Όχι στο σχέδιο "Αθηνά"! Κάτω τα χέρια από τις σπουδές μας!

Κατηγορία: 

Κοινή ανακοίνωση Πορείας - Αγωνιστικών Κινήσεων για το σχέδιο "Αθηνά"

Ως μέτρο «εξορθολογισμού» και «αναβάθμισης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασε η κυβέρνηση το σχέδιο «Αθηνά», συγχωνεύοντας και κλείνοντας οριστικά δεκάδες τμήματα και σχολές.
Για το σύστημα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, «εξορθολογισμός» και «αναβάθμιση» είναι το πέταγμα χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων στον δρόμο. Αυτό που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να φτιάξουν, είναι ένα πανεπιστήμιο πλήρως προσαρμοσμένο στην πολιτική του μνημονίου. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα χωρούν μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί, με τεράστιους ταξικούς φραγμούς, το οποίο θα απονέμει, σε όσους καταφέρουν να το τελειώσουν, ένα διαβατήριο για την ανεργία.
Το σχέδιο «Αθηνά» έρχεται να συμπληρώσει όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των τελευταίων χρόνων και να στρώσει το έδαφος για τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Αποτελεί συνέχεια του νόμου-πλαίσιο και έρχεται συνοδευόμενο από τις διαγραφές και τα δίδακτρα.

 

Με το σχέδιο «Αθηνά»:

  • Μειώνονται δραματικά οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πλήττεται το δικαίωμα στις σπουδές πρωτίστως για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Χιλιάδες φοιτητές οδηγούνται σε αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση. Ζητείται δηλαδή από τις οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις μετακινήσεις των παιδιών τους που σπουδάζουν, και από τους εργαζόμενους φοιτητές να παρατήσουν τις δουλειές τους. Η «Αθηνά» υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές να παραιτηθούν και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
  • Χειροτερεύουν οι όροι σπουδών, καθώς οι φοιτητές των συγχωνευμένων σχολών θα στοιβάζονται κυριολεκτικά στα αμφιθέατρα και θα μπαίνουν σε λίστες αναμονής για τα εργαστήρια, όπως γίνεται ήδη σε πολλά ΤΕΙ, δυσχεραίνοντας έτσι το δρόμο για το πτυχίο. Σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθούν να φοιτήσουν με τροποποιημένες επιλογές και κατευθύνσεις σπουδών, για να λάβουν αντίστοιχα αλλαγμένους τίτλους των πτυχίων τους.
  • Μέσω της αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών τους, δρομολογείται περαιτέρω εντατικοποίηση της διδασκαλίας στα τμήματα και σχολές που συγχωνεύονται.
  • Στρώνεται το έδαφος για περισσότερες περικοπές στα κονδύλια για φοιτητικές παροχές, ενώ ανοίγει ξανά το θέμα των διδάκτρων στις πτυχιακές σπουδές, επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
  • Οι απόφοιτοι των σχολών που κλείνουν θα βρεθούν ακόμη περισσότερο έκθετοι εργασιακά, καθώς το πτυχίο τους θα προέρχεται από μία απαξιωμένη (ή και καταργημένη) σχολή. Το σχέδιο «Αθηνά», σε συνδυασμό με την προωθούμενη σταδιακά υποκατάσταση των πτυχίων με συλλογή πιστωτικών μονάδων, συμβάλλει στη δημιουργία ενός φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, έρμαιο στις εργοδοτικές ορέξεις.
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι των σχολών που κλείνουν θα βρεθούν στον δρόμο.

Το σχέδιο «Αθηνά» ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα της οικονομίας. Η ίδια πολιτική που έσπερνε τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια (την ώρα μάλιστα που οι ιμπεριαλιστές οδηγούσαν τη χώρα στην αποβιομηχάνηση, και σε μεγαλύτερο βάθεμα της εξάρτησης) έρχεται σήμερα να σφραγίζει εκατοντάδες από αυτά, να κόψει το δρόμο προς τις σπουδές για χιλιάδες νέους.
Η σπουδάζουσα νεολαία και όλος ο λαός να μη πληρώσουν κι άλλο για τα αδιέξοδα του καπιταλισμού!
Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η σύγκρουση με τις πολιτικές του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου που τσακίζουν τις ζωές μας, δεν μπορεί να είναι τα δήθεν προγράμματα της αριστεράς για τη δομή της εκπαίδευσης (ενιαία ανώτατη, ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο κλπ.). Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν οι εναλλακτικές αυτές προτάσεις είναι ο αποπροσανατολισμός της νεολαίας, η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, και περισσότερα επιχειρήματα στην άρχουσα τάξη για να συνεχίσει την επίθεση. Ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου καθορίζεται μονάχα από το σύστημα το οποίο εξυπηρετεί. Υπό αυτά τα δεδομένα η όποια προτασεολογία, πέρα από «κούφια λόγια», είναι επικίνδυνη.
Καλούμε όλους τους φοιτητές να εναντιωθούν στο σχέδιο «Αθηνά». Να σπάσουν τις συντεχνιακές λογικές και να μπουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις, παίρνοντας αποφάσεις αγώνα! Ο αγώνας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» είναι συνολικός αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν αφορά μόνο όσους πλήττονται! Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δώσει τη μάχη στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού, οικοδομώντας εστίες αντίστασης κόντρα στην πολιτική του μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν θα φέρει καρπούς όσο δεν θα είναι μαζικός. Η Κοινή Δράση και ο οργανωμένος αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στην επίθεση. Καλούμε δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές να δώσουμε από κοινού τη μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ!
ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Διαβάστε επίσης