Για τα γεγονότα στη συνέλευση του Σ.Φ. Νομικής στις 11/11

Κατηγορία: 

Όποιος παρακολουθεί τις διεργασίες στον Σ.Φ.Ν. θα είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για έναν σύλλογο που αντιτίθεται στο «νέο» πρόγραμμα σπουδών, στην υποβάθμιση του ΑΠΘ, στην επίθεση στην 3βάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο στην συνέλευση 11/11 ψηφίστηκε το πλαίσιο της Α.Φ.Π., το οποίο μας καλεί σε «διάλογο» γενικά και αόριστα και τάσσεται συνολικά με το πρόγραμμα σπουδών και την επίθεση. Ας δούμε πώς φτάσαμε εδώ.

Στην προηγούμενη Γ.Σ. λοιπόν, στον πρώτο κύκλο ψηφοφοριών τα 4 πλαίσια (κοινό ΑΡΔΙΝ - ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, Αγ. Κινήσεις), τα οποία κατέληγαν όλα στην απόρριψη του νέου προγράμματος σπουδών, συγκέντρωσαν αθροιστικά πάνω από 180 ψήφους. Στον αντίποδα, το πλαίσιο της ΑΦΠ το οποίο τάσσεται γενικά υπέρ των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών, συγκέντρωσε κοντά στις 130 ψήφους. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των φοιτητών που τασσόταν ενάντια στο νέο πρόγραμμα διαιρέθηκε ανάμεσα στα 4 πλαίσια. Ο σύλλογος προχώρησε και σε δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στα πρώτα δύο πλαίσια που πλειοψήφησαν στον πρώτο γύρο (ΑΦΠ, κοινό ΑΡΔΙΝ – ΕΑΑΚ). Το αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας ήταν η επικράτηση του πλαισίου της ΑΦΠ. Δηλαδή, ενώ από τον πρώτο γύρο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών τάσσεται ενάντια στο νέο πρόγραμμα σπουδών, η στρεβλή λογική της ψήφισης πλαισίων και όχι προτάσεων οδήγησε στο να βγει απόφαση του συλλόγου η τοποθέτηση της μειοψηφίας που εξέφραζε η ΑΦΠ. Η Πορεία επιμένει και καλεί τον φοιτητόκοσμο να παλέψει ώστε οι ψηφοφορίες που αφορούν τα άμεσα προβλήματα να γίνονται όχι επί πλαισίων, αλλά επί αιτημάτων - προτάσεων, για να διαμορφώνονται οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες, να εκφράζεται η πραγματική διάθεση του Συλλόγου και να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι των αντιδραστικών δυνάμεων.

Ένα δεύτερο σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι το εξής: Για το ζήτημα του Πολυτεχνείου, το οποίο ήταν στην ημερήσια διάταξη, η Πορεία επιχείρησε να θέσει σε ψηφοφορία στο σύλλογο με τη μορφή ψηφίσματος τη δική της πολιτική ανάλυση για το Πολυτεχνείο και το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που αυτό εξέφραζε. Με πρωτοβουλία του ΑΡΔΙΝ και της «Επιτροπής Αγώνα» (ΠΚΣ) το προεδρείο με τη συμφωνία ΌΛΩΝ (ΑΦΠ, ΑΡΔΙΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ)  αρνήθηκε να κατατεθεί το ψήφισμα σε ψηφοφορία διότι, λέει, ότι εφόσον το ζήτημα αυτό ήταν στην ημερήσια διάταξη δεν μπορεί να κατατεθεί κάποιο ψήφισμα επ’ αυτού παρά μόνο με τη μορφή πλαισίου. Αρνήθηκαν ακόμα κι ενός λεπτού τοποθέτηση στην Πορεία για το γεγονός! Να σημειώσουμε ότι παρόλο που το Πολυτεχνείο ήταν στην ημερήσια διάταξη όπως λένε, τα πλαίσια των ΕΑΑΚ - ΑΡΔΙΝ (κοινό) και της ΑΡΕΝ είτε ανέφεραν κυριολεκτικά μια φράση είτε τίποτα απολύτως.

Τέλος, η Πορεία καταγγέλλει τη λογική των ΑΡΔΙΝ-ΕΑΑΚ που αντιμετωπίζουν το σύλλογο σαν να ’ταν τσιφλίκι τους. Αρχικά, επικαλούμενοι το καταστατικό,  απαγορεύουν σε παρατάξεις όπως η Πορεία να τοποθετηθεί στον 1ο κύκλο ομιλητών επειδή δήθεν δεν καταθέτει πλαίσιο προς ψήφιση (το καταστατικό δεν προβλέπει τον τρόπο ψηφοφορίας στις συνελεύσεις!). Στη συνέχεια επιλέγουν ποια ψηφίσματα θα τεθούν προς ψήφιση στο σώμα και ποια όχι, ενώ ως αποκορύφωμα στην προηγούμενη Γ.Σ. συνέβη το εξής: πριν τελειώσει ο 2ος κύκλος ομιλητών έκλεισαν τις πόρτες αφήνοντας έξω φοιτητές που επεδίωκαν να ψηφίσουν. Αφού έχασαν για λίγο τη 2η ψηφοφορία (ΑΦΠ:156, Κοινό:154) ανοίγουν τις πόρτες να μπουν φοιτητές και ζητώντας επανακαταμέτρηση ξανακλείνουν τις πόρτες για να την επιβάλλουν.

Η Πορεία απέναντι στις αντιδημοκρατικές λογικές που απομαζικοποιούν τους συλλόγους καλεί:
-Συσπείρωση πάνω στα προβλήματά μας - Ψήφιση αιτημάτων-προτάσεων κι όχι πλαισίων
-Να αποδοκιμάσουμε τις αντιδημοκρατικές λογικές και τους αποκλεισμούς που επιβάλλουν στις Γενικές Συνελεύσεις οι ΑΦΠ, ΑΡΔΙΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ

Διαβάστε επίσης