Ανταπόκριση από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: 

Η υποχρηματοδότιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι γεγονός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις περικόπτουν όλο και περισσότερο τα χρήματα στην παιδεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμισή της σε όλες τις βαθμίδες.

Οι φοιτητές στο Αλεξάνδρειο Τεχνόλογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ) βιώνουν καθημερίνα αυτή την υποβάθμισή. Συγκεκριμένα στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, πολλά από τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο αγρόκτημα της σχόλης αφου εχουν να κάνουν με δεξιότητες. Το αγρόκτημα βέβαια τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να μη διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να λειτουργήσει ομαλά.

Επίσης, αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα -οικονομικά- φίλτρα που θα κάνουν όλο και περισσότερους φοιτητές να μην καταφέρνουν να σπουδάσουν αυξάνονται. Σε αυτή την πραγματικότητα οι καθηγητές προσπαθούν να δυσκολέψουν όλο και περισσότερο το έργο των φοιτητών. Είτε με τις παράλογες απαιτήσεις τους, είτε βάζοντας αρκετές δυσκολίες στην εξέταση των μαθημάτων τους. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια πληροφορικής προειδοποιήσε τους φοιτητες ότι αν κατά την περίοδο της εξετασής σου «κολλήσει» ο υπολογιστής θα αποτύχεις στις εξετάσεις και θα πρέπει να ξαναδώσεις στην επόμενη εξεταστική. Πράγμα ανήκουστο από τη στιγμή που αν κάτι κολλάει σίγουρα αυτό είναι οι υπολογιστές, τη στιγμή που οι υπολογιστές του εργαστηρίου αποτελούν πλέον αρχαία ευρηματα.

Τέλος, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών βρίσκεται προ των πυλών και οι καθηγήτες μοιράζουν κωδικούς ώστε οι φοιτητές να μπορούν να τους αξιολογήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα. Προφανώς και δε θα μπορούσαν να αποκρύψουν από τους φοιτητές την δυνατότητα να τους ψηφίσουν αλλά το γεγονός ότι υποστηρίζουν την αξιολόγηση είναι τουλάχιστον…εξοργιστικό. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την αξιολόγηση ως μια δικλείδα ασφάλειας για την καλύτερη λειτουργία της εκπαίδευσης. Ποιός είναι όμως ο απώτερος στόχος της; Επιδιώκει την αναβάθμιση της παιδείας ή την απόλυση αρκετών εκπαιδευτικών που πιθανόν να αφήσουν πίσω τους ακάλυπτα κενά;

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και η λύση βρίσκεται στο μαζικό και ενωμένο φοιτητικό κίνημα που πρέπει να αναπτυχθεί.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης