Ανταπόκριση από την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας την Τρίτη 23/01

Κατηγορία: 

Την Τρίτη 23/2, στις 1:00 μ.μ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από φοιτητικούς συλλόγους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, καταγγέλλοντας τη βίαιη επίθεση καταπάτησης του ασύλου, που, ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι αστυνομικές δυνάμεις στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με σκοπό να διαλύσουν φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Κεραμέως και την τηλεκπαίδευση.

Η επιχείρηση καταστολής οδήγησε σε 31 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες, σε ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς φοιτητών. Οι εικόνες ντροπής που έχουν διαδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα, είναι μια γεύση από το μέλλον που οραματίζεται η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, από το μέλλον της πανεπιστημιακής αστυνομίας που δεν ιδρύεται για να πατάξει την εγκληματικότητα, αλλά για να τρομοκρατήσει και να τσακίσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τις δημοκρατικές ελευθερίες, για να διαλύσει το μαζικό συνδικαλιστικό φοιτητικό κίνημα χρησιμοποιώντας τα πιο εγκληματικά μέσα.

Η Φοιτητική Πορεία πραγματοποίησε παρέμβαση στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, με πανό και συνθήματα, υποστηρίζοντας την κατεύθυνση των μαζικών, ενιαίων διαδηλώσεων ως απάντηση στην αντιεκπαιδευτική και κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ αρνήθηκαν να βγουν στο δρόμο και να διαδηλώσουν, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία που είχε μηδαμινή παρουσία, ζήτησε να ενημερωθεί αν θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση, προκειμένου να σταματήσει την κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Πανεπιστημίου. Αντί λοιπόν το φοιτητικό κίνημα να κάνει βήματα μπροστά, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ το γυρνάνε πίσω στην περίοδο των διαμαρτυριών που περιορίζονταν στο πλαίσιο μιας πλατείας.

Η έλλειψη μαζικότητας στην κινητοποίηση της Αθήνας (περίπου 300 φοιτητές) οφείλεται τόσο στα αντιπαραθετικά καλέσματα που έβαλαν αυτές οι δυνάμεις στις 12:00 και 12:30 σε πρυτανείες ιδρυμάτων, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της κινητοποίησης στα Προπύλαια, καλλιεργώντας αυταπάτες για τη “μη εφαρμογή” του νόμου από τις διοικητικές αρχές των πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές έχουν ακόμη διαθέσεις αγώνα για την ανατροπή του νόμου, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη σιγή ιχθύος που επέβαλλαν στους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας η ΠΚΣ και η ΕΑΑΚ την εβδομάδα που ακολούθησε την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν να καλέσουν τους φοιτητές τόσο να διαδηλώσουν, όσο και να συγκροτήσουν Γενικές Συνελεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 15/2-21/2, καλλιεργώντας με τη στάση τους την αντίληψη ότι ο αγώνας τελείωσε. Ακόμα και στην επαρχία, ΠΚΣ και τμήμα των ΕΑΑΚ (ΑΡΑΣ/ΑΡΙΣ) δεν συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις της Πέμπτης 18/2.
Αντίστοιχα στη Νομική ΑΠΘ, όλη την προηγούμενη εβδομάδα αυτές οι δυνάμεις έβαλαν στον πάγο ψήφισμα για Γενική Συνέλευση που κατέθεσε η Φοιτητική Πορεία στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ στο Πάντειο αρνούνται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, να στηρίξουν τη συλλογή υπογραφών για Γενική Συνέλευση.

Ως Φοιτητική Πορεία παλεύουμε για την κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, στην κατεύθυνση πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων και ενιαίων, μαζικών διαδηλώσεων. Θεωρούμε πως το φοιτητικό κίνημα δεν έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις του, όπως αποδεικνύεται και από τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη. Αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι των πανεπιστημίων της Αθήνας, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Μαζικά στο δρόμο την Πέμπτη 25/2, 13:00 στα Προπύλαια.

Διαβάστε επίσης