Σχετικά με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων

Κατηγορία: 

Ο τυπικά ψηφισμένος, εκτρωματικός νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου (καταδικασμένος άρθρο προς άρθρο στη συνείδηση της τριτοβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας) ήδη έχει αποκλείσει ομάδες φοιτητών από τη δυνατότητα να λαμβάνουν δωρεάν τα συγγράμματα στα οποία εξετάζονται, π.χ. εκείνους που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών για λήψη δεύτερου πτυχίου. Το προσχέδιο μάλιστα του αντιεκπαιδευτικού νόμου περιείχε άρθρο (δηλωτικό προθέσεων, το οποίο ευτυχώς αποσύρθηκε έπειτα από τη γενική κατακραυγή) που προέβλεπε την «παύση διανομής συγγραμμάτων με δαπάνες του δημοσίου από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015».

Πέρυσι, οι σχετικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και τα ομόλογα νομοθετήματα ήταν, υποτίθεται, «γενναίες πρωτοβουλίες» για τον «εκσυγχρονισμό» των πανεπιστημίων· φέτος παρουσιάζονται ως «αναγκαιότητες», υπό τις επιταγές της τρόικας: σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες (διοχετευμένο, ακριβώς, για να μετρήσει τις αντιδράσεις των φοιτητών, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τις επώδυνες αλλαγές) περιγράφει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει από το επόμενο κιόλας εαρινό εξάμηνο τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, διαγράφοντας πλήρως το σχετικό κονδύλι, το οποίο ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η «σωτηρία» λοιπόν της πατρίδας μας ξεκινάει από την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μας, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Η πολυπόθητη παραμονή μας στο ευρώ και την Ε.Ε., η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» πίσω από την οποία συμπαρατάσσονται οι τρεις συνιστώσες τής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), είναι στην πραγματικότητα λευκή επιταγή προς την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) για την προώθηση των πιο βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων. Λοιπές εξηγήσεις και αναγνώσεις, περιττεύουν. Όπως κυνικά και ανερυθρίαστα δήλωνε, τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, «όταν έχεις να κόψεις 11,6 δις ευρώ, τότε κόβεις από παντού». Αλήθειά, πρόκειται για 11,5 δις, μήπως για 11,6 δις, ή -όπως ακούσαμε πρόσφατα- για 11,9 δις; Αυτό το ψηφίο μετά την υποδιαστολή δεν έχει κανένα νόημα;

Οι συνολικά 225 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, οι μειωμένοι φέτος κατά 40% τίτλοι σχολικών βιβλίων, οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις που θα αγγίξουν το 1/5 των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα 300 έως 640 ευρώ μηνιάτικου στους νέους εκπαιδευτικούς, εκεί ζητάει η κυβέρνηση, με τις ευλογίες των ευρωπαίων και υπερατλαντικών εταίρων μας, να βρει το ποσό που της λείπει!

Και ενώ η κατάσταση στα τριτοβάθμια ιδρύματα όλης της χώρας επιδεινώνεται σταθερά, με όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην πραγματικότητα, ανοιχτά, μεταξύ των οποίων το ζήτημα των συγγραμμάτων, η ΠΟΡΕΙΑ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να μην επιτρέψουν να γίνουν πραγματικότητα τα αντιεκπαιδευτικά σενάρια που διαμορφώνονται σε βάρος τους, να αντιμετωπίσουν συλλογικά, ενωτικά, μαζικά, δημοκρατικά το νέο σαρωτικό κύμα επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην παιδεία του τόπου γενικότερα.

Διαβάστε επίσης