Αιτίες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, η αποικιακή καταλήστευση και οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών

Κατηγορία: 

Στις 23 Σεπτέμβρη συνεδρίασαν οι πρωθυπουργοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλες, για να αποφασίσουν πώς θα προφυλαχτούν από τους πρόσφυγες. 

Η σύνοδος, όπως είπαν οι «μεγάλοι» ηγέτες, «διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα».
«Θετικό βήμα η συμφωνία» είπε και ο Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη κατάλαβε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση»! «Μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης (σε άλλες χώρες) και της επιστροφής». Προφανώς στις χώρες τους.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά και ποια είναι η αντιμετώπισή τους από τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους, χρειάζεται συστηματικά να αναδειχτεί. 
Πέρα από την οικονομική καταλήστευση των χωρών από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, που υπηρετούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως π.χ. η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Νιγηρίας που την ίδια ώρα που καταγράφει ανάπτυξη, πεθαίνουν μαζικά οι κάτοικοί της από την πείνα και τις κάθε είδους στερήσεις και φεύγουν ψάχνοντας τόπο να ζήσουν, υπάρχει ο πόλεμος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τους νατοϊκούς συμμάχους τους Αμερικάνους, βομβαρδίζουν και καταστρέφουν χώρες και λαούς εδώ και χρόνια, μοιράζοντας σαν τα κοράκια τον πλούτο τους και τη στρατηγική, για τα συμφέροντά τους, σημασία. Από τη Γιουγκοσλαβία που διέλυσαν με βόμβες ουρανίου, ως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι και τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος των χωρών,  οι Ευρωπαίοι και  Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή. Αυτές οι ωμές εγκληματικές επεμβάσεις, είναι η μόνη αιτία που ξεριζώνει εκατομμύρια ανθρώπων από τις πατρίδες τους και τους οδηγεί στην προσφυγιά είτε να επιλέξουν θάνατο από βόμβες είτε από πνιγμό. Όσοι αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες, όσοι καλύπτουν τον ρόλο των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, συμβάλλουν σαν υποτελείς στην διαιώνιση του προβλήματος, αλλά και αφήνουν ανοιχτό το έδαφος στους φασίστες σε κάθε χώρα να αναπτύσσουν ρατσιστική, φασιστική δράση.
500.000 πρόσφυγες έφτασαν ζωντανοί το 2015, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν ή πνίγηκαν στην τρομακτική διαδρομή για ζωή.
 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χιλιάδες πέθαναν στη διαδρομή. Στην Ιταλία, με βάση έρευνα της δημοσιογράφου του ΒΒC Άντλερ, οι ανήλικοι πρόσφυγες πέφτουν στα νύχια των πιο στυγνών εκμεταλλευτών, όπως η μαφία. Ιδιωτικές δομές υποδοχής ανηλίκων, (ΜΚΟ επιδοτούμενες δηλαδή 75 ευρώ για κάθε παιδί),  έχουν πανάθλιες συνθήκες για τα ανήλικα παιδιά, σε σημείο που στο Τζιάρε της Σικελίας αναγκάστηκαν να κλείσουν ένα τέτοιο κέντρο. Ο σιδηροδρομικός τερματικός σταθμός στη Ρώμη έχει γίνει στέκι ανήλικων μεταναστών που τα εκμεταλλεύονται για πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών. Προσφυγοπούλες από την Νιγηρία, αφήνουν τα όνειρά τους για ζωή στα πορνεία της μαφίας.
 Έτσι περίπου οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι ηγέτες «φροντίζουν» τα θύματά τους.  Αποφάσισαν λοιπόν στη Σύνοδο Κορυφής, κουρελιάζοντας και τις διατάξεις της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, (ίσχυαν σε άλλες εποχές),τα εξής:

  1.  Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Τουρκία, με την οποία θα επιδιώξουν συνομιλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, να διασφαλίσουν τα σύνορα της Ευρώπης από τους εχθρούς πρόσφυγες. «Ειδικό προσωπικό» θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Το τι σημαίνει ειδικό θα το βιώσουν οι πρόσφυγες το αμέσως επόμενο διάστημα.
  2. Θα «διανεμηθούν», όχι αναγκαστικά αλλά σε χώρες που θέλουν 120.000 πρόσφυγες (διάβαζε σκλάβους) σε βάθος διετίας. Οι πρώτοι 60.000 θα πάνε αφού πρώτα φτιαχτούν τα κέντρα καταγραφής τους.
  3.  Θα αρχίσει αυστηρός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Με δεδομένο ότι εμπόλεμη ζώνη θεωρείται μόνο η εν εξελίξει διάλυση της Συρίας, από τους ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους, ο καθένας καταλαβαίνει τι θα συντελεστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, που με βάση τις δηλώσεις Τσίπρα αποφασίστηκε και θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής όσων δεν κρίνονται πρόσφυγες.
  4. Θα δοθεί 1 δις ευρώ στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, για βοήθεια στους Σύριους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής. Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάλογα κονδύλια «χάνονται» στη διαδρομή.

Έτσι «έστω και αργά» κατά τον Τσίπρα, η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση. Οι «εχθροί» πρόσφυγες, θα απωθούνται από τα σύνορά της, θα πνίγονται πιο μαζικά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πεθαίνουν πιο μαζικά και θα σκοτώνονται, στα κοντέινερς, στα βουνά, στα αμπάρια των πλοίων…. Κι αυτό γιατί όσο τους βομβαρδίζουν και τους σκοτώνουν στις χώρες τους, όσο τους καταδικάζουν σε αργό θάνατο από πείνα, δεν θα σταματήσουν να αναζητούν δρόμους για να ζήσουν.
 Όλ’ αυτά θα συνεχίζονται όσο οι λαοί να οργανωθούν και να αγωνιστούν, ενάντια σε κάθε είδους επεμβάσεις και πολέμους, που σπέρνουν τον όλεθρο και γεμίζουν τη γη με πρόσφυγες. Το πραγματικά αριστερό προοδευτικό κίνημα αυτές τις προσπάθειες  καταβάλλει. Να δείχνει τους πραγματικούς αίτιους, τους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν και να παλεύει ενάντιά τους.

Διαβάστε επίσης