Ανακοίνωση Πορείας - Αγωνιστικών Κινήσεων Φιλοσοφικής για το σχέδιο "Αθηνά"

Κατηγορία: 

Όχι στο σχέδιο «Αθηνά»!

Να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές!

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά», (ονομασία εφάμιλλη, σε έμπνευση, με τον τίτλο «Ξένιος Δίας» που δόθηκε στο κυνήγι μεταναστών), σχέδιο το οποίο, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα φέρει τον «εξορθολογισμό» και την «αναβάθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο όμως κι αν προσπαθούν έντεχνα να το παρουσιάσουν σαν τέτοιο, δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι πρόκειται για ευθύ χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, με δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στα πανεπιστήμια, η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε:

α) Σφράγισμα δεκάδων τμημάτων και σχολών ολόκληρων (συνολικά, ενώ το υπουργείο κάνει λόγο για «94» τμήματα, αυτά πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 150).

β) Εξώθηση σε υποχρεωτική εσωτερική μετανάστευση, από πόλη σε πόλη, δεκάδων χιλιάδων σπουδαστών και φοιτητών (μέχρι τώρα η κυβέρνηση διέπρεπε στην εξώθηση της νεολαίας σε εξωτερική μετανάστευση).

γ) Συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ταυτόχρονη χειροτέρευση των όρων σπουδών (κυριολεκτικό στοίβαγμα σπουδαστών και φοιτητών).

δ) Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε αυτήν (ενώ το υπουργείο εκτιμά μείωση περί το «4%», φαίνεται ότι στην πράξη θα αγγίξει, ίσως και θα ξεπεράσει, το 30%).

ε) Αποτελεί επί της ουσίας ξεκάθαρο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, στο δικαίωμα και τη δυνατότητα των παιδιών από φτωχές και λαϊκές οικογένειες να σπουδάζουν. Παράλληλα στο σχέδιο «Αθηνά», στρώνεται ο δρόμος για περαιτέρω περικοπές στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), την ώρα μάλιστα που δρομολογούνται οι πρώτες διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί συγκεκριμένο αριθμό ετών σπουδών.

Το σχέδιο Αθηνά αποτελεί συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου Διαμαντοπούλου· υψώνει τεράστιους ταξικούς φραγμούς, προσαρμόζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ και των ντόπιων εκπροσώπων τους.

Η σχολή μας δεν μένει αλώβητη από το σχέδιο «Αθηνά». Για τη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ προβλέπεται η συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις:   1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για το περαιτέρω χτύπημα των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όσο και την εντατικοποίηση των σπουδών (μέσω της αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών).        

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Πορεία Φιλοσοφικής, με την πεποίθηση ότι ο οργανωμένος, ενωτικός και μαζικός φοιτητικός αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει φραγμό στο σχέδιο «Αθηνά», καλούμε όλους τους φοιτητές να απαντήσουν με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, από αυτόν της ανυποχώρητης και παρατεταμένης πάλης!

 

  • Κάτω το σχέδιο «Αθηνά»!
  • Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων!
  • Κάτω τα χέρια από τα πτυχία!
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

Διαβάστε επίσης