Συνάντηση πρυτάνεων με φοιτητές που οδήγησε σε συλλήψεις

Την Πέμπτη στις 17/1/2013 φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας στη Κέρκυρα που βρίσκονταν από τις 12:00 το μεσημέρι στο χώρο της Πρυτανείας εν όψει της ορκωμοσίας που διεξαγόταν τότε, βρεθήκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη και βίαια έκπληξη που δοκίμασε την ανοχή της ντόπιας κοινότητας.
Περίπου πενήντα φοιτητές του εν λόγω τμήματος έκριναν πως η συγκεκριμένη περίσταση ήταν μια ευκαιρία ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την Πρυτανική Αρχή, να ενημερωθούν περαιτέρω, να συζητήσουν, να εκφράσουν τις ενστάσεις τους σε πρόσφατες ενέργειες της - ήταν άλλωστε από τις λίγες φορές που η πόρτα της Πρυτανείας ήταν ανοιχτή για τους φοιτητές, λόγω της ορκωμοσίας.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο να συζητηθεί το ζήτημα του εξαμήνου εξωτερικού, το οποίο με υπουργική απόφαση έγινε προαιρετικό αντί για υποχρεωτικό υποβαθμίζοντας το τμήμα και τις σπουδές τους. Η απόφαση ελήφθη ερήμην του τμήματος και η Πρυτανική Αρχή κλήθηκε να εκφράσει τη στάση της σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και παράλληλα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση.
Μετά το τέλος της ορκωμοσίας, οι φοιτητές εισήλθαν στο κτήριο της Πρυτανείας και απαίτησαν να μιλήσουν με την Πρυτανική Αρχή. Είναι αυτονόητο ότι δεν ασκήθηκε βία σε κανέναν, δεν απειλήθηκε κανείς, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στο χώρο, δεν επρόκειτο για κατάληψη καθώς η πόρτα παρέμενε ορθάνοιχτη μέχρι το βράδυ. Καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού ακαθόριστης ημερομηνίας, αποφάσισαν να κάνουν έκτακτη συνέλευση για το αν θα παρέμεναν στο κτήριο ή όχι. Τότε , γύρω στις 18:50, μια διμοιρία ΜΑΤ κατέφθασε, μπήκε στον ακαδημαϊκό χώρο και συνέλαβε 28 από τους 50 φοιτητές χωρίς να τους δείξει βέβαια την εισαγγελική εντολή - που αργότερα στο αστυνομικό τμήμα ανακαλύφθηκε ότι ήταν προφορική- πιάνοντας από το λαιμό και σέρνοντας μάλιστα στα σκαλιά ένα συμφοιτητή μέχρι να μπει στη κλούβα. Τη μήνυση πάντως για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» δεν την έκανε η ίδια η Πρύτανης ,Σαλή - Παπασαλή (η οποία κατέβηκε στις εκλογές με ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.), αλλά η γραμματέας της προφανώς για λόγους image.
Η εικόνα μιας κλούβας γεμάτη ως επί το πλείστον με φοιτήτριες, που ζητούσαν τα αυτονόητα, σίγουρα σόκαρε, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ουρανοκατέβατη. Πρόκειται για πιστή εφαρμογή όχι μόνο του νόμου-πλαίσιο, αλλά του συνόλου της πολιτικής που θέλει το λαό υποταγμένο, να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Το σύστημα εδώ και καιρό δείχνει τα δόντια του. Καταστέλλει την όποια δίκαιη συλλογική αντίδραση με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Είναι αρκετό να σκέφτεσαι διαφορετικά από το σύστημα και να διεκδικείς όσα σου ανήκουν για να θεωρείσαι επικίνδυνος και να διώκεσαι. Αναρωτιέμαι άλλωστε, από πότε θεωρείται αδίκημα η συνέλευση φοιτητών σε ακαδημαϊκό χώρο ;
Όμως η ανοχή, κάποια στιγμή και αυτή, τελειώνει. Ήδη διάφοροι πολιτικοί χώροι, το εργατικό κέντρο Κέρκυρας, ντόπιοι και μη δημοσιογράφοι του αριστερού χώρου, ενεργοί πολίτες με φιλελεύθερη κουλτούρα και αγωνιστική διάθεση έχουν σταθεί στο πλάι των συλληφθέντων φοιτητών και έχουν δηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

"..καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, έκαναν αδιάκοπο αγώνα, πότε καλυμμένο, πότε ανοιχτό, έναν αγώνα που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας."  
Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς.

Φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας.
Ανδρομάχη Τ.