Ανταπόκριση από τη φοιτητική κινητοποίηση στη ΦΕΠΑ (Φωτογραφίες)

Κατηγορία: 

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στη σημερινή κινητοποίηση καταγγελίας της αντιδημοκρατικής και βίαιης αστυνομικής εισβολής στη ΦΕΠΑ,που κάλεσε ο σύλλογος οικοτρόφων. Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας για τα σημερινά γεγονότα, καθώς και φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση.

Έξω η αστυνομία από τις εστίες και τις σχολές μας

Μια μέρα πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς και λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε αστυνομικές δυνάμεις στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ στην Ούλωφ Πάλμε (ΦΕΠΑ) με πρόσχημα τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι δυνάμεις καταστολής δε δίστασαν να πραγματοποιήσουν φθορές σε χώρους της εστίας και να εισβάλλουν σε δωμάτια φοιτητών, ενώ το αστυνομικό μεγάφωνο καλούσε τους φοιτητές να παραμείνουν στα δωμάτιά τους και να μην βιντεοσκοπούν. Η επίκληση στην πάταξη των ναρκωτικών αποτελεί ένα προκλητικό πρόσχημα και άλλοθι για την αντιδημοκρατική κατασταλτική ενέργεια της αστυνομίας. Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση έχει ξεκάθαρο στόχο να στείλει ένα μήνυμα φόβου και τρομοκρατίας στους εστιακούς φοιτητές και σε όλο το φοιτητικό κίνημα.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι εξαγγελίες για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε συνδυασμό με την επίκληση των «έκτακτων» συνθηκών της πανδημίας είναι που στρώνουν το έδαφος για να επιβληθεί με τον πιο άγριο τρόπο το δόγμα του νόμου και της τάξης. Η εισβολή της αστυνομίας στη ΦΕΠΑ αποτελεί συνέχεια και κορύφωση του ιδιαίτερα προκλητικού και βάρβαρου μέτρου της αναστολής της σίτισης στις εστίες πάνω από δύο εβδομάδες. Το μέτρο αυτό ήρθε ως απάντηση στις δίκαιες κινητοποιήσεις του συλλόγου των οικοτρόφων, με αιτήματα να δοθούν παρατάσεις στη διαμονή των φοιτητών και να μην πεταχτούν έξω από τις εστίες, να υπάρξει επίλυση των σοβαρών υλικοτεχνικών προβλημάτων, καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας στις εστίες.
Απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές απαντούν με καταστολή και τρομοκρατία. Οι εικόνες ντροπής με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να περιφέρονται ως μπράβοι και να τρομοκρατούν ασύστολα φοιτητές μέσα στις εστίες, μέσα δηλαδή στα ίδια τα σπίτια εκατοντάδων, αποτελούν εικόνες από το μαύρο μέλλον που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει για τα πανεπιστήμια. Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική εισβολή στις εστίες και καλούμε όλους τους φοιτητές να αγωνιστούμε μαζικά μέσα από τους συλλόγους μας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαγραφές φοιτητών, ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική της περικοπής των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της καταστολής. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Διαβάστε επίσης