Φοιτητικές Εκλογές στις 17 Απρίλη: Αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης

Κατηγορία: 

Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά των απανωτών αντιλαϊκών μνημονίων, των αντιφοιτητικών-αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της εξελισσόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τις προσταγές τής ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (Τρόικα) ξεδιπλώνει τη βάρβαρη πολιτική της, με περικοπές μισθών και συντάξεων, με επίθεση σε κεκτημένα δεκαετιών, με διάλυση του κράτους πρόνοιας και γενικευμένη αποσάθρωση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Το σκηνικό ψευδεπίγραφης πολιτικής πόλωσης που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, με τον έναν βασικό πόλο να συγκροτείται από την τρικομματική συγκυβέρνηση από τη μία, και με τον ψευτοαριστερό ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, αποδιοργανώνοντας τις λαϊκές αντιστάσεις και δημιουργώντας αυταπάτες για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως δεν είναι μόνο τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα που φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άραγε ο τρόπος προκήρυξης των φοιτητικών εκλογών (από διαπαραταξιακά μαζέματα έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, και όχι από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα των φοιτητών) δεν απαξιώνει την εκλογική διαδικασία;

Άραγε οι προτάσεις για διεξαγωγή ξεχωριστών εκλογών ανά σχολή (με το πρόσχημα της ελεύθερης επιλογής των φοιτητικών συλλόγων) και για διεργασίες εκλογικές και λοιπές «πέρα και έξω από τους εκφυλισμένους Φοιτητικούς Συλλόγους» (μάλιστα από δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά) δεν διασπούν, δεν διαιρούν σε κομμάτια τους φοιτητικούς συλλόγους και την ενότητα των φοιτητών;
Άραγε ο ίδιος τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας πολλών φοιτητικών και σπουδαστικών παρατάξεων (ενάντια στην ουσιαστική συνδικαλιστική και πολιτική αφύπνιση) δεν δρα σταθερά σε βάρος της μαζικότητας και της συσπείρωσης φοιτητών και σπουδαστών;
Άραγε η συκοφάντηση και η υπόσκαψη της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων των φοιτητών, όπως η Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. κλπ. (με χτυπήματα που φέρουν χρωματισμό «απολιτίκ» ή ανοιχτά αντιδημοκρατικό έως και «υπερεπαναστατικό» ή «αναρχικό») δεν στρέφει φοιτητές και σπουδαστές βαθμιαία ενάντια στις λειτουργίες εκείνες που θα μπορούσαν να τους οργανώσουν, να τους συντονίσουν, να τους κινητοποιήσουν;
Η Πορεία θα δώσει τη δική της μάχη, με τις δυνάμεις που διαθέτει, και σε δραστήρια συνεργασία με φοιτητικά σχήματα με τα οποία μοιράζεται τους ίδιους γενικούς σκοπούς, για να μπορέσουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να αποτελέσουν αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης, ζυμώσεων και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε φοιτητικά και κοινωνικά ζητήματα, όχι στείρα, τυπική διαδικασία, αποκομμένη από τις αγωνίες του φοιτητικού και σπουδαστικού κόσμου.

 

Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία αγωνίζεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Παλεύουμε για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των φοιτητών και για τη διεύρυνσή τους. Γνώμονας της σκέψης μας είναι ότι ολοένα και επιτακτικότερα προβάλλει η ανάγκη για συντονισμένη, μαζική και δημοκρατική οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, η ανάγκη για ενεργή, αγωνιστική έκφραση των διεκδικήσεων των φοιτητών.
Η Πορεία θα έρθει σε ρήξη με όσους θεωρούν το φοιτητικό χώρο πρόσφορο έδαφος για πολιτικά «καπελώματα», με όσους επιχειρούν -άμεσα ή έμμεσα- να διαλύσουν τα φοιτητικά όργανα, με όσους θυμούνται τη λύση του «τσαμπουκά» ή της απάτης όταν δεν έχουν την πλειοψηφία ή, ακριβώς, όταν τη διαθέτουν.

Παλεύουμε για τη διασφάλιση του «αυτονόητου»

  • Δωρεάν Δημόσια Ανώτατη Παιδεία
  • Απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά»
  • Κατάργηση των νόμων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, και των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων
  • Δωρεάν συγγράμματα - σίτιση και στέγαση
  • Υπεράσπιση του Ασύλου στα Πανεπιστήμια και στις Εστίες
  • Ελευθερία λόγου, δημοκρατία στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα

Λέμε

-Όχι στα πτυχία κουρελόχαρτα

-Όχι στην ανεργία και στην εξαθλίωση, με μισθούς 300 και 400 ευρώ

-Όχι στις πολιτικές που διώχνουν τους νέους από τη χώρα

Αγωνιζόμαστε για την αφύπνιση και ενεργοποίηση όλων των φοιτητών και σπουδαστών, για τη λύση των αιτημάτων τους

  • Για την αναδιοργάνωση των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων
  • Για όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά, και όχι όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών-σπουδαστών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως συχνά γίνεται σήμερα.
  • Για μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ' αυτές Δ.Σ.
  • Για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικών Συνεδρίων. Τα συνέδρια αυτά είναι εξουσιοδοτημένα και οφείλουν να αναδείξουν τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, δηλαδή την Ε.Φ.Ε.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε. (Πραξικοπηματικά, η σύνθεση των οργάνων αυτών έχει παραμείνει ως είχε από το 1995, λόγω της αντιδημοκρατικής διάλυσης των συνεδρίων, με την συνέργια ή ανοχή πολλών παρατάξεων).
  • Για Ε.Φ.Ε.Ε. και Ε.Σ.Ε.Ε. δραστήριες και αντιγραφειοκρατικές, στο πλευρό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.
  • Υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όλων των παρατάξεων, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των συλλόγων σε κομματοκρατούμενα παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους συλλόγους.
  • Για φοιτητικό κίνημα ζωντανό, οργανωμένο, συνειδητοποιημένο πολιτικά, αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, έτοιμο να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών.

Νεολαία προφυλακή στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού

Ενάντια στην πολιτική της πείνας, της καταστολής και της υποτέλειας

Για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να φύγει το ΔΝΤ

Για να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του

Για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία , Εθνική Ανεξαρτησία

Διαβάστε επίσης