Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και τα τρις πέφτουν βροχή

Κατηγορία: 

Και ξαφνικά –ω! του θαύματος- τα τρισεκατομμύρια άρχισαν να πέφτουν βροχή, όχι για να στηρίξουν τους πεινασμένους της Γης, αλλά για το σωμό της παγκόσμιας οικονομίας τους! Παράλληλα, άλλα τόσα τρισ. χάθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο, σε ένα ξέφρενο ράλι μιας απίστευτης χρεοκοπίας! Η αιτία αυτής της πρωτοφανούς απλοχεριάς; Ο κορονοϊός…

Κι ενώ τα ανταγωνιζόμενα μονοπώλια της Υγείας ψάχνουν μανιασμένα το εμβόλιο που θα τους αποφέρει τα κέρδη του αιώνα ή τις διαφαινόμενες «ευκαιρίες» πλουτισμού από τον Covid-19, ο Τραμπ ρίχνει ανοιχτά τις ευθύνες στην Κίνα ισχυριζόμενος ότι: «Ο κόσμος πληρώνει υψηλό τίμημα για αυτό που έκαναν οι Κινέζοι», αφήνοντας την υποψία ενός βιολογικού πολέμου που διέρρευσε από τα κινέζικα εργαστήρια! Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανταπάντησε αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποιοι στρατιώτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που βρέθηκαν στην Κίνα, σχετίζονται με την επιδημία στη Γουχάν.

Χωρίς αμφιβολία το τίμημα που πληρώνουν οι λαοί από την πανδημία, είναι τεράστιο (307.280 κρούσματα και 13.049 νεκροί στις 22/03) και έπεται συνέχεια, αλλά αυτά που αναδεικνύονται είναι κυρίως δύο πράγματα.

Το πρώτο αφορά την αδιάσειστη πλέον απόδειξη ότι η επέλαση του νεοφιλελεύθερου ρεύματος στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία -και ιδιαίτερα στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας- γίνεται μπούμερανγκ για το ίδιο το ανάλγητο σύστημά τους. Με λίγα λόγια, ό,τι δεν ξόδεψαν μέχρι τώρα για τη στήριξη ενός πιο ανθρώπινου συστήματος Υγείας ξοδεύουν τώρα για να διασώσουν την επερχόμενη κατάρρευση της οικονομίας! Αλλά και πάλι δεν λένε λέξη για τα επέκεινα προγράμματα δημόσιας Υγείας, μετά τη λήξη της πανδημίας. Η πανδημία αποκάλυψε με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαξίωση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και περίθαλψης στις καπιταλιστικές μητροπόλεις. Αυτή η απαξίωση συνίσταται στην συνεχή υποχρηματοδότηση, την προϊούσα εμπορευματοποίηση και τη συστηματική ιδιωτικοποίηση της Υγείας, σε βάρος προφανώς των εργατολαϊκών στρωμάτων και υπέρ των αδηφάγων μονοπωλίων. Στην Ιταλία, την τρίτη οικονομία της ΕΕ, που μαστίζεται από τον κορονοϊό, τα δημόσια κρεβάτια στις ΜΕΘ αντιστοιχούν σε μόλις 8,5 ανά 100.000 κατοίκους (στην Ελλάδα 5/100.000), ενώ η αναλογία νοσηλευτών/ασθενών είναι 1/15 (στην Ελλάδα 1/80)! Και είναι πολύ φυσικό, αφού τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιταλία έχουν αφαιρεθεί 37 δισ. € από το δημόσιο σύστημα Υγείας, σε όφελος του πανάκριβου ιδιωτικού τομέα.

Στην Ισπανία πάλι, οι υγειονομικοί αναφέρουν ότι εργάζονταν εντατικά και με υπερωρίες ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, η οποία έχει επιδεινωθεί σήμερα, λόγω των γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), είναι στα όριά του λόγω πολυετών περικοπών σε προσωπικό και εξοπλισμό (η πρόβλεψη του Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας μέχρι την Άνοιξη 2021, είναι για 7.900.000 κρούσματα, με τουλάχιστον 531.000 θανάτους, με βάση τη σημερινή θνησιμότητα).

Στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, τη Γερμανία, (όπου ισχύουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε δημόσια και -κυρίως- ιδιωτικά Νοσοκομεία), με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με πανάκριβες εισφορές των εργαζομένων καθώς δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, το πρόβλημα δυσχεραίνεται λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών επείγουσας εκταμίευσης.

Στη Σουηδία, το άλλοτε πρότυπο της σοσιαλδημοκρατίας, η έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών υποχρεώνει το κράτος να στήσει στρατιωτικές μονάδες περίθαλψης. Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αθρόας ιδιωτικοποίησης, η δημόσια Υγεία παραμελήθηκε, με αποτέλεσμα οι νοσοκομειακοί γιατροί να εκπέμπουν SOS.

Όμως η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποκαλύπτεται στις ΗΠΑ, όπου το 14% του πληθυσμού (περίπου 30 εκατ.) παραμένει ανασφάλιστο, ενώ άλλα 11 εκατ. άνθρωποι ζουν στο απόλυτο περιθώριο! Σημειώνουμε, πως το 30% των χαμηλόμισθων Αμερικανών εργαζόμενων δεν δικαιούται «άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών»! Το αποτέλεσμα είναι ότι για να μην χάσουν το μεροκάματο, προσβάλλονται από τον ιό. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ήδη την κατάρρευση αυτού του υποτυπώδους συστήματος, από τα 100 εκατ. περίπου εκτιμώμενα κρούσματα, ενώ τα 45.000 δημόσια κρεβάτια των ΜΕΘ δεν επαρκούν. Ακόμα και αν επιταχθούν οι ΜΕΘ των ιδιωτικών Νοσοκομείων, μόλις που θα καλύψουν το 20% των αρρώστων. Ακόμα και αν στηθούν στρατιωτικά ή πλωτά Νοσοκομεία!

Το δεύτερο ζήτημα, είναι αυτό της διάθεσης τρισεκατομμυρίων προκειμένου να διασωθεί η καπιταλιστική οικονομία από την επαπειλούμενη κατάρρευση. Ενώ για δεκαετίες, άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία, ασθένειες, πολέμους, δεν χαρίστηκε ούτε το 1/10 των περίπου 6,5 τρισ. € για να χτιστούν 1000 τουλάχιστον Νοσοκομεία, ή να χορηγηθούν δωρεάν εκατομμύρια φάρμακα για τις επανεμφανιζόμενες επιδημίες (πολιομυελίτιδα, ιλαρά, έμπολα, φυματίωση, ελονοσία, κ.α.) που προσβάλλουν πάνω από 300 εκατ. ανθρώπους το χρόνο, ή τέλος να χορηγηθούν τα ποτάμια γάλακτος που χύνονται (λόγω υπερπαραγωγής) στα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής, της ΝΑ Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Όταν μία σφαίρα κοστίζει όσο περίπου πέντε μπουκάλια γάλα…

Κάτω από αυτό το πρίσμα της σαπίλας που αποπνέει το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, η αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται να ψηφίσει (23/3) ένα σχέδιο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19. Με τη σειρά της η Fed, μετά το μηδενισμό του βασικού επιτοκίου δανεισμού, ανακοίνωσε δάνεια για αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων και παράλληλα χορήγηση δανείων σε εταιρείες, ακολουθώντας την ίδια πολιτική της κρίσης του 2008.

Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιλέγοντας μια κεφαλαιακή ελάφρυνση ύψους 120 δισ. € για τις τράπεζες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση ζημιών τους ή για τη χρηματοδότηση πιστώσεων ύψους 1,8 τρισ. €! Παράλληλα, ανακοίνωσε και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. €.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ήδη από τα τέλη Φλεβάρη, επεκτείνει ή και ανανεώνει τα επιχειρηματικά δάνεια και παράλληλα στηρίζει την οικονομία με μία πρώτη δέσμη 70 περίπου δισ. €.

Η Κομισιόν, δια στόματος της προέδρου της φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού!

Η ξεμοναχιασμένη Βρετανία, μετά την «ανοσία της αγέλης», σπεύδει να στηρίξει την ήδη κλονιζόμενη οικονομία της, όπως δήλωσε ο Τζόνσον «ανεξαρτήτως κόστους», παρέχοντας κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια που αγγίζουν τις 330 δις λίρες καθώς και οικονομική βοήθεια ύψους 20 δισ. λιρών. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%!

