Πορεία Παντείου: Ενάντια σε όσους υπονομεύουν συνειδητά την ενότητα και την ενιαία έκφραση των φοιτητών που αντιστέκονται!

Κατηγορία: 

Όσοι συμμετείχαν στην περασμένη συνέλευση, σίγουρα έχουν να παρατηρήσουν πολλά και ενδιαφέροντα για τη διαδικασία. Μια διαδικασία απαραίτητη για τη διαβούλευση, την ενημέρωση των φοιτητών πάνω στα προβλήματα που αναδύονται, και τη συντεταγμένη αντιμετώπιση τους, δυστυχώς μετατράπηκε, πολύ γρήγορα, σε ρεσιτάλ αυθαιρεσιών και προσπέρασης της βούλησης των φοιτητών για ενιαία αποδοκιμασία του σχεδίου «Αθηνά».

Αυτό που κυριάρχησε στη συνέλευση ήταν αφενός η καθαρή αποδοκιμασία του σχεδίου «Αθηνά» και των δυνάμεων που ανοιχτά ή διακριτικά το υπερασπίζονται (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) και αφετέρου η συζήτηση (που ανοίξαμε ξανά) για τον τρόπο ψηφοφορίας των φοιτητών και την αντικατάσταση των πολυσέλιδων -δήθεν πολιτικοποιημένων- πλαισίων από αγωνιστικά αιτήματα και μορφές αγώνα που θα εξετάζονται ξεχωριστά, επιτρέποντας έτσι να ανιχνεύεται η επάρκειά τους

μέσα από τη ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές. Από εκεί θα προκύψει η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και η πολιτική ουσία τους, και όχι μέσα από το άναρχο πακετάρισμα θέσεων, με το οποίο τσουβαλιάζονται και εκείνες οι θέσεις που είναι σημαντικές, ωστόσο ποτέ δεν αναλύονται, ούτε καν αναφέρονται.

 

Οι δυνάμεις της ΠΟΡΕΙΑΣ, αφού τοποθετήθηκαν για το σχέδιο «Αθηνά» και πρόβαλλαν τις δικές τους πολιτικές απόψεις, ανέδειξαν, όπως κάνουν εδώ και δύο χρόνια στο Πάντειο, την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας ψήφισης, κάτι που έγινε άμεσα και με καθαρότητα αποδεκτό από τους φοιτητές που και οι ίδιοι το έθεταν επι τάπητος. Μολονότι η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των φοιτητών, το αυτοανακηρυγμένο προεδρείο (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ) και διάφοροι παρατρεχάμενοι έβγαλαν άκυρη τη διαδικασία, άλλοτε ισχυριζόμενοι ότι δήθεν απαιτείται το 50% των ψηφισάντων στις εκλογές για να αλλάξει η διαδικασία (ενώ, όταν διαγράφουν το χρέος και μας βγάζουν από την ευρωζώνη μέσα από τις γραμμές των πλαισίων τους, αυτό μπορεί να γίνεται με μία μισοαπαρτία), άλλοτε ότι η πρόταση δεν ψηφίστηκε από τους φοιτητές (εδώ πρόκειται για ξεκάθαρη κοροϊδία προς τους φοιτητές), άλλοτε ότι δεν μπορούμε να μην τηρήσουμε την υπάρχουσα διαδικασία (λες και αυτό δεν είναι ζήτημα που οφείλουν να το καθορίζουν οι φοιτητές και οι γενικές συνελεύσεις τους). Από κοντά και το ΜΑΣ, το οποίο σιγόνταρε την αλλοίωση της θέλησης των φοιτητών, σε θαυμαστή σύμπλευση με τις ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, τις οποίες κατά κανόνα καταγγέλλει μετά μανίας. Εν τέλει, μέσα απο μια έντονη πολεμική που εξαπολύθηκε απέναντί μας (διακοπή των τοποθετήσεών μας από διάφορους «αγανακτισμένους») οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί, συμπεριλαμβάνοντας και κόσμο της δικής τους επιρροής, κατέφυγαν σε ένα απατηλό τέχνασμα: Δήλωσαν ότι αποσύρουν τα «πλαίσιά» τους, μόνο που στη θέση τους πρότειναν να βάλουμε ένα κείμενο που είχε συντάξει το λεγόμενο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ! Προβάλλοντας μια ατελείωτη ψευδολογία πως πρόκειται τάχα για αντιπροσωπευτικά εκλεγμένο συντονιστικό, απέκρυψαν πως στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει και εκφράζει μόνο όσους το συγκροτούν, οι οποίοι ούτε εκλέγονται, ούτε δίνουν λόγο σε κανέναν και καμία γενική συνέλευση.

Η ΠΟΡΕΙΑ ανέδειξε αμέσως αυτήν την πτυχή, γεγονός για το οποίο δέχτηκε και πάλι έντονη πολεμική. Η πολιτικοποίηση, η συνειδητοποίηση και αγώνας των φοιτητών αποτελούν κομβικούς στόχους για την αριστερή φοιτητική παράταξη ΠΟΡΕΙΑ, κάτι όμως που για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται τίμια και ειλικρινής στάση απέναντι στους φοιτητές, και όχι κοροϊδία και προσπέραση των προθέσεών τους. Καλούμε τους φοιτητές να αποδοκιμάσουν τη στάση αυτών των δυνάμεων με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο!

Διαβάστε επίσης