«Έφυγε» ο Χρίστος Μπίστης, ιδρυτικό μέλος του ΕΚΚΕ

«Έφυγε» αιφνίδια, σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016, στις 4.05 μ.μ. και σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια, ο σύντροφος Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, γ.γ. της Κ.Ε. του Ε.Κ.Κ.Ε. και ενεργό μέλος της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ο τόπος και ο χρόνος της πολιτικής του κηδείας θα ανακοινωθεί από τους οικείους και τους συντρόφους του.

Η ΚΕ του ΕΚΚΕ

 

"Έφυγε" ο σ. Χρήστος Μπίστης ηγέτης του ΕΚΚΕ, ακατάβλητος μαχητής του επαναστατικού  κομμουνιστικού κινήματος

 Με θλίψη οι αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος πληροφορήθηκαν τον θάνατο του συντρόφου  Χρήστου Μπίστη, στις 15.9.

Ο Χρήστος Μπίστης  γεννήθηκε το 1939 από αριστερή οικογένεια. Συμμετείχε στη νεολαία Λαμπράκη και έφυγε στη Γερμανία για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Έζησε από το 1963 ως το 1968 στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο θέατρο που  ίδρυσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, και στη συνέχεια στο Δυτικό Βερολίνο.

Υπήρξε ηγέτης του ΕΚΚΕ, το οποίο δημιουργήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο “σε συνθήκες πλήρους διάψευσης, χρεωκοπίας και διασπάσεων της ρεφορμιστικής Αριστεράς” και για “την υπεράσπιση και αναγέννηση των επαναστατικών ιδεών”, όπως ο ίδιος  σημείωνε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.

Το 1973 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα της φασιστικής χούντας και πήρε ενεργητικά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Μάιο του 1974 συνελήφθη από τη φασιστική δικτατορία, μαζί με άλλους συντρόφους του ΕΚΚΕ και της φοιτητικής παράταξής του, της Αντιφασιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ), βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Ο Χρήστος Μπίστης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπόθεση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Ηγετικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μέλος της ΚΣΕ),  έδωσε μέχρι το τέλος δραστήριο παρών στη πολιτική πάλη  της Αριστεράς και στους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον βάρυνε.

Η τελευταία πολιτική συνάντησή μας μαζί του ήταν στην φετινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια απο τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, που συνδιοργάνωσαν το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ(μ-λ), όπου ο Χρήστος Μπίστης εκφώνησε μια σημαντική και περιεκτική ομιλία  για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, μία ομιλία επιτομή, θα μπορούσε να πει κανείς, των θέσεων και  των απόψεων που διαμόρφωσε για την κεφαλαιώδη αυτή υπόθεση, μέσα στην πολύχρονη αγωνιστική πορεία του.

Θα τον θυμόμαστε σαν έναν αφοσιωμένο κομμουνιστή που έζησε λιτά και απέριττα και  σαν μια σημαντική προσωπικότητα του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, τα  τελευταία 45 χρόνια.

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει στους δικούς του ανθρώπους και στους συντρόφους  του ειλικρινή βαθιά συλλυπητήρια.  

Διαβάστε επίσης