Στη Γερμανία μόλις χθες (21/03) ανακοινώθηκαν «απεριόριστα» δάνεια ύψους 550 δισ. €, ενώ άλλα τόσα θα εγγυηθεί το κράτος για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η Ιταλία, ανακοίνωσε μέτρα ύψους 25 δισ. €, ενώ η Γαλλία ακύρωσε ή ανέβαλε οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. €. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μακρόν θα εγγυηθεί μέχρι 300 δισ. € σε δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε εταιρείες που πλήττονται από την κρίση και δεν αποκλείει την άμεση υποστήριξη ορισμένων εταιρειών μέσω παρέμβασης στο κεφάλαιό τους.

Κι ενώ τα δισ. παρέχονται αναφανδόν στις επιχειρήσεις, για τους μικροεπαγγελματίες μόλις που ανακοινώθηκαν 2 δισ. € για τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης!

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι εγγυάται έως 100 δισ. € σε επιχειρηματικά δάνεια.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τριντό μετά από μία πρώτη δέσμη 7,5 δισ. €, ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο ύψους 17 δισ. € άμεσης βοήθειας σε εργαζόμενους σε επισφαλή κατάσταση και σε προβληματικές επιχειρήσεις και 35 δισ. € σε αναστολή φορολογικών οφειλών.

Αντίστοιχα μέτρα 113 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ με τη σειρά της η Αυστραλία μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, ανακοίνωσε μέτρα εξαγοράς χρέους και στήριξη του τραπεζικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει 50 δισ. € για να βοηθήσει τις ευάλωτες οικονομίες.

Τέλος τα μέτρα που πήρε η χώρα μας για την προστασία της ντόπιας ολιγαρχίας και των επιχειρήσεών της, αφορούν στα 10 δισ. € για την ενίσχυση της ρευστότητας, άλλα 6 δισ. € για παροχή κρατικών εγγυήσεων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ τέλος επιπλέον 1 δισ. € θα δοθούν με τη μορφή άμεσης κρατικής επιδότησης με το χαρακτηρισμό της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Να σημειώσουμε, ότι για την ελληνική οικονομία προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη για το 2020, έναντι πρόβλεψης 2,4%!

Χορός τρισεκατομμυρίων λοιπόν, για το καλό τάχα της ανθρωπότητας…

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της εμπλοκής και της συνάφειας της Υγείας, με κοινωνικά, οικονομικά, γεωπολιτικά γεγονότα, που βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη, ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου, ασάφειας, ρευστότητας, παραπληροφόρησης διαπερνά ολόκληρο το φάσμα της Έρευνας γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και την ανακάλυψη του εμβολίου που θα σώσει τον κόσμο. Η κοινωνική συνείδηση -με τη βοήθεια των ΜΜΕ- έχει καταγράψει το γεγονός της εξάπλωσης, διασποράς και -εν μέρει- των περιοριστικών μέτρων του ιού, όχι όμως την ταξική διάσταση του ελέγχου των επιστημονικών ανακαλύψεων από το καπιταλιστικό σύστημα. Έτσι, η κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου πάνω στην επιστήμη και την τεχνική καθαγιάζεται με τη γενικόλογη ρήση: «για το καλό της Ανθρωπότητας»…

Ωστόσο, πρόκειται για την προνομιακή εκμετάλλευση (διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατοχυρώσεις ανακαλύψεων, δικαιώματα δημιουργού κλπ., κλπ.) όλων των μέχρι τα σήμερα επιτευγμάτων της Ιατρικής, Βιολογίας, κλπ., από μια χούφτα πολυεθνικές εταιρίες που κρατούν στα χέρια τους όχι μόνο ένα ασύλληπτα κερδοφόρο παράδεισο, αλλά παράλληλα και το κλειδί της απόλυτης εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης διαμέσου της αποκλειστικής διαχείρισης των άπειρων πληροφοριών που απορρέουν από την επιστημονικοτεχνική ανάπτυξη και τις νομικά κατοχυρωμένες ιατρικές και βιοτεχνολογικές επιτεύξεις. Το ίδιο το μονοπωλιακό κεφάλαιο σκόπιμα συσκοτίζει το τοπίο αυτής της Έρευνας παρέχοντας αόριστες πληροφορίες που παραπέμπουν στις μεταφυσικές ερμηνείες της ζωής, της φύσης, του σύμπαντος. Ακόμα και τα πειράματα πάνω σε ανθρώπινα πειραματόζωα στη Μαύρη Αφρική, αποσιωπούνται συστηματικά. Μ’ αυτό τον τρόπο και όσο οι εφαρμογές της Έρευνας παραμένουν σκόπιμα ασαφείς για την κοινωνική συνείδηση, τόσο οι δυνατότητες εκμετάλλευσης τους από το μονοπωλιακό κεφάλαιο πολλαπλασιάζονται.

