Ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας για το νόμο Γαβρόγλου

Κατηγορία: 

Αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών συνέχεια!

Συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε μήνα Αύγουστο για να κάνει νόμους του κράτους τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της. Είχε προηγηθεί τόσος «διάλογος», όσο έχουμε γνωρίσει σε όλες τις προηγούμενες περιόδους εκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων», στην πράξη …κυβερνητικών μονολόγων.

Συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τρικ των προκατόχων του, ο νέος υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, επιλέγει να κρύβει την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των ΤΕΙ πίσω από εύηχες φράσεις για «ανωτατοποίησή» τους. Μάλιστα η νέας κοπής θεσμοθέτηση χορήγησης από τα ΤΕΙ τίτλων σπουδών 2ετούς φοίτησης, δίπλα στα πτυχία που απαιτούν σπουδές 4 ετών, δημιουργεί μέσα στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα αποφοίτους δύο ταχυτήτων.

Συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπαίνουν λουκέτα (και) στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά δρύματα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει άλλη αίγλη στις …καταργήσεις τμημάτων και στις συγχωνεύσεις
σχολών, βλέποντας σε αυτές δήθεν διαμόρφωση «πολυδύναμων» εκπαιδευτικών κέντρων, με δυνατότητα επιβίωσης σε εποχές σκληρού ανταγωνισμού. Συνεχίζουν να καταργούν σχολές, και ενισχύουν την «οικονομική αυτοτέλεια» όσων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απομείνουν, δηλαδή οι ίδιοι απομακρύνονται από τις ευθύνες τους την ίδια ώρα που εγκαταλείπουν ΑΕΙ και ΤΕΙ στις τύχες τους.

Σε αυτήν εξάλλου την οικονομική γραμμή, το υπουργείο εξαγγέλλει τη γενίκευση επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επιδιώκει έτσι ένα ταξικό «ξεσκαρτάρισμα» με οικονομικά κριτήρια, ενώ υποδεικνύει την πηγή των εσόδων (δηλαδή, τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους) στα πανεπιστήμια. Και εδώ, μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια!

Την τραγωδία της αντιεκπαιδευτικής, αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης συμπληρώνουν οι διακηρύξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν γίνει κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλει «νόμο και τάξη» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία περιγράφονται από τον αρχηγό της ΝΔ περίπου σαν εστίες ανομίας και κέντρα τρομοκρατίας.

Καταγγέλλοντας τις πολιτικές που καλλιεργούν την αμάθεια όσο και την απάθεια, η φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές να ορθώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν οργανωμένα και ενωτικά απέναντι στον νέο νόμο-έκτρωμα. Οι μικροί και μεγαλύτεροι φοιτητικοί αγώνες περνούν από τα κανάλια της συσπείρωσης των φοιτητών στους Συλλόγους τους, από τις διεξαγωγές μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, από την ενότητα του φοιτητικού κινήματος. Να συγκεντρώσουμε δυνάμεις πάνω στον κεντρικό στόχο πάλης για την ανατροπή του νόμου.

Κάτω ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος!

Διαβάστε επίσης