Φοιτητική Πορεία: Ποιος κλείνει τις σχολές;

Κατηγορία: 

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ καταστρατηγώντας το άρθρο 16 του Συντάγματος (που ρητά προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης) για την ίδρυση ιδιωτικων πανεπιστημίων, καθώς επίσης και τη νικηφόρα προοπτική τους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνονται καταλήψεις σε δεκάδες σχολεία και σχολές σε ολόκληρη τη χώρα, με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά τόσο στις μαζικότατες γενικές γενικές συνελεύσεις όσο και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Ο αγώνας αυτός του φοιτητικού κινήματος έχει αποτρέψει την κυβερνηση απο το να καταθέσει το νομοσχέδιο μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα η καταστολή έχει οξυνθεί σφοδρά τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στο ΕΜΠ, καθώς επίσης και την εισβολή σε σχολεία στην Κέρκυρα και στην Αθήνα με σκοπό το σπάσιμο των καταλήψεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει την νεολαία της, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία με μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, μακριά και έξω από τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, επιχειρεί να τερματίσει τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση και αρκετές πρυτανείες και διοικήσεις σχολών επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στους φοιτητές επαναλαμβάνοντας εκβιαστικά οτι η περαιτέρω συνέχιση των καταληψεων θα σημάνει τη μη διεξαγωγή της εξεταστικής. Ήδη η κοσμητεία της Φιλοσοφικής προχώρησε σε ανακοίνωση καλώντας σε άνοιγμα της σχολής, ενώ η διοίκηση του Οικονομικού στο ΕΚΠΑ ανακοίνωσε πως η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου μεταφέρεται τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για απαράδεκτους εκβιασμούς που στρέφονται συνολικά απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τον δίκαιο αγώνα του ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Είναι οι φοιτητές όμως αυτοί που κλείνουν τις σχολές ή είναι αυτοί που πραγματικά υπερασπίζονται τα πτυχία τους και τους όρους με τους οποίους θα σπουδάζουν και αργότερα θα εργάζονται; Για τους φοιτητές ανοιχτή σχολή σημαίνει μια σχολή η οποία θα παρέχει ενα πτυχίο με αντίκρυσμα και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και οχι ενα πτυχίο το οποίο θα προστίθεται ως ενα ακόμη χαρτί στο απέραντο κυνήγι πιστοποιητικών, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και γενικότερα «προσόντων». Αυτός που κλείνει τις σχολές είναι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο σε περίοδο εξεταστικής, αλλά γιατί έχει κλείσει κυριολεκτικά δεκάδες τμήματα και σχολές μέσω της πολιτικής των συγχωνεύσεων και καταργήσεων, όπως έκανε προηγούμενα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση κλείνει τις σχολές για χιλιάδες παιδιά που αποκλείει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με τους ταξικούς φραγμούς και τα εξεταστικά εμπόδια, όπως η Τρλαπεζα Θεμάτων. Η κυβέρνηση κλείνει τις σχολές, όταν τις αφήνει υποστελεχωμένες να μαραζώνουν από την υποχρηματοδότηση. Το φοιτητικό κίνημα είναι εκείνο που παλεύει για πραγματικά ανοιχτές σχολές και υπερασπίζεται τη δημόσια δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα όλων των παιδιών σε αυτή.
Είναι πολύ υποκριτικό απο τη μεριά της κυβέρνησης να προσποιείται πως ενδιαφέρεται για τις χαμένες ώρες μαθημάτων και τις χαμένες εξεταστικές, την ίδια στιγμή που έφερε το νομοσχέδιο λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής, την ίδια ώρα που με την παραμικρή κακοκαιρία χάνονται μαθήματα, ενώ την περίοδο της πανδημίας χάθηκαν εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας, αλλά τότε δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή της εξεταστικής. Ταυτόχρονα το δημόσιο πανεπιστήμιο στενάζει από υποχρηματοδότηση και ελείψεις προσωπικού, με τους φοιτητές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε παλιά αμφιθέατρα, ενώ υπάρχουν ακόμα και εργαστήρια που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω ανεπαρκούς εξοπλισμού.
Ο αγώνας των φοιτητών πρέπει να στοχεύει στο να μη χαθεί ούτε ένα μάθημα από καμία εξεταστική και να παρθούν μέτρα όταν η κυβέρνηση αποσύρει το αντιεκπαιδευτικό της έκτρωμα, ώστε οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν με ανθρώπινους όρους. Το δίλημμα δεν είναι «κατάληψη ή ανοιχτή σχολή». Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα στον δρόμο του αγώνα ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που καταπατά το άρθρο 16, φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές και τα πτυχία μας ή αν θα επιτρέψουμε στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των συμμάχων της μέσα και έξω από τις σχολές να μας λυγίσουν.

Συνεχίζουμε στον ανυποχώρητο αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου!
Ούτε βήμα πίσω από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας!

Διαβάστε επίσης