Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σ. Παναγιώτης Κοσμάς, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, στέλεχος του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας

Έφυγε, σήμερα, πρόωρα από τη ζωή, ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσμάς, ο Ξυνός, όπως όλοι μας τον ξέραμε, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο Ξυνός γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας τον Ιούλιο του 1951. Από τα μαθητικά του χρόνια, στη γενέτειρά του, κατά τη μαύρη περίοδο της φασιστικής διχτατορίας, είχε ζωηρές αναζητήσεις και αγωνίες για το κομμουνιστικό κίνημα. Ιδεολογικός πατέρας του, όπως με υπερηφάνεια έλεγε, ήταν ο κομμουνιστής τσαγκάρης του χωριού του, που τον επηρέασε βαθιά, συνδέοντάς τον με τις ιδέες και τα οράματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Στα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, όπου και φοιτούσε, και αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, συμμετέχοντας ενεργητικά στους αντιδιχτατορικούς αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Κατά τη μεταπολίτευση, φοιτητής στη τότε Στατιστική Σχολή, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ αρχικά και του Μ-Λ ΚΚΕ αργότερα, σε καθοδηγητικές θέσεις, στην ΚΕ και το ΠΓ, υπηρέτησε τις επαναστατικές ιδέες και στόχους, με μεγάλη οξυδέρκεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Στενά και με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούσε, μέχρι το τέλος, τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις τη σκοτεινή και γεμάτη ανατροπές περίοδο που διανύουμε.

Γλαφυρός στις αφηγήσεις του, με χιούμορ και ζωντάνια, παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας ξεχωριστός σύντροφος, με έγνοια για το κόμμα μας και βαθιά επίγνωση των γενικών και ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαλάμω, τη γυναίκα και σύντροφο της ζωής του που του παραστάθηκε ολόψυχα σε όλες τις δύσκολες στιγμές, και τη συντρόφισσα Χρυσάνθη, τη μονάκριβη και πολυαγαπημένη του κόρη.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τον χρόνο και τον τόπο της πολιτικής κηδείας του συντρόφου.

Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης