Φοιτητικές εκλογές 2015: Στηρίζουμε- Ψηφίζουμε Πορεία!

Κατηγορία: 

Οι φοιτητικές εκλογές της 13ης Μαΐου οργανώνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον λαό και τη νεολαία, εν μέσω κορύφωσης των εκβιασμών από τους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς «εταίρους» μας, με διαφαινόμενα νέα επονείδιστα μέτρα για τα ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνθηκολογεί και ευθυγραμμίζεται με τις εντολές των ιμπεριαλιστών, παρουσιάζοντας την υποταγή της με αριστερό περιτύλιγμα. Συγκαλύπτει τον ρόλο των ιμπεριαλιστών και το καθεστώς της εξάρτησης και συντάσσεται πρόθυμα στους διεθνείς αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Ενώ η κυβερνητική πολιτική αναπαράγει και διαιωνίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, η μνημονιόδουλη αντιπολίτευση, η οποία με την πολιτική της κατέστρεψε τη χώρα, πιέζει με θράσος και απαιτεί πλήρη ευθυγράμμιση στις αξιώσεις των δανειστών, ενώ το ίδιο κάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι παρατάξεις τους στον φοιτ. χώρο.

Η κρίση, από την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία, προφανώς δεν αφήνει ανέγγιχτα τα πανεπιστήμια, η κατάσταση των οποίων συνεχίζει να επιδεινώνεται σταθερά. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι «ζήλεψε» τη δόξα των προηγουμένων, και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υφάρπαξε κονδύλια (και) από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική τους στα πανεπιστήμια, συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους, βασικά εγκαταλείποντας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις τύχες τους. Θεσμικά, η συγκυβέρνηση επιλέγει να είναι «δημιουργικά ασαφής» έως απούσα σε κεντρικά θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ήδη δρομολογήσει (ακόμη) μικρότερο αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο έτος, έχει ανοίξει τη συζήτηση για νέα οριστικά λουκέτα σε ΤΕΙ όλης της επικράτειας. Εμφανίζεται υπερασπιστής του ασύλου, ενώ αναζητά φόρμες καταπάτησής του, αξιοποιώντας τις τυχοδιωκτικές και μηδενιστικές ενέργειες των αυτο-καλούμενων «αντιεξουσιαστών».

Αν, από τη μία πλευρά, η ΑΡΕΝ διατελεί θιασώτης της κυβερνητικής πολιτικής εντός και εκτός πανεπιστημίου, εξωραΐζοντας τις επιζήμιες αποφάσεις και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (ή την προκλητική απραξία του), από την άλλη πλευρά, οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση για όσα εκείνες έπρατταν σε όλο το προηγούμενο διάστημα: θυμίζουμε ότι βρέθηκαν στο πλευρό των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων όταν εφάρμοζαν το σχέδιο «Αθηνά», σφραγίζοντας το 30% των υφισταμένων ως τότε τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και όταν «κούρευαν» 190 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η ΕΑΑΚ, ενώ κάνει υπεραριστερές διακηρύξεις στα πρότυπα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ίδια ώρα με την πρακτική της παίζει το ρόλο «αριστερής πίεσης» στην κυβέρνηση, εξωραΐζοντας ουσιαστικά την εφαρμοζόμενη πολιτική. Συναγωνίζεται επάξια το ΜΑΣ, και όλες τις άλλες μεγάλες παρατάξεις, στη διαίρεση της δύναμης και της ενότητας των φοιτητών, άλλοτε με τα ξεχωριστά πλαίσια που καταθέτει, άλλοτε με τις χωριστές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει.
Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, περιττό είναι να αναφερθεί η ευθύνη και των πέντε αυτών παρατάξεων για τη διάλυση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (κάποιοι μάλιστα καμαρώνουν γι' αυτό), περιττό είναι να αναφερθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τους για ορισμό ημερομηνίας εκλογών, μακριά και ξέχωρα από δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις.

Να δυναμώσει η φωνή της Πορείας

Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία αγωνίζεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προσβλέποντας στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

Γνώμονας της σκέψης μας είναι ότι ολοένα και επιτακτικότερα προβάλλει η ανάγκη για συντονισμένη, δημοκρατική οργάνωση του φοιτητικο-σπουδαστικού κινήματος, η ανάγκη για αγωνιστική ανασυγκρότηση των φοιτητικών οργάνων και συλλογικών διαδικασιών, η ανάγκη για ζωντανή, μαζική, ενωτική έκφραση των διεκδικήσεών μας.

Η αριστερή φοιτητική παράταξη Πορεία θα δώσει τη δική της μάχη, με τις δυνάμεις που διαθέτει, για να μπορέσουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να αποτελέσουν αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης, ζυμώσεων και δημιουργικού προβληματισμού πάνω στα φοιτητικά και γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, και όχι στείρα, τυπική διαδικασία, αποκομμένη από τις αγωνίες και τα πραγματικά προβλήματα του φοιτητικού και σπουδαστικού κόσμου.

Διεκδικούμε φοιτητικό κίνημα αφυπνισμένο και μαχητικό, στο πλευρό των διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.

Διεκδικούμε φοιτητική νεολαία προφυλακή στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στις πολιτικές της πείνας, της ανεργίας, της φτώχειας. Ενάντια στα υποδουλωτικά μνημόνια και τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της εξάρτησης και της υποτέλειας. Ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια που καταβυθίζουν τη δημόσια παιδεία, μαζί με ολόκληρη σχεδόν την ελληνική κοινωνία. Ενάντια στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της μετατροπής των πτυχίων σε διαβατήρια ανεργίας, της εξώθησης της νεολαίας στη φυγή και μετανάστευση.

Σας καλούμε να δώσουμε από κοινού τον αγώνα αυτόν, να δυναμώσουμε τη φωνή της Πορείας.

Στις εκλογές της 13ης Μαΐου στηρίζουμε - ψηφίζουμε Πορεία!