Για την αστυνομική εισβολή στον “Ευαγγελισμό” στο Ηράκλειο Κρήτης! Κάτω η πολιτική της καταστολής και τρομοκρατίας!

Κατηγορία: 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ KAI ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ!

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ένα όργιο συλλήψεων και έχει επιβάλει ένα επικίνδυνο κλίμα καταστολής από το Σάββατο (30/9) στην πόλη του Ηρακλείου, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο του «Ευαγγελισμού», το οποίο ανήκει στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου και λειτουργεί για πολλά χρόνια ως χώρος αυτοδιαχείρισης. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου, αντιμετωπίστηκαν με βιαιότητα και βασανίστηκαν όσοι βρίσκονταν στο κτίριο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και συνάδελφός μας, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του νεαρού μεταπτυχιακού στο ΠΚ από ύψος 12 μέτρων, μετά από βίαιη εξώθησή του. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, που είχε σπασμένα πόδια και ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική στήλη, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου συγκαλύφθηκε το περιστατικό και η σοβαρότητά του, πήρε παράνομα εξιτήριο και μεταφέρθηκε πίσω στην αστυνομική διεύθυνση. Μόνο μετά από πολύ έντονες διαμαρτυρίες, δεκατρείς ώρες αργότερα, εισήχθη στο ΠΑΓΝΗ, όπου έγινε γνωστό το εύρος των τραυματισμών του.
Οι δέκα συλληφθέντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλήρες κατηγορητήριο, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας ακόμη υποψήφιος διδάκτρορας. Το κλίμα της καταστολής συνεχίστηκε και επιτάθηκε αμέσως μετά, με το χτύπημα της συγκέντρωσης αλληλεγγύης από τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφυγαν στη χρήση χημικών και των ΜΑΤ στο κέντρο του Ηρακλείου(!), προκειμένου να κάνουν σαφές το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Τη Δευτέρα 02/10 αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν αναίτια τα γραφεία του αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης”, όπου παγίδευσαν 70 περίπου άτομα, απειλώντας με ρίψη δακρυγόνων και πραγματοποίησαν τρεις προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, δείγματα της ακραίας καταστολής και του αυταρχισμού της αστυνομίας και του κράτους. Την ίδια μέρα προσήχθη και ο συνάδελφός μας και μέλος του ΣΕΕΗ από την ασφάλεια, ενώ περπατούσε. Για την όλη αρνητική εξέλιξη φέρει βαρύτατες ευθύνες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου που όχι μόνο δεν προασπίστηκε θεμελιώδεις πολιτικές και λαϊκές ελευθερίες, αλλά επιπλέον υπέβαλε αίτημα(!) στην αστυνομία για τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου!
Το αίτημα αυτό προσβάλλει συνολικά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις συλλογικές ελευθερίες που αυτή οφείλει να προασπίζεται, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζεται πλήρως με την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική εκφασισμού του κράτους και κατάργησης θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών και συλλογικών κατακτήσεων.
Από το χώρο της Φοιτητικής Πορείας καταδικάζουμε την πολιτική της αστυνομοκρατίας, της κρατικής βίας και περιστολής των θεμελιωδών συλλογικών, δημοκρατικών ελευθεριών. Καταδικάζουμε το βασανισμό και τη βίαιη μεταχείριση που δέχτηκαν όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του “Ευαγγελισμού” στις 30/09, καταδικάζουμε τις βίαιες συλλήψεις των δέκα στο κτίριο του “Ευαγγελισμού” στις 30/09 και την προσαγωγή τους στην αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, καταδικάζουμε τη βάρβαρη εξώθηση του μεταπτυχιακού φοιτητή από την ταράτσα του κτιρίου του “Ευαγγελισμού” στις 30/09 και τη συγκάλυψη της σοβαρότητας του τραυματισμού του, καταδικάζουμε την καταστολή της αστυνομίας έξω από τα γραφεία του αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης” και την απαράδεκτη προσαγωγή του συναδέλφου μας στις 02/09, ενώ ήταν στο δρόμο, για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ δήλωσαν ότι τον γνωρίζουν, δείγμα της εδραίωσης της επιβολής του δόγματος “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και της κατάλυσης θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Τονίζουμε ότι στόχος των ερευνητών\ερευνητριών κάθε βαθμίδας πρέπει να είναι η προάσπιση των συλλογικών δημοκρατικών κατακτήσεων των εργαζομένων, του φοιτητικού και συνολικότερα λαϊκού κινήματος και η καταδίκη της πολιτικής της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας του λαού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που εγκαταλείπει αβοήθητους τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που έχει εγκληματικές ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των έργων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, η κυβέρνηση-που αντί να δίδει χέρι βοήθειας στους χιλιάδες πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, στέλνει ακόμη και τα ΜΑΤ, για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των αλληλέγγυων στο πλημμυρισμένο Θεσσαλικό κάμπο, επιβεβαιώνει στην πράξη και σε κάθε στιγμή ότι είναι κυβέρνηση της οικονομικής ολιγαρχίας που έχει ετοιμότητα ΜΟΝΟ στην καταστολή και στη δίωξη του χειμαζόμενου λαού.
