Επικίνδυνα ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στο Κασμίρ, όπου η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας ότι παραβίασαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο. Την ίδια στιγμή, αμείωτα μεταδίδονται πληροφορίες για εκατέρωθεν στρατιωτικά πλήγματα, επαναφέροντας στο προσκήνιο πολύχρονες αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που - θυμίζουμε - είναι και πυρηνικές δυνάμεις, αλλά και ευρύτερες κόντρες ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που παρεμβαίνουν πολυεπίπεδα στην περιοχή. Η αντιπαράθεση διεξάγεται στην «Γραμμή Ελέγχου», δηλαδή στην ντε φάκτο μεθόριο στο Κασμίρ, «μήλον της Έριδος» για Ινδία - Πακιστάν από την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Βρετανία το 1947.
Είχαν προηγηθεί τα πλήγματα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας σε πακιστανικό έδαφος, με το Νέο Δελχί να ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν μεγάλη βάση εκπαίδευσης «τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι κατάφερε να αποτρέψει νέα επίθεση σε βάρος της ασφάλειάς του, αλλά και να επιμένει ότι το Ισλαμαμπάντ στηρίζει με τη στάση του τέτοιες οργανώσεις.
Η διμερής ένταση αποκτά διαστάσεις πρωτόγνωρες για την τελευταία 40ετία, με φόντο την όξυνση διαφόρων ανταγωνισμών σε όλη την Ασία, που έχει κομβική σημασία για τα γεωπολιτικά σχέδια μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με εξελίξεις σε Αφγανιστάν, κατάσταση στη διπλανή Νότια Κινεζική Θάλασσα, διείσδυση στον Ινδικό Ωκεανό κ.λπ, με το βλέμμα στραμμένο πρώτα απ' όλα στην Κίνα.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, που εξελέγη πέρυσι, με πολιτικό προσανατολισμό υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με Κίνα – Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει επανειλημμένα τριβές με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πρέπει να επικρατήσει η «κοινή λογική» στην Ινδία, εμφανίστηκε πρόθυμος για διάλογο, αλλά και αναρωτήθηκε: «Με τα όπλα που έχουμε κι εμείς και αυτοί, μπορούμε να αντέξουμε έναν λάθος υπολογισμό; Αν υπάρξει κλιμάκωση, δεν θα είναι στο χέρι μου να το ελέγξω, ούτε στου Μόντι”.
Σε δηλώσεις του από τη Βουαζέν της ανατολικής Κίνας, στο περιθώριο της εδώ και καιρό προγραμματισμένης συνάντησης των ΥΠΕΞ του RIC (Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας), στο πλαίσιο σταθερών συνόδων για την τριμερή συνεργασία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, προσπάθησε να τηρήσει ίσες αποστάσεις.
Στο περιθώριο της ίδιας συνάντησης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να διαμεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών Ινδίας - Πακιστάν, αν το επιθυμούν οι δυο πλευρές, όπως είπε.
Διάθεση διαμεσολάβησης εξέφρασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «είμαστε στη μέση» των δύο πλευρών. Πάντως, να σημειωθεί ότι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Μασούντ Αζχάρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζάις ι Μοχάμαντ», που εδρεύει στο Πακιστάν και θεωρείται ότι αποτελεί απόδειξη της στήριξης που το Ισλαμαμπάντ προσφέρει στην «τρομοκρατία», όπως επιμένει και το Νέο Δελχί.
Η σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ ενέχει πολλούς κινδύνους, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ασιατική ήπειρο, όπου είναι σταθερά στραμμένο το ενδιαφέρον, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, και όπου εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός τους με δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του Πακιστάν είναι σημαντικός σε μια περίοδο που δρομολογούνται εξελίξεις και στο Αφγανιστάν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις, που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς και με τις ΗΠΑ, αλλά και με Ρωσία και Κίνα.