Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους διπλωματούχους κολεγίων

Κατηγορία: 

Με (έναν ακόμη) νόμο πριμοδοτούν τα κολέγια

Αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, υπό την κάλυψη των σημαντικών γενικών πολιτικών εξελίξεων και δια χειρός του σεβάσμιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, δόθηκε ένα καίριο χτύπημα στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα δικαιώματα των πτυχιούχων της: στις 26/5/2010 υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα που αναγνωρίζει για τους απόφοιτους κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με εκείνα των πτυχιούχων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για απόφαση-βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της εκπαίδευσης, αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικής των πτυχιούχων από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Για την ακρίβεια, οι διπλωματούχοι των κολεγίων αυτή τη στιγμή προάγονται σε θέση ανώτερη από τους πτυχιούχους 33 ειδικοτήτων ΤΕΙ, οι οποίοι ακόμη στερούνται αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων! Από την πλευρά τους οι κολεγιάρχες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, όχι βέβαια για την αναβάθμιση των παλαιότερων σπουδαστών τους, αλλά για το πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διανοίγεται μπροστά τους, αρχής γενομένης από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Η υπογραφή του Παπούλια επί των νομοθετημάτων της Διαμαντοπούλου, έρχεται υποτίθεται να σώσει τη χώρα από τα φοβερά πρόστιμα που θα μας επέβαλε η Ε.Ε. για τη μη εναρμόνιση μας με τις κοινοτικές οδηγίες. Στην πράξη, κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καταστροφικές συνέπειες του νέου Π.Δ.:

α) Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγάλα επενδυτικά παιχνίδια στο χώρο της εκπαίδευσης: οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποτυγχάνουν να περάσουν τον υψηλό πήχη των εξετάσεων για την εισαγωγή τους στα δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της προτίμησής τους, «οδηγούνται» κατευθείαν στα κολέγια· τα τελευταία, σχεδόν τούς διασφαλίζουν το πολυπόθητο δίπλωμα, αρκεί οι πελάτες τους να είναι σε θέση να πληρώσουν τα δίδακτρα. Το ανταγωνιστικό πακέτο προσφοράς των κολεγίων περιλαμβάνει σπουδές στην έδρα του σπουδαστή, και μάλιστα σε αντικείμενο της επιλογής του.

β) Ανοίγει ο δρόμος για τη «στρογγυλοποίηση προς τα κάτω» επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων-κεκτημένων των πτυχιούχων της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι διπλωματούχοι των κολεγίων (με σπουδές ακόμη και 3 ετών) έρχονται να διεκδικήσουν ίδιες θέσεις εργασίας με τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων (με σπουδές 4 ή και 5 ετών). Η Διαμαντοπούλου τονίζει ότι πρόκειται μόνο για «επαγγελματική» και όχι «ακαδημαϊκή» ισοτίμηση των αποφοίτων, παραλείποντας βέβαια να σημειώσει ότι η πρώτη είναι η ουσιαστικότερη στο ζήτημα της ..οικονομικής επιβίωσης.

γ) Το λεγόμενο «Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων» θα μετατραπεί, στο επόμενο διάστημα, σε στίβο μάχης ανάμεσα στα ιδιωτικά κολέγια και τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκεί θα κριθεί «πόσο πολύ» θα πριμοδοτηθούν τα ψευδοπανεπιστήμια σε σχέση με τα δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, οι απόφοιτοι των κολεγίων φαίνεται να κερδίζουν το δικαίωμα συμμετοχής τους ακόμη και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Τα ελληνικά Επιμελητήρια, οι επιμέρους επιστημονικές Ενώσεις και οι ομοιο-επαγγελματικοί Σύλλογοι θα γίνουν οι ..πιστοποιητές της επαγγελματικής επάρκειας των διπλωματούχων των κολεγίων: διατηρούν μία περιορισμένη δυνατότητα να επιβάλουν επιπλέον μαθητεία ή πρακτική άσκηση στους κολεγιόπαιδες, δεν μπορούν όμως να αρνηθούν να τους εντάξουν στους καταλόγους τους.

Δεν θα ανατρέξουμε βαθιά πίσω στο παρελθόν. Μόλις ένα χρόνο πριν, στο άκουσμα και μόνο του ενδεχόμενου υπογραφής ενός τέτοιου Π.Δ., οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι ηγεσίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ προειδοποιούσαν με απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις. Σήμερα, υπό τη βαρύτητα των γενικών πολιτικών εξελίξεων, αλλά και τη γενική ύφεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ψευδοπανεπιστημίων δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις που της αρμόζουν.

Εν όψει της διαμόρφωσης του «Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων» αλλά και της σύνταξης ενός ακόμη Π.Δ. που θα καθορίζει τους όρους ιδρύσεως και λειτουργίας των κολεγίων, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καλούνται να αφυπνιστούν, να ενημερωθούν πρώτα-πρώτα για τις εξελίξεις που έρπουν αθόρυβα σε βάρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των αποφοίτων της, να προλάβουν τα χειρότερα που έπονται.

Διαβάστε επίσης