Να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης σε βάρος των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Ανακοίνωση της ΛΑ-ΑΑΣ

Για μια ακόμη φορά διώκεται η συνδικαλιστική δράση στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου εννέα φοιτητές καλούνται για ανάκριση, ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι για τη δημιουργία «κλίματος τρομοκρατίας» μέσα στις σχολές. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η τρομοκράτηση των φοιτητών και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Μπαίνει στο στόχαστρο η πάλη τους για καλύτερες συνθήκες σπουδών, ο αγώνας τους ενάντια σε φραγμούς και εμπόδια στη μόρφωση, η αντιπαράθεσή τους στην καθηγητική αυθαιρεσία, η αναμέτρησή τους με ρατσιστικές, διχαστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Αυτή είναι η ουσία της προωθούμενης ποινικής δίωξης που γίνεται ύστερα από επανειλημμένες αναφορές και καταθέσεις του καθηγητή Παύλου, ο οποίος φαίνεται ότι θεωρεί «βιλαέτι» το μάθημά του και «υποτακτικούς» τους φοιτητές του. Στην ουσία, στο πρόσωπο αυτών των φοιτητών, τους οποίους κατηγορεί σαν «φοιτητικό ISIS»(!), επιδιώκει να πάρει ρεβάνς από την περσινή μαζική φοιτητική κινητοποίηση των ΗΜΜΥ ενάντια στα μαζικά «κοψίματα» (έως 100%), τις αυθαιρεσίες του, τη ρατσιστική του ρητορεία. Μια κινητοποίηση που τον στοχοποιούσε (δικαίως) σαν αιχμή υλοποίησης μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των φοιτητών.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι μια εξαίρεση στον κανόνα, μια παρατυπία στη δημοκρατικότητα. Η προώθηση των ταξικών φραγμών, η εντατικοποίηση των σπουδών, το χτύπημα του πανεπιστημιακού άσυλου και του φοιτητικού συνδικαλισμού, είναι μόνιμες επιλογές όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Αυτές τις επιλογές καλείται να τις υλοποιήσει (και τις υλοποιεί) το καθηγητικό κατεστημένο, αναδεικνύοντας φυσικά μέσα από τους κόλπους του και τις πιο αιχμηρές και ακραίες εκφράσεις του, όπως είναι ο συγκεκριμένος καθηγητής.

Το ίδιο σταθερές είναι οι επιλογές του συστήματος και των κυβερνήσεών του για το χτύπημα των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλης της νεολαίας, των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Επιλογές που για να περάσουν «πρέπει» να πάνε χέρι-χέρι με διώξεις, απαγορεύσεις κινητοποιήσεων και καταστολή αγώνων, την ενεργοποίηση δηλαδή ενός ολόκληρου νομικού και κατασταλτικού οπλοστασίου προκειμένου η νεολαία και οι λαϊκές μάζες να μη σηκώσουν κεφάλι.

Στην υπηρεσία αυτής της κατεύθυνσης εντάσσονται και οι ενέργειες του καθηγητή Παύλου, καθώς και η προωθούμενη δίωξη των εννέα φοιτητών της πόλης μας. Μ’ αυτή την έννοια η καταγγελία των διώξεων αυτών και εκδήλωση της συμπαράστασής μας, δεν έχει μόνο τα χαρακτηριστικά της υπεράσπισης των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, των αγώνων τους, των αγώνων και των συνδικαλιστικών οργάνων του φοιτητικού κινήματος. Είναι μια απαραίτητη εναντίωση στη επιβολή ενός πολιτικού κλίματος φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, που σταθερά προωθείται από τις επίσημες και «ανεπίσημες» εκφράσεις του συστήματος και στοχεύει στην τρομοκράτηση και υποταγή του λαού. Είναι ένα κάλεσμα για την ανάπτυξη ενός κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης, για τη ζωή και το δίκιο των λαϊκών μαζών και πρωτίστως της νεολαίας, της οποίας τα όνειρα και το μέλλον, θυσιάζονται στο βωμό της αναπαραγωγής ενός συστήματος αδικίας, καταπίεσης, εκμετάλλευσης και εξάρτησης.

  • Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων
  • Αντίσταση – Διεκδίκηση – Αναμέτρηση, αυτός είναι ο δρόμος της νεολαίας και του λαού!

Διαβάστε επίσης