Ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα

Κατηγορία: 
poreia

Αθήνα

Χιλιάδες φοιτητές στις 10 -11 Φλεβάρη ανταποκρίθηκαν πανελλαδικά στα καλέσματα των Φοιτητικών Συλλόγων και απάντησαν μαζικά στο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με τις ψήφους της ακροδεξιάς "Ελληνικής Λύσης" ψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, όταν και κλιμακώνονταν οι αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος.

Την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και λαού ξεκίνησαν πορεία από τα Προπύλαια και -μέσω της Ομόνοιας-  κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα. Εκεί, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ επιδόθηκαν στη γνωστή λογική των τυχοδιωκτικών στιγμιαίων ψευτοσυγκρούσεων με τα ΜΑΤ, προσφέροντας στις δυνάμεις καταστολής την ευκαιρία να πνίξουν στα χημικά το Σύνταγμα και να χτυπήσουν τη μεγάλη διαδήλωση. Στη συνέχεια, ομάδες αστυνομικών και ΔΙΑΣ, σε ένα όργιο καταστολής, επιτέθηκαν σε κόσμο στα Προπύλαια και στους γύρω δρόμους. Μέσα σε όλη την κατασταλτική μανία, δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν καν στη διαδήλωση! Στη συνέχεια οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και απαγορεύτηκε ακόμα και στους δικηγόρους τους να τους δουν!

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Ξανά χιλιάδες φοιτητών και λαού έστειλαν μαζική απάντηση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και τη διάθεση τους να συνεχίσουν τον αγώνα. 

Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος πήραν μέρος και στις δύο μαζικές διαδηλώσεις. Συγκρότησαν μαζικό μπλοκ με δεκάδες συναγωνιστές και φίλους να το πλαισιώνουν, με συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην τρομοκρατία. Με τα υλικά τους προπαγάνδισαν την άποψη ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, παρά την ψήφιση του νόμου.

Και πραγματικά αυτό μπόρεσε να γίνει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στα Γιάννενα, την Πέμπτη 18 Φλεβάρη, μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του αντι­εκπαιδευτικού νόμου, όπου φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε κινητοποιήσεις οι οποίες ήταν μαζικές, γεγονός που επι­βεβαιώνει τη διάθεση των φοιτητών να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους κόντρα σε όσους βιάζονται να κηρύξουν παύση. Είναι βέβαιο πως αν υπήρχαν α­ποφάσεις φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα, που μπορούσαν να παρθούν αρκεί κάποιες δυνάμεις να το ήθελαν, θα πραγ­ματοποιούνταν και στην Αθήνα μαζική κινητοποίηση όπως τις προηγούμενες εβ­δομάδες.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν τρία καλέσματα, την Τετάρτη το μεσημέρι και το απόγευμα και την Πέμπτη το απόγευμα. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν και στα τρία καλέσματα στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη το μεσημέρι, η διαδήλωση ξεκίνησε μία ώρα αργότερα, καθώς οι δυνάμεις της ΚΝΕ με τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ επιδόθηκαν σε αλληλοσπρωξίματα για το ποιος θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ, των... φοιτητικών συλλόγων που υποτίθεται από κοινού εκπροσωπούσαν! Στη συνέχεια, η διαδήλωση ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και, περνώντας από κεντρικούς δρόμους, κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του α/α χώρου επιδόθηκαν στις αδιέξοδες ψευτοσυγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία -με αφορμή αυτές τις ενέργειες- έριξε χημικά και κρότου λάμψης μέσα στον κόσμο για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Το απόγευμα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και των ΕΑΑΚ συγκρούστηκαν άλλη μια φορά για την πρώτη θέση. Αυτή ήταν η μόνη διαδήλωση που οι δυνάμεις του ΚΚΕ κατέβηκαν μαζικά και γι’ αυτό στη συνέχεια φρόντισαν να κάνουν τα γνωστά κορδόνια απέναντι στα υπόλοιπα μπλοκ. Παρ’ όλα αυτά, ξανά η διαδήλωση ήταν πολύ μαζική.

Την Πέμπτη το απόγευμα, ξανά φοιτητές και λαός έδωσαν μαζική απάντηση στην κυβέρνηση. Η Φοιτητική Πορεία έλαβε μέρος και στις 3 διαδηλώσεις με τα δικά της υλικά και μπλοκ, το οποίο πλαισιώθηκε από φίλους και συναγωνιστές.

Γιάννενα

Στα Γιάννενα έγιναν δύο διαδηλώσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί. Η διαδήλωση της Τετάρτης ήταν μαζική, όπως και οι προηγούμενες, με τη συμμετοχή και της ΕΛΜΕ και των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα της Πέμπτης ήταν άμαζη, καθώς αποφασίστηκε μόλις την Τετάρτη το μεσημέρι από τις πολιτικές δυνάμεις που κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις. Η Φοιτητική Πορεία και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις, ενώ συν. της Φοιτητικής Πορείας έδωσαν μάχη για να κατέβουν Φοιτητικοί Σύλλογοι στο δρόμο (πχ Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονική).

Ηράκλειο

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση στις 10 Φλεβάρη και στο Ηράκλειο. Συμμετείχε και η ΕΛΜΕ μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Παρέμβασης. Η συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας ήταν μαζική και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση. Η Αγωνιστική Παρέμβαση συμμετείχε με πανό, με τηλεβόα και με δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά αντιλαϊκά μέτρα.

Πάτρα

Οι σ. του Μ-Λ ΚΚΕ στήριξαν την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη, η οποία ήταν και στην Πάτρα πολύ μαζική. Εκείνες τις μέρες μάλιστα πραγματοποίησαν εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης με ανάρτηση πανό που καλούσαν το λαό να παλέψει για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Διαβάστε επίσης