Άγρια καταστολή προωθεί η ΕΕ για την απόκρουση της ολοένα αυξανόμενης προσφυγιάς

Καθώς οι βομβαρδισμοί των ιμπεριαλιστών στη Συρία πυκνώνουν και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί οξύνονται, σπέρνοντας τον όλεθρο, το κύμα των προσφύγων αναπόφευκτα θα διογκώνεται.

Θύματα των συρράξεων που έχουν πυροδοτήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ισοπεδώνοντας τις χώρες τους, εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και ψάχνουν διέξοδο στην Ευρώπη. Σκοντάφτουν στο ευρωπαϊκό τείχος, στη βαθιά κατασταλτική πολιτική του αντιδραστικού μορφώματος της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, που νομιμοποιεί την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Οι πνιγμοί συνεχίζονται καθημερινά και αμείωτα στο Αιγαίο, χιλιάδες πρόσφυγες εξαντλημένοι και καταπονημένοι εγκλωβίζονται στα σύνορα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στο δρόμο προς τη Γερμανία και τις άλλες ισχυρές χώρες, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πετάξει τη μάσκα των ανθρωπιστικών ευαισθησιών και έχουν ξεκάθαρα επικεντρωθεί στην αναχαίτιση του ανθρώπινου ρεύματος.

Η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό την Πέμπτη 15/10 επικύρωσε την ίδια αντιμεταναστευτική γραμμή με τις προηγούμενες, που διαμορφώθηκε στη βάση των συμφερόντων κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επαναφέρει τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, επιδεινώνοντας την κατάσταση στις χώρες υποδοχής -κυρίως στην Ελλάδα-, προωθεί το κλείσιμο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Τουρκίας και δίνοντας τον κεντρικό ρόλο στη διαχείρισή τους στους ευρωκατασταλτικούς μηχανισμούς, κυρίως στη Frontex. Δίνεται βάρος στη λειτουργία των λεγόμενων «hot spots» και στις απελάσεις καθώς και στην πολιτική αποκρούσεων - επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Η ΕΕ διαθέτει όλα τα κατασταλτικά μέσα και τα αναγκαία κονδύλια για την αποτροπή της ολοένα αυξανόμενης προσφυγιάς με ξεκάθαρο στόχο να εμποδίσει την είσοδο και παραμονή στο έδαφός της. Όλες οι αποφάσεις κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης μιας σιδερόφρακτης ένωσης που θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποκλείσει τους «παρίες». Οι ανθρωπιστικές κορώνες περισσεύουν. Μετά την Ουγγαρία που ακολουθεί την πιο σκληρή γραμμή έχοντας πρακτικά σφραγίσει τα σύνορά της, το ίδιο διακηρύσσουν η Κροατία, η Σλοβενία που στέλνει στρατό στα σύνορα, η Αυστρία εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες και καθιστώντας σαφές ότι, αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορα και διακόψει τη ροή των προσφύγων, θα πράξουν το ίδιο.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία
σηματοδοτεί τη σκλήρυνση της Γερμανίας

Τα κύματα προσφύγων που καταφτάνουν, πυροδοτούν εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Στο γερμανικό τύπο εμφανίζονται μέχρι σενάρια παραίτησης της Μέρκελ από την Καγκελαρία λόγω της «ανοιχτής πολιτικής» που ακολουθεί στο προσφυγικό. Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας της υποψηφίας δημάρχου της Κολονίας, οι έντονες ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις με συγκεντρώσεις και επιθέσεις σε κέντρα μεταναστών από ακροδεξιά κόμματα, καθώς επίσης οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, υποχρεώνουν τη Μέρκελ να υιοθετήσει μια σκληρότερη στρατηγική αποκλεισμού, που ωστόσο θα συμβιβάζει και θα προωθεί τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου. Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, η Μέρκελ αναφέρθηκε σε ζώνες τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας, όπου θα παραμένουν οι πρόσφυγες μέχρι να κριθεί αν θα τους δοθεί άσυλο στη Γερμανία. Τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας σηματοδότησε η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία, ενόψει μάλιστα των τουρκικών εκλογών, με στόχο να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική φύλαξης των συνόρων και κυρίως να εξασφαλίσει τη συμβολή του Ερντογάν στο θέμα των απελάσεων πίσω στην Τουρκία και της συγκράτησης προσφύγων στο έδαφός της, προσφέροντας τα αντίστοιχα ανταλλάγματα.

Η γερμανική πλευρά συμφώνησε για χαλάρωση στις θεωρήσεις της Τουρκίας για τη ζώνη Σένγκεν, υποσχέθηκε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση -πάνω από 1δις ευρώ- για τη δημιουργία περισσότερων προσφυγικών καταυλισμών και πιθανή ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των ασφαλών χωρών, που εξυπηρετεί τα σχέδια της ΕΕ για να προχωρά γρήγορα σε απελάσεις. Φυσικά η ένταξη της Τουρκίας στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες σημαίνει στήριξη της πολιτικής του Ερντογάν και του καθεστώτος άγριας καταπίεσης και τρομοκράτησης που έχει επιβάλει χωρίς να αναγνωρίζει δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, σημαίνει συγκάλυψη των συλλήψεων και των δολοφονιών αγωνιστών, στήριξη των βομβαρδισμών των Κούρδων. Στην Τουρκία βρίσκονται πάνω από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, και τα περί δημοκρατικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων ασύλου, ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων, οι διακηρύξεις του ΟΗΕ, έχουν γίνει κουρελόχαρτο για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό προκειμένου να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα που κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, συμφωνεί να λειτουργήσουν κέντρα καταγραφής «hot spots» στην Τουρκία, δηλαδή στρατόπεδα εγκλεισμού και υποστηρίζει τη στενή συνεργασία με το καθεστώς του Ερντογάν. Η ΕΕ ψάχνει νέες ισορροπίες απέναντι στο τεράστιο προσφυγικό ρεύμα, για την καλύτερη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων που επιτάσσει το ξεδιάλεγμα όσων τελικά θα εγκατασταθούν στο έδαφός της, που επιτάσσει επίσης αποκρούσεις και απελάσεις. Η Άγκυρα εκβιάζοντας, εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό, έχει να προωθήσει τα δικά της επιμέρους οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, που περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο.