Σαν επιστέγασμα αυτής της απολύτως περιχαρακωμένης Έρευνας, προτάσσεται σθεναρά το θέσφατο της Βιοηθικής και του Βιοδικαίου, οι κώδικες δηλαδή αρχών δεοντολογίας και κυρώσεων που διέπουν τις επιστημονικές εφαρμογές και που έχουν θεσπιστεί από τα θεσμικά όργανα των ίδιων των δυνάμεων του κεφαλαίου!

Ολόκληρος ο τομέας της Έρευνας καθοδηγείται με την οικονομική δύναμη των ερευνητικών προγραμμάτων μιας δράκας πολυεθνικών εταιριών που καθορίζουν και τους επιμέρους στόχους. Οι ρομαντικές μοναχικές φιγούρες του Κωχ ή ακόμα πιο πρόσφατα του Φλέμιγκ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προκύπτει λοιπόν η απορία: Από ποιες ταξικές δυνάμεις εκπορεύεται η «Συνθήκη της Βιοηθικής» (CDBI 1994), που επικυρώθηκε ως «Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βιοϊατρική» από το θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 19.5.1999 (Οβιέδο Ισπανίας). Ή ακόμα η αντίστοιχη «Συνθήκη Βιοηθικής» της Αμερικάνικης Επιτροπής Βιοηθικής και Βιοδικαίου στην οποία … συνωστίζονται 87 αμερικανικά πανεπιστήμια (σημ. όπως είναι γνωστό το Αμερικανικό Σύστημα Επιστημονικής Έρευνας είναι βασισμένο στα πανεπιστήμια και χρηματοδοτείται από τα πλανητικά μεγαθήρια). Για ποια ηθική και για ποιο δίκαιο αναφερόμαστε;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, αρκεί να πούμε πως τα κοινωνικά προβλήματα εξετάζονται και -ενδεχόμενα- λύνονται μέσα σ’ ένα σύστημα κανόνων συμπεριφοράς που συγκροτούν την κατά καιρούς Ηθική. Και το κρίσιμο γνώρισμα της Ηθικής, αυτό που τη διαχωρίζει από το άλλο σύστημα κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς, που ονομάζεται Δίκαιο, είναι ότι στην Ηθική λείπει το στοιχείο του άμεσου εξαναγκασμού και των κυρώσεων που χαρακτηρίζει το Δίκαιο.

Όμως, η κατά καιρούς Ηθική και το κατά καιρούς Δίκαιο, προδιαγράφονται επακριβώς από τις ταξικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην κοινωνία. Έτσι διαφορετική ήταν η ηθική και το δίκαιο στη φεουδαρχική αριστοκρατία, άλλη στην αστική τάξη και τελείως αλλιώτικη στην σοσιαλιστική κοινωνία. (Φρ. Ένγκελς, Αντι-Ντύρινγκ).

Πάνω λοιπόν σε αυτή την σάπια βάση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθούν κανόνες σεβασμού ούτε της ανθρώπινης υγείας, ούτε της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Μια απλή ανάγνωση στο «Παράρτημα Ι» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης «Για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης σε σχέση με τις εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής» αρκεί για να διαπιστώσει και ο πιο ανυποψίαστος ότι πέρα από τον βαρύγδουπο τίτλο, τα πάντα αφορούν στην προστασία του κεφαλαίου.

Σε αυτό το βωμό, θυσιάζονται και τα χιλιάδες θύματα του κορονοϊού!

22-3-2020

Ιωσήφ Σταυρίδης, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης