Χρυσή Αυγή: Προκλητική-τραμπούκικη στάση σε βάρος ...παιδιών

Όλο και προκλητικότερη στάση αποκτά η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή με στόχο ...παιδάκια. Καθώς αναζητούνται λύσεις στο θέμα του προσφυγικού, κάθε κίνηση για ένταξη των προσφυγόπουλων στον κοινωνικό ιστό βρίσκει απέναντί της τις «επιτροπές κατοίκων», «επιτροπές γονέων» ή όποιου άλλου είδους «επιτροπή» επιλέγουν οι χρυσαυγίτες για να κρυφτούν πίσω από την δράση της. Στην περιοχή του Πειραιά, οι ρατσιστικές δράσεις τους πυκνώνουν καθώς έρχεται η ώρα να πάνε σχολείο οι μαθητές από τις δομές της περιοχής.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε την Τρίτη 17/01/2017 ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, καθώς παρέα με άλλους χρυσαυγίτες που παρίσταναν τους διαμαρτυρόμενους γονείς, μπήκε με τη βία στο 1ο δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου βρίζοντας και προπηλακίζοντας γονείς και δασκάλους. Ας σημειώσουμε πως δεν σεβάστηκε ούτε το γεγονός ότι στο χώρο υπήρχαν παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο τα οποία τρόμαξαν και έβαλαν τα κλάματα. Ακολούθησαν στιγμές πρωτοφανείς με γονείς να αλληλοβρίζονται, ενώ κάποιοι πιάστηκαν στα χέρια. Παρούσα ήταν η αστυνομία η οποία προκλητικά άφησε τον Λαγό να κάνει ό,τι ήθελε. Μάλιστα, υπάρχει και βίντεο όπου ο Λαγός απευθύνεται στον ενικό σε έναν αστυνομικό που ήταν παρών και μάλιστα φαίνεται να γνωρίζονται καλά γιατί τον προσφωνεί με το μικρό του όνομα! Υποτίθεται πως θα υπάρξει ΕΔΕ για την στάση της αστυνομίας στο γεγονός, καθώς όλο το σκηνικό απεικονίζεται καθαρά στο βίντεο, και έχω περιέργεια για τα πορίσματα. Πάντως, η αστυνομική διεύθυνση στάθηκε μόνο στην απαθή στάση των οργάνων της και δεν έκανε λόγο για την «περίεργη» συνομιλία ανάμεσα στον Λαγό και τον αστυνομικό.

Οι ρατσιστικές εκδηλώσεις κατά των παιδιών-προσφύγων συνεχίστηκαν και δεύτερη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος όπου και παρευρέθηκαν γονείς που διαμαρτυρήθηκαν για την ταύτισή τους από μεριάς του Δημάρχου με την ναζιστική οργάνωση (μήπως το να υιοθετούν απόψεις της ΧΑ χωρίς να την ψηφίζουν τους κάνει λιγότερο ρατσιστές...;), ενώ δήλωσαν εναντίωση στην φοίτηση προσφύγων στον ίδιο χώρο με τα παιδιά τους. Όλα αυτά από ΓΟΝΕΙΣ παιδιών δημοτικού. Απορίας άξιο, το πώς αντέχουν να τα λένε αυτά ενώ θα έπρεπε στα μάτια κάθε προσφυγόπουλου να βλέπουν το παιδί τους. Στη συζήτηση άναψαν και πάλι τα αίματα αφού πήρε το λόγο ένας εκπαιδευτικός και τότε οι γονείς άρχισαν να φωνάζουν έως και πιάστηκαν στα χέρια.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης πάντως, ήταν ψήφισμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης της δράσης της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην «υπόδικη Χρυσή Αυγή»» που «είναι μια εγκληματική, φασιστική οργάνωση, πρέπει να απομονωθεί, να τιμωρηθεί, το συντομότερο δυνατό για τα εγκλήματά της, για να σταματήσει οριστικά να δηλητηριάζει συστηματικά, την κοινωνία και ειδικά τη νεολαία μας με τις φασιστικές ναζιστικές ιδέες και πρακτικές».

Στο ψήφισμα καλούνται εκπαιδευτικοί, γονείς και όλοι οι δημότες «να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές ξενοφοβικές κραυγές».

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά τη φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς.

»Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο».

Την ίδια μέρα, Τετάρτη (18/01/2017) και ενώ δεν έχει κοπάσει ο σάλος από την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στο σχολείο στο Πέραμα, γονείς συγκεντρώθηκαν στο 5ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, που βρίσκεται στην οδό Παύλου Φύσσα, για να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα φοίτησης προσφυγόπουλων. Μεγάλη μερίδα γονέων μπήκε κανονικά στην ενημέρωση και έκανε φανερή την υποστήριξή της στο εγχείρημα. Κι εκεί όμως υπήρξαν αντίθετες φωνές και μάλιστα γονείς διαπληκτιστήκαν με αλληλέγγυους που ήταν έξω από το σχολείο, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν δουλειά να βρίσκονται εκεί γιατί δεν έχουν παιδιά στο σχολείο.

Ας πάμε τώρα λίγο πίσω στο χρόνο, 2 μήνες πριν, όταν η ΜΚΟ PRAXIS προσπάθησε να μισθώσει και να ανακαινίσει χώρο με σκοπό τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Η ΜΚΟ έκανε λόγο συγκεκριμένα για 20 παιδάκια.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων για τις «εκτεταμένες εργασίες που εκτελούνταν “παράνομα” από συνεργεία στο κτίριο, καθώς δεν διέθεταν απαιτούμενη έγκριση και νόμιμη άδεια από την πολεοδομία του Δήμου Πειραιά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία». Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, «οι οικοδομικές εργασίες εμποδίζουν τη διέλευση πεζών, παιδιών και αναπήρων από τα πεζοδρόμια, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για αποφυγή ατυχημάτων».
Αντιπροσωπεία των κατοίκων κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για τις εργασίες στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, ενώ παράλληλα ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά για την παύση των εργασιών και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους. Προφανώς οι κάτοικοι δεν είχαν ποτέ οικοδομή στη γειτονιά και θορυβήθηκαν μη τυχόν δεν μπορούν να περάσουν το πεζοδρόμιο ή τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας η σκόνη... φυσικά και όχι! Φοβήθηκαν είκοσι ορφανά παιδάκια! Σε ανακοινώσεις τους μάλιστα τα ονομάτιζαν «λαθρομετανάστες».

«Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρέστη και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος. Αμέσως συγκεντρώθηκε δίπλα του πλήθος κόσμου ζητώντας του να παρέμβει. Ο ίδιος είπε ότι θα μιλήσει άμεσα με τον δήμαρχο, θα ενημερώσει όλους τους βουλευτές του Πειραιά και θα ζητήσει κοινή σύσκεψη παρουσία επιτροπής κατοίκων. Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε η αντιπολίτευση του Δήμου Πειραιά. Τάσος Κάρλες, Γρηγόρης Καψοκόλης, Γιώργος Βοϊδονικόλας, πήγαν στο σημείο για να εκτιμήσουν με τα μάτια τους την κατάσταση και να συνομιλήσουν με τον κόσμο. Άκουσαν με προσοχή όσα τους είπαν και υποσχέθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να μεταφέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Λίγο πιο πέρα, συγκεντρώνονταν υπογραφές διαμαρτυρίας από κατοίκους και όλοι μαζί δεσμεύτηκαν για νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις» (από άρθρο τοπικής διαδικτυακής εφημερίδας).

Επίσης, πολίτες κάνουν λόγο για παρουσία (κι εδώ) του υπόδικου Γ. Λαγού στην περιοχή των Ταμπουρίων ο οποίος έμπαινε στα μαγαζιά και δήλωνε πως ό,τι χρειαστούν δεν έχουν παρά να τους φωνάξουν. Ποιους εννοεί άραγε; Μα την οργάνωση του, τη Χρυσή Αυγή! Από φωτογραφίες επίσης, φαίνονται καθαρά πρόσωπα ατόμων είτε οργανωμένων, είτε φιλικά προσκείμενων στην οργάνωση, γεγονότα που μας οδηγούν και πάλι στο συμπέρασμα πως όλο αυτό υποκινήθηκε από αυτήν. Για άλλη μια φορά λοιπόν οι «επιτροπές κατοίκων» σε ρατσιστικό παραλήρημα. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργασίες να σταματήσουν, καθώς επενέβη η αστυνομία και συνέλαβε τους υπεύθυνους των εργασιών. Την επόμενη εβδομάδα συνθήματα που έγραφαν «Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ» με χαρακτηριστικό το σύμβολο-μαίανδρο της οργάνωσης, εμφανίστηκαν στους τοίχους του σχολείου που θα ανακαινιζόταν.

Ευτυχώς, ως απάντηση σε όλα αυτά, έρχονται συνεχώς ανακοινώσεις και ψηφίσματα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συλλογικοτήτων, σωματείων και δημοτικών συμβουλίων, να μας θυμίζουν πως η ανθρωπιά δεν χάθηκε και πως οι ξενοφοβικές φωνές είναι λίγες και στο χέρι μας είναι να τις απομονώσουμε και να διδάξουμε αλληλεγγύη και αγάπη. Ο φασισμός τσακίζεται με αδιάκοπους αγώνες στο δρόμο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο σχολείο και όπου αλλού υπάρχει τρόπος να τον απομονώσουμε και να αναδείξουμε το πραγματικό του πρόσωπο.

Θα κλείσω με την ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου-Δραπετσώνας:

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ανακοίνωση για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Αγαπητοί γονείς,

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η ένταξη παιδιών των προσφύγων σε δύο σχολεία του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για να παρακολουθήσουν απογευματινά μαθήματα από τις 2 ως τις 6 μ.μ..

Η θέση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου-Δραπετσώνας στα θέματα εκπαίδευσης είναι πάγια: βασικό δικαίωμα όλων αποτελεί η παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας χωρίς καμιά εξαίρεση ή διαχωρισμό και αφορά σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Η απομόνωση αυτών των παιδιών, κρύβοντας το πρόβλημα μέσα στα κέντρα υποδοχής οδηγεί στον αποκλεισμό, εμποδίζει την ένταξη και την κοινωνικοποίησή τους, ενισχύει την ξενοφοβία και μπορεί να δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μαθητές - εκπαιδευτικοί - γονείς, οφείλουμε να υποδεχτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά του πολέμου. Αυτή η συνύπαρξη των παιδιών μας, έστω και για λίγες ώρες με παιδιά που έχουν επιβιώσει σε σκληρές και αδιανόητες για εμάς συνθήκες, θα αποτελέσει για αυτά ένα τεράστιο μάθημα: το μάθημα της επιβίωσης, της αντοχής, της ελπίδας, της ζωής.

Σαν γονείς προσδοκούμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Ας απομονώσουμε τις ξενοφοβικές φωνές και ας φωνάξουμε δυνατά: οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι! Ας ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι οι γειτονιές μας στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, ήταν γειτονιές προσφύγων και ότι πολλοί από μας είμαστε παιδιά προσφύγων. Η Ένωση Γονέων θα είναι παρούσα σε όλες τις πρωτοβουλίες καλωσορίσματος των παιδιών στην πόλη μας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο.

Τα σχολεία ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά!

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΙΚΟΥΣ!

Ρ.Μ.

Διαβάστε επίσης