Από την Αλβανία έως την Γαλλία οι αγώνες έχουν αποτελέσματα: Αλληλεγγύη στους αγώνες του αλβανικού φοιτητικού κινήματος!

Κατηγορία: 

Κι αν από τη μία έχουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις στην Γαλλία ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν, που αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αύξηση στις τιμές των καύσιμων που αποτέλεσε και το φιτίλι των κινητοποιήσεων από την άλλη στα Βορειοδυτικά σύνορα μας έχει ξεσπάσει από τις 2 του Δεκέμβρη ένα κύμα διαδηλώσεων με μπροστάρη την φοιτητική νεολαία.

«Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες»

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των φοιτητών που διαδηλώνουν για 3η συνεχόμενη εβδομάδα. Αφορμή για το ξέσπασμα των φοιτητικών διαδηλώσεων αποτέλεσε η απόφαση για αύξηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια που ήδη κυμαίνονται από 150€ έως και 2650€, την ίδια στιγμή που ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι 350€. Η απόφαση αυτή πήγαινε μαζί με την απόφαση για επιβολή επιπλέον διδάκτρων που φτάνουν έως και τα 500€ ως προϋπόθεση για μπορέσει κάποιος να δώσει εξεταστική για δεύτερη φορά αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι «είναι λογικό να επιβαρύνονται με πρόσθετα δίδακτρα όσοι αποτυγχάνουν να περάσουν τα μαθήματά τους στην πρώτη εξεταστική περίοδο», δήλωση που εξόργισε τους φοιτητές.

Οι διαδηλώσεις οργανώνονται από την πρωτοβουλία «Πανεπιστημιακό Κίνημα» και ξεκίνησαν από τα Τίρανα και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ο Έντι Ράμα αφού στην αρχή συκοφάντησε τους φοιτητές ως υποκινούμενους κλπ, μετά όμως από τις διαστάσεις που πήραν οι διαδηλώσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το Άρθρο 4 της ΚΥΑ 288/2018 που αφορά τα δίδακτρα. Η υποχώρηση όμως του Πρωθυπουργού δεν έβαλε φρένο στις κινητοποιήσεις των φοιτητών που έχουν νεκρώσει τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας και οι όποιοι δηλώνουν πως δεν συνδιαλέγονται με την Κυβέρνηση αν αυτή δεν αποσύρει πλήρως τον νόμο και επικυρώσει νομοθετικά τα 8 σημεία που έχουν ως κεντρικό άξονα των κινητοποιήσεών τους. Μεταξύ των σημείων αυτών είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση από το 3,3,% στο 5% του ΑΕΠ, όχι στην αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα, 50% μείωση διδάκτρων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες, δωρεάν συγγράμματα. Το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη αποσπάσει τη λαϊκή συμπαράσταση με ολοένα και περισσότερα τμήματα του Αλβανικού λαού να ξεχύνονται κι αυτά στους δρόμους λόγω της γενικότερης δυσαρέσκειας που υπάρχει στους πολίτες από την αντιλαϊκή πολιτική με τους υψηλούς φόρους, την υψηλή ανεργία και την τεράστια  διαφθορά. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις (Φίερ, Αυλώνα, Σκόδρα, Λέζα, Καβάγια) έχουν ήδη ξεκινήσει διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους ενάντια στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα και το ρεύμα, μαζί με αυτές που προηγήθηκαν ενάντια στην τοποθέτηση διοδίων για πρώτη φορά.

Επιτακτική ανάγκη η ανασυγκρότηση του φοιτητικού και εργατικού-λαϊκού κινήματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το φοιτητικό, όσο και το λαϊκό κίνημα είναι πλήρως αποσυγκροτημένα, ήδη από το 2011 όπου έπαψαν να υπάρχουν στα πανεπιστήμια Σύλλογοι και Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και στο εργατικό κίνημα πραγματικά εργατικά συνδικάτα. Ενδεικτικό της αποσυγκρότησης του κινήματος, η περιβόητη πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα λίγα χρόνια πριν σε ξένους επενδυτές που είπε: «Ελάτε στην Αλβανία γιατί δεν έχουμε συνδικάτα». Η κατάσταση που έχει περιέλθει η παιδεία στην Αλβανία που λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους, με δίδακτρα παντού, ενώ πολλές παροχές που τώρα είναι επί πληρωμή λίγα χρόνια νωρίτερα παρέχονταν δωρεάν. Ίδια είναι η κατάσταση και στην Κύπρο με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να κατέχουν τον κύριο λόγο στην εκπαίδευση κατέχοντας σχολές δημιουργώντας μονοπωλιακές καταστάσεις αλλά και τα δημόσια να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα δίδακτρα να δεσπόζουν, όταν εδώ όλο το κυρίαρχο σύστημα μας την πλασάρει ως το οικονομικό θαύμα που βγήκε τόσο γρήγορα από τα μνημόνια. Παρόμοια σκιαγραφείται η κατάσταση και σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. που από το πρωί μέχρι το βράδυ σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο και τα τσιράκια του μας το εμφανίζουν ως τη γη της επαγγελίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Ακόμη και το φιλανδικό θαύμα στην εκπαίδευση στηρίζεται στη στροφή των φοιτητριών στους sugar daddy προκειμένου να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα.

Η εκατέρωθεν καλλιέργεια του εθνικισμού ως αντίβαρο στις κινητοποιήσεις

Την ιδία στιγμή τα ελληνικά ΜΜΕ ενώ κάθε μέρα ψέλνουν ύμνους στον Κατσίφα τον οποίο έχουν μετατρέψει σε εθνικό ήρωα, πέρασαν στα ψηλά τη φασιστική δολοφονία του Αλβανού εργάτη Γης στην Κέρκυρα από Χρυσαυγίτη, ενώ δε βρήκαν μισή κουβέντα να ψελλίσουν για τις φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει στη γειτονική χώρα. Αλλά θυμούνται καθημερινά να μας πιπιλίζουν τα αυτιά με τα αιτήματα των τσάμηδων και των εθνικιστών της Αλβανίας προκαλώντας τα πατριωτικά αισθήματα του λαού μας στρέφοντας τον απέναντι στον αλβανικό λαό και στρώνοντας τον δρόμο στον εθνικισμό.

Η Πορεία χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού και ιδιαίτερα εκφράζει την αλληλεγγύη της στο φοιτητικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Είναι ανάγκη να χτιστεί βήμα βήμα ένα ρωμαλέο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα προβάλλει τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Αλβανία είναι κοινά με αυτά των Ελλήνων φοιτητών και ένας από τους λόγους είναι η εξάρτηση των χωρών μας από τους ιμπεριαλιστές. Από την άποψη αυτή, οι λαοί των Βαλκανίων και όλου του κόσμου δεν έχουν κάτι να χωρίσουν. Αντίθετα, τους ενώνουν οι αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό.

Διαβάστε επίσης