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ
για την παράδοση των
ελληνικών θαλάσσιων συνόρων

Τα ευρωπαϊκά σχέδια για την απόκρουση προσφύγων και μεταναστών βάζουν τη χώρα μας σε επικίνδυνη τροχιά. Οι σχεδιασμοί, που περιλαμβάνουν υποχωρήσεις απέναντι στην Άγκυρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργή της συμμετοχή σε περιπολίες (όχι πλέον επιχειρήσεις «διάσωσης»), δίνουν το πράσινο φως για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από τις εντολές και το συντονισμό της Frontex, εγείροντας σοβαρό ζήτημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Με συμπεριφορά επικυρίαρχου απέναντι στην υποτελή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι εταίροι απαιτούν τη συνεργασία με την Τουρκία, απαιτούν ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα να παραδώσει τα σύνορά της για να επικρατήσει «τάξη» στο Αιγαίο. Με μοχλό το προσφυγικό, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς τη χώρα μας εντείνονται και επεκτείνονται σε σοβαρά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα Βαλκάνια που συγκαλεί ο Γιούνκερ την Κυριακή 25/10, με συμμετοχή της Γερμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, πΓΔΜ και της Ελλάδας, θα τεθεί ξανά το θέμα της φύλαξης των ελληνικών συνόρων και θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Ζάιμπερτ «Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο… Θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας αναλάβει δουλικά και εργολαβικά να εξωραΐζει την πολιτική της ΕΕ, αναλώνεται σε δημαγωγικές κορώνες εσωτερικής χρήσης ότι δεν αποδέχεται τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία, κάτι που προς το παρόν έχει αποσύρει και η Γερμανία, προτάσσοντας το ρόλο της Frontex. Όμως το ζήτημα είναι ότι καταρχάς τα σύνορα της Ελλάδας παραδίνονται στη Frontex, σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό περιφρούρησης και καταστολής. Αυτός ο μηχανισμός θα αποφασίζει, θα ρυθμίζει και θα διαχειρίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Και εκεί οι δηλώσεις του Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», αλλά «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είναι χαρακτηριστικές της αποδοχής και της υποταγής στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΝΔ με τον πρόεδρό της να δηλώνει από τη Μαδρίτη και το συνέδριο του ΕΛΚ ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Αναμφισβήτητα χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να συρρέουν στη χώρα μας, μόνο το Σεπτέμβρη έφτασαν τουλάχιστον 142.000. Η εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου μαζί με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ οδηγεί χιλιάδες απεγνωσμένους  στην ομηρεία και στην παρανομία στις χώρες εισόδου, χωρίς να θέλουν να ζητήσουν εκεί άσυλο, προσπαθώντας να ξεφύγουν και χωρίς να μπορούν να μπουν στο όποιο σχέδιο μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ αν δεν καταγραφούν στις χώρες εισόδου και δεν υπακούσουν στη συνθήκη του Δουβλίνου.

Προφανώς οι βάναυσες επαναπροωθήσεις είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο θα αυξάνονται και θα συγκαλύπτονται, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Τουρκία. Στα κέντρα ταυτοποίησης – διαλογής στις άθλιες συνθήκες παραμονής, η ανυπαρξία κρατικού μηχανισμού, δομών αξιοπρεπούς φιλοξενίας και όχι υποχρεωτικής κράτησης, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στις κακόφημες διεθνείς ΜΚΟ που, κάτω από τη θολή έννοια μιας ψευτοαλληλεγγύης αργά ή γρήγορα, όσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται και οι ισχυρές χώρες θα φτιάχνουν «υγειονομικές ζώνες» εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων, θα λειτουργούν λες και βρίσκονται σε προτεκτοράτο. Τα παρακάλια για βοήθεια και ενίσχυση στα  κέντρα ταυτοποίησης - διαλογής κάτω από το συντονισμό των ευρωπαϊκών μηχανισμών καθιστούν τη χώρα μας ξέφραγο αμπέλι, μπανανία όπου οι  κυβερνητικοί οσφυοκάμπτες ευχαριστούν τους ιμπεριαλιστές για την πολύτιμη συνδρομή τους. Δηλαδή αυτούς που, με τα μνημόνια τσακίζουν το λαό μας, τον εκβιάζουν, τον εξαθλιώνουν και τον απειλούν, στερώντας του κατακτήσεις και δικαιώματα, αλυσοδένουν τη Μεσόγειο και ξεκληρίζουν τους λαούς της Μ. Ανατολής καταστρέφοντας τις χώρες τους, γεννώντας τα καραβάνια της προσφυγιάς και τη μαζική μετανάστευση. Η εμπλοκή της χώρας μας από την εθελόδουλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους ευρωπαϊκούς και τους ευρύτερους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, με άλλοθι τη διαχείριση του προσφυγικού, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό μας.

Διαβάστε επίσης