Ανακοίνωση του ΣΕΚΑ για την απόσπαση αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη

Το πρωί της Πέμπτης 19/12/19, έπειτα από συνεδρίαση 15 ωρών, το ΚΑΣ υπερψήφισε την απόσπαση αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με την απόφασή του αυτή, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρακτικώς επικύρωσε την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, για αλλαγή πλεύσης και ανατροπή των σχεδιασμών σε ό,τι αφορά στην κατά χώραν διατήρηση των σταθερών αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί κάτω από το κέντρο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Ελήφθη, λοιπόν, η ειλημμένη απόφαση. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απώλεσε λίγο ακόμη από το επιστημονικό κύρος του.

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν εξαιρέθηκαν από την σύνθεση του ΚΑΣ παρά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από σωματεία του ΥΠΠΟΑ, ο Μ. Τιβέριος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό, και ο Μ. Κορρές, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και ακαδημαϊκός, με τον αδελφό του να προαλείφεται για τη θέση του μηχανικού που θα αναλάβει την υλοποίηση της απόσπασης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων παραστάθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 18/12, και χαιρέτισε δια εκπροσώπου του στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΣΕΑ στο Επιγραφικό Μουσείο. Μαζί με πολλές άλλες συλλογικότητες και συναδέλφους βρέθηκε έξω από το κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ στη μαζική κινητοποίηση που διοργανώθηκε ενάντια στη δρομολογημένη απόφαση του ΚΑΣ. Το πανό του ΣΕΚΑ καλούσε σε «Ενιαίο αγώνα εργαζομένων στον Πολιτισμό - Ενιαίο Κοινωνικό αγώνα».

Ενώ το ΚΑΣ συνεδρίαζε, έξω από το κτήριο στη Μπουμπουλίνας αλλά και στους διαδρόμους του υπουργείου, επίσης δόθηκε μια μικρή μάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων κι εκείνους της απόσπασής τους. Χαιρετίζουμε την παρουσία πολλών συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων, που κατέθεσαν τη συμβολή τους στην κοινή υπόθεση της προάσπισης των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ξεχωρίζουμε τις δύο καθηγήτριες Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ που επιχειρηματολόγησαν με σθένος εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του ΚΑΣ, απέναντι στους εργολάβους και λοιπούς φορείς της «ανάπτυξης», ενάντια στην προοπτική της καταστροφικής απόφασης της απόσπασης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες θα διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στο νέο δεδομένο της απόφασης του ΚΑΣ, με σταθερό γνώμονά του την προάσπιση των αρχαίων μνημείων και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό. Σε ό,τι μας αφορά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, και καμία ψηφοφορία δεν έχει ολοκληρωθεί: στο αμέσως προβλεπτό μέλλον, καθένας και καθεμία από εμάς, θα κληθούμε τοις πράγμασι να επιλέξουμε στάση, θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε απέναντι στο στρατόπεδο της απόσπασης και στο στρατόπεδο της κατά χώραν διατήρησης.

Διαβάστε επίσης