Όχι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική!

Κατηγορία: 

Η πολιτική που έχει φέρει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε κατάσταση υπολειτουργίας συνεχίζεται και εντείνεται. Με μειωμένους τους προϋπολογισμούς τους κατά 50-70% στην τελευταία μνημονιακή 5ετία, χωρίς προοπτική ουσιαστικής κρατικής ενίσχυσής τους για το 2015-16, τα πανεπιστήμια θα χρειαστεί στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος να δώσουν αγώνα επιβίωσης. Σπουδαστές πολλών τμημάτων ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια θα κινδυνέψουν να χάσουν το εξάμηνο που διανύουμε, διότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μαθήματα και εργαστήρια, ελλείψει προσλήψεων του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η ίδια η γνώση γίνεται πιο ακριβή, και πιο ταξική. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές των ίδιων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές εγκαταλείπουν μαζικά (περισσότεροι από τους μισούς) τις σχολές τους, καθότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις των ακριβών σπουδών και πτυχίων τους, την ώρα μάλιστα που αισθάνονται ότι οι τίτλοι σπουδών τους δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από σφραγισμένα διαβατήρια ανεργίας.

Χωρίς να τρέφουν την παραμικρή αυταπάτη για τον ρόλο της λεγόμενης και «αριστερής κυβέρνησης», η οποία εξάλλου συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική και κοινωνικά ισοπεδωτική πολιτική των προηγούμενων συγκυβερνήσεων, φοιτητές και σπουδαστές χρειάζεται να βρουν τα πατήματά τους, να διεκδικήσουν τη γνώση και την προοπτική στην εργασία που σήμερα τους στερούν οι μνημονιακές πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα. Βαδίζοντας προς την επέτειο του Πολυτεχνείου, αντλώντας αισιοδοξία και αγωνιστική πνοή από τα διδάγματά του, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πρέπει να θυμηθεί ότι η πραγματική υπόσταση και η αναγέννησή του βρίσκεται στους οργανωμένους, μαζικούς, μικρούς και μεγαλύτερους, αγώνες.

Η Πορεία θέλει να καταθέσει τη συμβολή της σε αυτήν την κατεύθυνση, στην προοπτική των ενωτικών αγώνων των φοιτητών, μακριά από περιχαρακωτικές λογικές, κόντρα στον συμβιβασμό ή τον «ρεαλισμό» που διδάσκουν οι κυρίαρχες φωνές εντός των πανεπιστημίων, κηρύσσοντας την προσαρμογή μας στη μνημονιακή πραγματικότητα. Η Πορεία θα σταθεί ενάντια σε πρακτικές που διαιρούν την ενότητα και τη δυναμική των φοιτητικών αγώνων, που προσπαθούν πίσω από την υπερεπαναστατική φρασεολογία και τις βαρύγδουπες εκφράσεις να καλύψουν την αναχώρηση από τους αγώνες, τη φυγή από την υπομονετική προετοιμασία τους.

Να παλέψουμε για να αναζωογονηθούν οι γενικές συνελεύσεις
και όλες οι συλλογικές διαδικασίες!
Για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος!
Όλοι στον αγώνα!

Διαβάστε επίσης