Πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2013, αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη και απαιτητική, από πολιτική τουλάχιστον άποψη, χρονιά. Οι αγώνες στους οποίους είχαν δραστήρια συμμετοχή τα μέλη, οι συναγωνιστές, και φίλοι της Πορείας, στη διάρκεια του έτους, ήταν πολλοί, και σε διάφορα επίπεδα.
Η Πορεία γνωρίζει ότι το 2014 θα αποδειχθεί εξίσου -αν όχι περισσότερο- απαιτητικό: αφενός, διότι οι διεθνείς και εγχώριες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες διαμορφώνουν αυτήν την προοπτική· αφετέρου, διότι η ίδια η Πορεία επιθυμεί, ανυψώνοντας τη συνείδηση και καλλιεργώντας διάθεση συμμετοχής και προσφοράς στους κοινούς σκοπούς, να ανεβάζει σταθερά τον πήχη των απαιτήσεων από τους δικούς της ανθρώπους, πέρα και ανεξάρτητα από τις διαγραφόμενες συγκυρίες.


Με αφορμή τη συμπλήρωση, λοιπόν, 69 χρόνων από τον Δεκέμβρη του 1944, η Πορεία διοργάνωσε στις 15/12 στα γραφεία τής Αθήνας ανοιχτή συζήτηση νεολαίας, με επίκεντρο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα και τον ηρωϊκό αγώνα τού ΕΑΜ ενάντια στους Άγγλους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους.
Εισηγητικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τους σ. Ασπασία Δεμερούκη και Αντώνη Παπαδόπουλο· σε συνδυασμό με ολιγόλεπτο βίντεο-ντοκουμέντο (με εικόνες της περιόδου και συνεντεύξεις από ανθρώπους που ήταν παρόντες στα γεγονότα), μεταφέρθηκε το κλίμα και η ατμόσφαιρα των ημερών που συγκλόνισαν τη χώρα, και διαδραμάτισαν, ταυτόχρονα καθοριστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις.
Το αυξημένο ενδιαφέρον και η συμμετοχή που γέννησε η ανοικτή αυτή συζήτηση, καθώς και η γενικότερη ανάγκη να καλυφθούν ιστορικά κενά και συναφή ερωτήματα, οδηγεί την Πορεία στην απόφαση να αναρτήσει στο προσεχές διάστημα στην ιστοσελίδα της, τις μαγνητοσκοπημένες εισηγητικές ομιλίες για τον «Δεκέμβρη του 44», συνοδεύοντάς τες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της περιόδου.


Επιπλέον, με πρόθεση να αποχαιρετίσει το 2013 με αισόδοξη διάθεση, μακριά από το κλίμα της κακώς νοούμενης εσωστρέφειας, της ηττοπάθειας και της (κοινωνικής) κατάθλιψης, που δημιουργείται και αναπαράγεται από την κυρίαρχη πολιτική τής εποχής μας, η Πορεία καλεί φίλους και συναγωνιστές σε γλέντι νεολαίας, το Σάββατο, 21/12, στις 9 μ.μ., στο «στέκι της Χαραυγής», στην περιοχή της Δάφνης.
Με το χαμηλό αντίτιμο των 10€, στο οποίο περιλαμβάνεται το φαγητό και το ποτό, φιλοδοξούμε να αφήσουμε πίσω (χωρίς να ξεχάσουμε) ένα ακόμη δύσκολο έτος, και, συντροφικά, «ζεστά», με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από μέλη και φίλους της Πορείας, να ετοιμαστούμε για την υποδοχή της νέας χρονιάς.


Κορύφωση των δραστηριοτήτων της Πορείας αποτελεί η οργάνωση, τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, και, συγκεκριμένα, την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014, της καθιερωμένης, ετήσιας σύσκεψης της νεολαίας, στα γραφεία της Αθήνας.
Η Πορεία εκτιμά ότι τα μέλη, οι συναγωνιστές και οι φίλοι της προσέρχονται δυναμωμένοι στη σύσκεψη αυτή, μόνο και μόνο, καταρχάς, από τις εμπειρίες που κατακτήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, μόνο και μόνο από τη συμμετοχή μας στους μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες του 2013.
Η σύσκεψη θα έχει πετύχει με το παραπάνω τον σκοπό της,
αν εξασφαλιστεί η παρουσία του μέγιστου δυνατού αριθμού συντρόφων και συναγωνιστών και η ζωντανή συμμετοχή και παρέμβασή τους,
αν διαμειφθούν εικόνες, παραστάσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από τους χώρους στους οποίους αναπτύσσουμε δράση,
αν μέσα από ουσιαστικό διάλογο αναδειχθεί η πολιτική γραμμή μας, και εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα, μπροστά στους μεγαλύτερους, από κάθε άποψη, αγώνες που έρχονται.

Διαβάστε επίσης