Ανταπόκριση από το ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Κατηγορία: 

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου τα φοιτητικά ζητήματα είναι στην επικαιρότητα. Η ΝΔ πατώντας πάνω σε αυτά που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει ήδη στην ψήφιση και την εφαρμογή συγκεκριμένων αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο την κατάργηση του ασύλου.
Πρόγραμμα Σπουδών και Νόμος Κεραμέως
Το ΠΤΔΕ βρίσκεται μέσα στον λίστα των σχολών που άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών τους. Το δικό μας πρόγραμμα σπουδών άλλαξε ριζικά αφήνοντας τους φοιτητές όλων των ετών και ειδικότερα του 4ου και άνω, έτους σε μία κατάσταση χάους και άγχους. Η Κ. Κεραμέως με την επιστολή που έστειλε τον Σεπτέμβρη στην ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ως σκοπό την αυτονομία του πανεπιστημίου η οποία μαζί με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα έχει ως συνέπεια την μείωση ή και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης. Σε αυτόν τα πλαίσια εντάσσεται και το σχέδιο να εξισώνονται τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, οπότε το ζήτημα στην συνέχεια θα αποτελεί απλά το ποιος θα έχει την οικονομική ευχέρεια για να αγοράσει το πτυχίο του, κατά συνέπεια και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, περιθωριοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα κατώτερα στρώματα. Επίσης, με το ίδιο σκεπτικό, προβλέπει την διαγραφή των ‘’αιώνιων φοιτητών’’, των φοιτητών, δηλαδή, που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 χρόνια φοίτησής τους. Κατά συνέπεια, ο φοιτητής που αναγκάζεται να εργαστεί παράλληλα με την φοίτηση του για να βγάλει τα προς το ζην, ο φοιτητής που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ο φοιτητής που θέλει να αναπτύξει τον εαυτό του και το επαγγελματικό του χαρτί με την γνώση π.χ. μιας δεύτερης και τρίτης και τέταρτης γλώσσας, και ο κάθε φοιτητής, ύστερα από τα ν+2 χρόνια φοίτησης του, θα διαγράφεται χωρίς λόγο και αιτία και δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Οροφή στα μαθήματα επιλογής
Πέρα από τα προβλήματα που προσάπτει στο τμήμα του ΠΤΔΕ το Υπουργείο Παιδείας, έρχονται και οι καθηγητές να επιτείνουν αυτήν την κατάσταση με τις οροφές των μαθημάτων επιλογής. Τον περσινό χρόνο, ύστερα από απόφαση του συλλόγου των καθηγητών, τα μαθήματα επιλογής απέκτησαν συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων φοιτητών, ο οποίος ανέρχεται στους 150. Αυτή η απόφαση πάρθηκε καθώς η πλειοψηφία των φοιτητών πήγαιναν σε συγκεκριμένα μαθήματα επιλογής, με αποτέλεσμα στα συγκεκριμένα μαθήματα να υπάρχει ένας υπέρογκος αριθμός φοιτητών, στα ‘’χαρτιά’’, και στα υπόλοιπα να μην δημιουργείται ένα σεβαστό, για μάθημα, ακροατήριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις των καθηγητών η απόφαση αυτή πέρασε με σκοπό όλα τα μαθήματα επιλογής να έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό φοιτητών για την καλύτερη διεξαγωγή και απόδοση του μαθήματος. Ωστόσο, αυτό αναγκάζει τους φοιτητές να ‘’τρέχουν’’ με σκοπό να προλάβουν την δήλωση του μαθήματος που τους ενδιέφερε, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό. Επομένως, ο κάθε φοιτητής δηλώνει το μάθημα που προλαβαίνει με αποτέλεσμα τα μαθήματα επιλογής, να μην είναι επιλογής εν τέλει. Σε αυτό το πλαίσιο, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, βρίσκονται οι φοιτητές του 4ου έτους, οι οποίοι πρέπει να λάβουν υπόψη την καθημερινή πρωινή πρακτική τους αλλά και όλα τα μαθήματα επιλογής που έχουν επιλέξει μέχρι εκείνη την στιγμή. Επομένως, τους καταλογίζονται πολύ λίγα μαθήματα επιλογής που μπορούν να επιλέξουν ή μπορεί και κανένα και σε αυτήν τη περίπτωση, πολύ απλά χάνουν ένα εξάμηνο.

