχνία με τον Κολοκοτρώνη (στο 75%).
·    Ανάμεσα στους 100 μεγάλους Έλληνες, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Καζατζίδης. Άρτος και θέαμα. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο «άγνωστος στρατιώτης», απροσδόκητα εμβόλιμοι μέσα στους 100, τονώνουν την υπερηφάνεια και το εθνικό μας συναίσθημα.
·    Στη σχετική ιστοσελίδα των Μεγάλων Ελλήνων, οι υποψήφιοι παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά, για να μη θεωρηθεί ότι ο σταθμός προωθεί κάποιον από αυτούς. Ορθόν. Η διαδοχή των ονομάτων, ωστόσο, μερικές φορές προκαλεί μειδιάματα· διαβάζουμε: «Όθων», «Όμηρος».. «Παπαδόπουλος Γεώργιος», «Παπαθανασίου Βαγγέλης», «Παπανδρέου Ανδρέας», «Παπανδρέου Γεώργιος».. «Φειδίας», «Φλωράκης Χαρίλαος». (Ας αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος είναι μέσα στους 100..).
·    Αν επιθυμούσαν να κάνουν εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή καθενός από αυτούς, ας το έπρατταν. Στο πολιτιστικό μπλέντερ του ΣΚΑΙ αναμειγνύονται η πατριδογνωσία με την πατριδοκαπηλία, και η ιστορική αλήθεια με την παραφιλολογία και το τηλεοπτικό σόου. Οι δέκα υποψήφιοι γελοιοποιούνται σε μεγάλες αφίσες στις στάσεις λεωφορείων: ο Κολοκοτρώνης ζητάει: «ψηφίστε με, γιατί έγινα κλέφτης για χάρη σας», ενώ ο Βενιζέλος προτρέπει «ψηφίστε με, γιατί απ’ όλες τις ιδέες εγώ είχα τη μεγαλύτερη». Εδώ δεν πρόκειται για την ανάδειξη, αλλά για τη γελοιοποίηση των 10 «μεγαλύτερων» Ελλήνων και παραποίηση της ιστορίας.
·    Ας μη παραγνωρίσουμε βέβαια και την οικονομική πλευρά του διαγωνισμού. Στην τσέπη του Αλαφούζου καταλήγουν τα χρήματα από τα μηνύματα και τις κλήσεις των πολιτών που θα θελήσουν ενεργά να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Στην ίδια τσέπη καταλήγουν και τα χρήματα από τις πωλήσεις βιβλίων που σχετίζονται με τους 10 μεγαλύτερους.
·    Παρούσες, φυσικά, και οι πολιτικές σκοπιμότητες: Να αναδειχθεί «μεγαλύτερος Έλληνας» ο Αλέξανδρος και να παραμείνει στους 10, μέχρι τέλους, ο Καραμανλής. Βέβαια, η μεγάλη πλάκα θα γίνει αν οι Σκοπιανοί διοργανώσουν αντίστοιχο διαγωνισμό και ψηφίσουν για «μεγαλύτερο Μακεδόνα» τον νικητή του δικού μας εθνικού διαγωνισμού. Η συνέχεια, στις οθόνες σας..

Διαβάστε επίσης