Στη βάση αυτή, είναι προφανές ότι το κλίμα της καταστολής αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο συνδέεται άρρηκτα με ένα εσωτερικό νήμα με το αντίστοιχο κλίμα καταστολής και συλλήψεων το Νοέμβριο του 2021 κατά την απαγόρευση της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου, με την πανεπιστημιακή αστυνομία και την επίθεση στις βασικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, με τις διώξεις συνδικαλιστών και την ποινικοποίηση των αγώνων, ενώ αντανακλάται και στη βία που ασκεί ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος δήμαρχος Βόλου.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και το κράτος έχουν τεράστια ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο κρατικής χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια, για την έλλειψη σίτισης και στέγασης των φοιτητών, αφού δεν υπάρχουν εστίες στο Ηράκλειο, για τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα και για τους υποτρόφους του ΙΚΥ, που τους αφήνουν έκθετους απέναντι στο κράτος με χρέη χιλιάδων ευρώ. Στοχεύουν στην επιβολή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και του κέρδους του κεφαλαίου στα πανεπιστήμια.
Αντίθετα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, το φοιτητικό και εργατολαϊκό κίνημα, τα σωματεία των εκπαιδευτικών καθώς και τα σωματεία των διδασκόντων και ερευνητών στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, όπως και ο ΣΕΕΗ, έχουν αγωνιστεί χρόνια για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, για τη δωρεάν σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, σε εργαστηριακό εξοπλισμό, για την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών των ιδρυμάτων, για τη χρηματοδότηση και στήριξη των φοιτητών και των ερευνητών σε κάθε βαθμίδα της έρευνας.
Ο ΣΕΕΗ έχει παλέψει όλη αυτή την περίοδο για την άρση του απαράδεκτου όρου περί επιστροφής των δεδουλευμένων των υποτρόφων του ΙΚΥ και θα συνεχίσει να παλεύει για μη επιστροφή των δεδουλευμένων τους. Η εν λόγω βίαιη εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου του «Ευαγγελισμού» σαφώς και δεν είναι ασύνδετη με την επιδίωξη της εμπορικής αξιοποίησης αυτού του χώρου, αλλά και με τη συνολικότερη στόχευση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με το επιχειρηματικό κέρδος. Εντάσσεται στο συνολικότερα πλαίσιο της τρομοκράτησης, του εκφοβισμού και της καταστολής του «εχθρού λαού» που χειμάζεται όχι λόγω των καιρικών φαινομένων, αλλά λόγω της επιβολής μιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής φτώχειας, ανεργίας, ακρίβειας. Μιας πολιτικής μορφωτικής περιθωριοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, εργασιακής σκλαβιάς και ανελευθερίας, όπως επιβεβαιώνουν όχι μόνο οι νόμοι Γεωργιάδη-Χατζηδάκη, αλλά συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προκατόχων της, που είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις επιταγές της ντόπιας ολιγαρχίας, αλλά και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).
Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κατεδάφισης ακόμη και των βασικών κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος και της καταδίκης του λαού στην απόλυτη στέρηση και το φόβο ως ερευνητές,εργαζόμενοι, πολίτες οφείλουμε να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
 ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
 ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Διαβάστε επίσης