Πρακτική 4ου έτους
Το ζήτημα της πρακτικής υπήρχε και στα παλαιότερα έτη και έχουν γίνει διάφοροι αγώνες για την πληρωμή με βασικό μισθό και την διεκδίκηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών του ΠΤΔΕ που δουλεύουν σε δημόσια σχολεία κάνοντας την πρακτική τους εξάσκηση. Πλέον, οι φοιτητές αυτοί θα πληρώνονται από τα ΕΣΠΑ με 240 ευρώ, με τον όρο να έχουν περάσει το 70% των μαθημάτων τους.
Αμφιθέατρο
Σε άλλο πλαίσιο βρίσκεται και το πρόβλημα του αμφιθεάτρου. Οι πρωτοετείς φοιτητές με το που περνάνε στην σχολή του Παιδαγωγικού πρέπει να βρούνε το αμφιθέατρο, στην αίθουσα δηλαδή που κάνουν μάθημα σε όλο το πρώτο έτος. Το αμφιθέατρο, λοιπόν, δεν βρίσκεται στο συγκρότημα του Πύργου, του κτηρίου της σχολής, ούτε καν δίπλα από αυτό, βρίσκεται στην οδό του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου που δεν έχει καμία σχέση με την Πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται όπως το χλευάζουν και οι φοιτητές του ΠΤΔΕ, στην εξορία. Εκεί, λοιπόν, αναγκάζονται να κάνουν μάθημα οι φοιτητές του 1ου έτους ενώ από φέτος αναγκάζονται να κάνουν μάθημα εκεί οι φοιτητές και του 2ου έτους για συγκεκριμένα μαθήματα. Αυτό συμβαίνει καθώς τα σχέδια του κτηρίου του ΠΤΔΕ δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Στον Πύργο της σχολής, ενώ αυτός έχει 10 ορόφους, διεξάγεται μάθημα μόνο στους δύο από αυτούς και στο λυόμενο κτήριο που έχει τοποθετηθεί δίπλα από τον Πύργο.
Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ
Ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΤΔΕ ύστερα από γενική συνέλευση, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, αποφάσισε την ένδειξη διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος Κ. Αϊδίνη, ο οποίος κάτω από τις πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου κάλεσε ανοιχτή συνέλευση του τμήματος. Στην συνέλευση αυτή δεν πάρθηκε καμία λύση για τα προβλήματα του τμήματός μας, αντίθετα, ο Κ. Αϊδίνης, με τις πολιτικές του δεξιοτεχνίες κατάφερε απλά να συζητάμε και να συζητάμε τα προβλήματα που ήδη ξέραμε ότι υπάρχουν ,τόσο ο φοιτητικός μας σύλλογος όσο και ο σύλλογος των καθηγητών. Για τα εσωτερικά προβλήματα εξέφεραν ανούσιες δικαιολογίες και για τα νέα μέτρα ανέφεραν απλώς ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Πολλοί καθηγητές μίλησαν διπλωματικά, κάποιοι απλά δεν πήραν θέση και ελάχιστοι μίλησαν ανοιχτά. Εν τέλει, ο φοιτητικός σύλλογος, ύστερα από το τέλος της ανοιχτής συνέλευσης, προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής του για την κατάληψη της σχολής.
Επί της ουσίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και γενικότερα στους φοιτητικούς αγώνες.

Σταυρούλα Χ.

Διαβάστε επίσης