Αίτημα πυρασφάλειας από τους τέως εμπρηστές

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να βουλιάζει», τόνισε, και πολύ σωστά, ο τέως μπασκετμπολίστας και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις 7 Ιουνίου, σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, οι οποίες έγιναν την ίδια ημέρα. Και συνέχισε: «Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα. Ούτε συμφωνία, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε χρέος. Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να βλέπει θετικά σημάδια στην οικονομία…» για να κλείσει εμφατικά, όσο και ρητορικά: «Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται; Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Είναι αδιόρθωτοι!».

Οι δηλώσεις του Β. Κικίλια, στο κομμάτι που αφορά στην καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής είναι απολύτως ορθό. Πράγματι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν, ακριβώς όπως ξεκίνησαν, με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας ανερυθρίαστα τα νέα αντικοινωνικά μέτρα σαν ευτυχισμένο τέλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μας.

Οι δηλώσεις του Β. Κικίλια θα μπορούσαν να συγκινήσουν τη βασανισμένη ελληνική κοινωνία και να αποτελούν υπόδειγμα παρρησίας και στοχευμένου όσο και συμπυκνωμένου (καταγγελτικού όσο και δηκτικού) πολιτικού λόγου, αλλά υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που εμποδίζει να συμβεί αυτό: το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ δίδαξε πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ την ψήφιση επώδυνων μέτρων και μνημονίων, την υπόκλιση στους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς εταίρους μας, την κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού για τα δήθεν «success stories», την καλλιέργεια προσμονής για την έξοδό μας από την εποπτεία και τον ασφυκτικό έλεγχο των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων μας.

Μία ημέρα πριν, ο καταγγελτικός λόγος της ΝΔ, και πάλι δια του εκπροσώπου της Β. Κικίλια, έφτανε στα συμβατικά όρια του σουρεαλισμού, τουλάχιστον για εκείνους που θυμούνται την -κυριολεκτικώς- καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι (μεγαλύτερες ως προς τον αριθμό και ως προς την καταστροφή που προκάλεσαν) πυρκαγιές επί κυβερνήσεων ΝΔ στην τελευταία δεκαπενταετία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και πάλι ορθά, παρατηρούσε: «Εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και κατ’ επέκταση και στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, για τις ανάγκες της οποίας η προετοιμασία, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα…» και «…κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέως τύπου, είτε εθνικά, είτε ενοικιαζόμενα», συνεπώς, «…ποια εναέρια μέσα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου; Πού έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο διασποράς τους; Ποια η επιχειρησιακή τους κατάσταση; Έχει διασφαλισθεί, και μέχρι πότε, η υποστήριξή τους με τα αναγκαία μέσα; Ποια εναέρια μέσα προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος το επόμενο διάστημα, πότε, και βάσει ποιας διαδικασίας; Εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός των προβλεπόμενων στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ελικοπτέρων, και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, με ποιο τίμημα και ποιούς όρους ενοικίασης, υποστήριξης και για ποιο αριθμό ωρών πτήσεως

Αναπολώντας την προτελευταία κυβέρνηση ΝΔ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου (έτη 2004-2009), όσο και την πιο πρόσφατη κυβέρνηση (συνεργασίας) του Αντώνη Σαμαρά (έτη 2012-2015), θα διαπιστώσει κανείς ότι η γαλάζια παράταξη έχει περισσότερες φονικές πυρκαγιές στο ενεργητικό της από …ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, και παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί λιγότερα συνολικά έτη στην κυβερνητική εξουσία σε σχέση με τους πράσινους και ροζ αντιπάλους της.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης (προμνημονιακής) Ελλάδας, με φονικές φωτιές που κορυφώθηκαν μετά την 23η Αυγούστου, πρακτικώς λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών από τον Μάιο του ίδιου έτους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τότε μίλησε για «εμπρησμούς» και «ασύμμετρες απειλές», και κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πυρκαγιές της ΝΔ κατέκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, και οδήγησαν σε τραγικό θάνατο τουλάχιστον 63 συμπολίτες μας. Μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2007 είχαν καεί 1.500 οικίες και είχαν δημιουργηθεί εν ριπή οφθαλμού 6.000 άστεγοι. Βεβαίως, «ασύμμετρη απειλή» αποδείχθηκε η πολιτική της ΝΔ, και στο θέμα της προστασίας από τις πυρκαγιές, με δεδομένη την (οικονομική καταρχάς) εγκατάλειψη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του προσωπικού, καθώς των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Λίγα καλοκαίρια αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης (θέση από την οποία έχει περάσει και ο Β. Κικίλιας), Ν. Δένδιας, μιλούσε για πιθανό «σχέδιο εμπρηστών να κάψουν την Ελλάδα». Μέσα 6 μέρες καταγράφονταν 360 πυρκαγιές (ένας ακόμη αριθμός ρεκόρ) σε όλη την επικράτεια, και ο χάρτης της πύρινης λαίλαπας ήταν το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων για τουλάχιστον έναν μήνα.

Και στην περίπτωση εκείνη, η απουσία κρατικής οργάνωσης (και ενδιαφέροντος) για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών, όσο και η …οικονομία στα καύσιμα των ελικοπτέρων και στις προσλήψεις πυροσβεστών, βαφτίστηκαν με έναν εύκολο και γενικευτικό τρόπο «εμπρησμοί». Τελειώσαμε. Μα, ακόμα κι αν ήταν έτσι, αλήθεια, τις φωτιές που βάζουν οι εμπρηστές, είμαστε λιγότερο υποχρεωμένοι να τις σβήνουμε;

Διανύοντας ένα θερμό -για όλους τους λόγους του κόσμου- καλοκαίρι, οι πρώην και νυν εμπρηστές της ελληνικής κοινωνίας διαμορφώνουν όλες τις προϋποθέσεις και για τον κυριολεκτικό εμπρησμό της ελληνικής γης.