Πετσόκομμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, άγρια τρομοκρατία και καταστολή στη Γαλλία

Κατηγορία: 
Μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο Παρίσι, με θύματα αθώους πολίτες, νέο αντιδραστικότερο τοπίο διαμορφώνεται συνολικά στην Ευρώπη. Με το γνωστό δίλημμα «δημοκρατικά δικαιώματα ή περισσότερη ασφάλεια», η Γαλλία ενεργοποιεί «κόκκινους συναγερμούς», ένα αντίστοιχο δόγμα Μπους -μετά την 11η Σεπτέμβρη- στο εσωτερικό της, καταλύοντας δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, κάτω από το φόβητρο της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, η σφαγή στο Παρίσι δίνει ένα απαραίτητο άλλοθι στην κυβέρνηση Ολάντ να ζητήσει από την ΕΕ χαλάρωση και εξαίρεση από τη δημοσιονομική πειθαρχία με δεδομένο ότι πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες στην άμυνα και την ασφάλεια. 
 
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα παραταθεί με τα σημερινά δεδομένα για 3 ακόμα μήνες, περιλαμβάνει από περιπολίες στρατού στο Παρίσι, απαγόρευση συναθροίσεων και αποκλεισμό ολόκληρων περιοχών με παράλληλη απαγόρευση κυκλοφορίας όποτε κρίνεται απαραίτητο, μέχρι εφόδους σε όλη την επικράτεια για την εξεύρεση υπόπτων θυλάκων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Μπαίνει επιτακτικά η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η άρση της γαλλικής υπηκοότητας σε φερόμενους υπό­πτους, καθώς και να δίνεται η δυνατότητα διευρυμένων παρακολουθήσεων, από μυστικές υπηρεσίες, πολιτών που κρίνονται ύποπτοι με παράλληλη κράτησή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλο το αντιτρομοκρατικό πλαίσιο, όλοι οι τρομονόμοι μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη, οι δυνάμεις καταστολής ενισχύονται και θωρακίζονται, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεσαλώσει, καθώς τα δημοκρατικά δικαιώματα κατακουρελιάζονται.
Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Ενδεικτική ήταν η κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη σε επιχείρηση στρατού και αστυνομίας για τον εντοπισμό του αποκαλούμενου υπεύθυνου για το χτύπημα στο Παρίσι, στο προάστιο Σαιν-Ντενί με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να πυροβολούν στους δρόμους, απαγόρευση κυκλοφορίας, διάχυτο κλίμα τρόμου να επικρατεί σε όλη τη χώρα. Την τρομολαγνεία ενισχύει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Ολάντ, από τον ίδιο που στα διαγγέλματά του τονίζει ότι η Γαλλία είναι σε πόλεμο και πρέπει να προετοιμαστεί, μέχρι τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που ισχυρίζεται ότι «Μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος των χημικών ή βακτηριολογικών όπλων. Είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να υιοθετηθεί ο ευρωπαϊκός φάκελος επιβατών αεροπορικών εταιριών». Δηλώσεις που πυροδοτούν την ξενοφοβία και εντείνουν την καχυποψία απέναντι σε μετανάστες που αναπόφευκτα στοχοποιούνται και περι­θω­ρι­ο­ποιούνται. Το πεδίο είναι προνομιακό για το Εθνικό Μέτωπο και τη Λεπέν που ζητούν πιο αποφασιστικά μέτρα και βέβαια μόνιμο κλείσιμο συνόρων. Οι  ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και μουσουλμάνους από ακροδεξιές ομάδες τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν.  Το κλίμα πανικού δεν περιορίζεται στη Γαλλία αλλά αξιοποιείται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών να μπουν πιο επιτακτικά στο στόχαστρο, υπό το φάσμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Σόιμπλε άλλωστε δήλωσε ότι σε αντίστοιχο χτύπημα στη Γερμανία θα κατέβαζε το στρατό. Ο Σαρκοζί στηρίζει την κυβέρνηση και τους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς της στα πλαίσια μιας στενότερης συνεργασίας με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στόχος της κυβέρνησης Ολάντ, που αξιοποιεί με τον πιο μακάβριο τρόπο τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, είναι να τρομοκρατήσει το γαλλικό λαό, να τον αποπροσανατολίσει, ώστε να εμπεδώσει ότι η νέα φάση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Μ. Ανατολή αποτελεί μονόδρομο ενάντια στην τρομοκρατία, να επιβάλλει την ευθυγράμμιση του γαλλικού λαού κάτω από το θολό περιτύλιγμα της εθνικής ενότητας ώστε να μην αμφισβητήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, που εκφράζει τον επιθετισμό και τις επιδιώξεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού και φυσικά να συσκοτίσει την ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στον εξοπλισμό αυτών των εγκληματικών μορφωμάτων όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, ως αντιπολίτευση στον Άσαντ για τη συνολικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η διαμόρφωση μιας κοινωνίας υποταγμένης που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, να καταδείξει και να καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες που γεννούν και θρέφουν τα σκοταδιστικά μορφώματα, τον ISIS σήμερα, τον Μπιν Λάντεν χτες, ανάλογα με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, περνάει από το πετσόκομμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, από την τρομοκράτηση των λαών. 
 
Παράλληλα, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας ζήτησε και απέσπασε -παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις χωρών- την ομόφωνη έγκριση των 28 από το Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ για την ενεργοποίηση του άρθρου 42, παράγραφος 7 της συνθήκης του Μάαστριχτ που υποχρεώνει τα κράτη- μέλη στην παροχή βοήθειας με κάθε μέσο όταν μια χώρα-μέλος δεχτεί επίθεση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας: «Η Γαλλία ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών, όπου επιχειρεί η Γαλλία». Το άρθρο αυτό καθιστά εξίσου θεμελιώδη το ρόλο του ΝΑΤΟ και τη συνδρομή του. Η Γαλλία έχει ήδη πυκνώσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, ενώ το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ολάντ θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ομπάμα προκειμένου να εξασφαλιστούν αμοιβαίες και συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Άμυνας, Καμμένος, υπερψήφισε το γαλλικό αίτημα για στήριξη και διευκολύνσεις  κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ίδια στιγμή που κυνικά και υποκριτικά, για να μην προκαλέσει τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας, η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει δηλώνοντας ότι η  Ελλάδα δεν θα έχει εμπλοκή.  

Διαβάστε επίσης