Για τη στάση της ΕΑΑΚ στην Νομική ΑΠΘ

Κατηγορία: 

Την στιγμή που κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ ετοιμάζονται να φέρουν ένα ακόμη μνημόνιο και στην εκπαίδευση άλλο ένα χτύπημα με τα Πορίσματα του "Εθνικού Διαλόγου", αυτό που λείπει είναι ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα βγάλει φραγμό. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που λίγο-πολύ βρέθηκαν στην ουρά του, όταν αρχικά έσπειραν αυταπάτες,  έπειτα την απογοήτευση και την αποστράτευση του κόσμου από τους αγώνες και τις συλλογικές διαδικασίες.

 Αυτό το κλίμα δε θα μπορούσε να μην αντανακλάται και στις σχολές, όπως και στην Νομική ΑΠΘ, όπου την προηγούμενη περίοδο συνελεύσεων διαδέχτηκε η απογοήτευση κι η αδράνεια. Κι αν η ΔΑΠ-ΑΦΠ παλεύουν ακριβώς για να απονεκρωθούν οι Σύλλογοι, πώς απαντά η "αριστερά", εν προκειμένω η ΕΑΑΚ;

 Πριν μία βδομάδα η ΕΑΑΚ ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 14/3 και εξ'αναβολής την Πέμπτη 16/3, αφού στο Διοικητικό Συμβούλιο η πρόταση είχε καταψηφιστεί και στην συνέχεια κάλεσε σε ΓΣ του Συλλόγου για την Πέμπτη 16/3.

 1. Οι μέρες για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ήταν ελάχιστες, συνυπολογίζοντας ότι οι παρεμβάσεις τότε γινόταν με στόχο την εκδήλωση του ΣΦΝομικής την Δευτέρα 13/3 για τους 9 διωκόμενους της Ξάνθης. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να καλούμε ΓΣ, αλλά να υπάρχει κι ένα εύλογο διάστημα για να γίνουν εξορμήσεις  ώστε να διαμορφώνονται οι όροι για μαζική προσέλευση συναδέλφων στην ΓΣ και να μην μένουν αυτές απλώς στην πρόσκληση. Μάλιστα είναι φανερό ότι ενώ οι εξορμήσεις στόχευαν στην εκδήλωση της Δευτέρας 13/3, το ότι η ΕΑΑΚ αποφάσισε να τρέξει ΓΣ, αντικειμενικά αυτό υπονόμευσε τελικά και την εκδήλωση και την συνέλευση.

2. Οι κατά τα άλλα"αδιάλλακτοι" της ΕΑΑΚ που απορρίπτουν νυχθημερόν τα "γραφειοκρατικά" ΔΣ μας έδωσαν μαθήματα γραφειοκρατίας,  αφού η συνέλευση της Τρίτης δεν καλέστηκε ποτέ, αντιθέτως εξορμήσεις έγιναν για την εξ'αναβολής συνέλευση της Πέμπτης 16/3, καθώς τότε υπήρχε μικρότερο όριο απαρτίας. Όλα αυτά γιατί το Σάββατο 18/3(μέρα του..ΟΗΕ κατά του ρατσισμού) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διοργανώνει αντιρατσιστική διαδήλωση και ήθελε η ΕΑΑΚ πάση θυσία να πάρει την σφραγίδα του Συλλόγου μας για συμμετοχή σε αυτό το συλλαλητήριο. Η ΕΑΑΚ είναι αλήθεια ότι ξεχνάει τόσο εύκολα την πάλη της κατά της γραφειοκρατίας, ακολουθώντας μια πολιτική πραξικοπηματική, καπελώματος του Συλλόγου όταν θέλει η ίδια να πάρει την σφραγίδα του Συλλόγου μας για τις δικές της κινητοποιήσεις. 

3. Τα ΔΣ ως όργανα του Συλλόγου καλούν τις ΓΣ και αν αυτά τις καταψηφίσουν, μαζεύονται υπογραφές και κατατίθενται στο ΔΣ για να τις επικυρώσει και να καλέσει την ΓΣ. Αυτό δεν είναι τυπικό ζήτημα αλλά πολιτικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί η μία ή η άλλη δύναμη, εν προκειμένω η ΕΑΑΚ να δρα σαν να 'ναι ο Σύλλογος τσιφλίκι της και να καλεί όποτε θέλει την ΓΣ του Συλλόγου. Θα μπορούσε κάλλιστα η ΔΑΠ κι οποιοσδήποτε άλλος να πράξει το ίδιο μόνο που αυτό δεν χτυπά την αδράνεια, αλλά αντίστροφα αποτελεί μια διαλυτική για τον Σύλλογο λογική και πρακτική. Επίσης, οι Σύλλογοι δεν απαρτίζονται και τα προβλήματα που υπάρχουν δεν αφορούν μόνο τα μέλη και τους φίλους της ΕΑΑΚ, ώστε να υποκαθιστά αυτή το ΔΣ και να καλεί αυτή τις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου, επί της ουσίας πραξικοπηματικά. Είναι η ίδια σεχταριστική λογική της ΚΝΕ-ΚΚΕ, η οποία αρνείται τον αγώνα για την ανασυγκρότηση των Συλλόγων και των σωματείων, αναχωρεί με τα μέλη και τους φίλους της σε "καθαρές" πλατείες, φτιάχνοντας ξεχωριστούς συλλόγους όπου μπορεί εγκαταλείποντας τους υπάρχοντες στην ΔΑΠ και καλεί τον κόσμο να συμπαραταχθούν πίσω από το κομματικό-παραταξιακό κέντρο του. Όταν η ΕΑΑΚ λέει πως "η ΕΑΑΚ κάνει τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και οι Σύλλογοι ακολουθούν", όταν στην περίπτωσή μας προσπαθεί να υποκαταστήσει το ΔΣ είναι φανερό ότι ακολουθεί την ίδια με την ΚΝΕ πολιτική: στο πρόβλημα της υποχώρησης του κινήματος,  η λύση είναι η στοίχιση του συλλόγου πίσω από ένα παραταξιακό κέντρο, της ΕΑΑΚ, η από τα "αριστερά" απονέκρωση του ΔΣ και η μετατροπή της ΓΣ από την ανώτατη διαδικασία του Συλλόγου σε όργανο-καπέλο στα χέρια της ΕΑΑΚ για τους σκοπούς της.

Να σημειωθεί ότι τελικά ακριβώς γι'αυτούς τους λόγους ακόμα κι η ΓΣ της Πέμπτης δεν έγινε ποτέ αφού μαζεύτηκαν 15 άτομα μόνο από τις παρατάξεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ θεωρεί πως απέναντι στις ΔΑΠ-ΑΦΠ και λοιπών που μια χαρά παλεύουν για την απονέκρωση των Συλλόγων και των δομών τους, η γραμμή της ΕΑΑΚ που "ξεπερνώντας τις δυσκολίες" έρχεται να αντικαταστήσει την δράση των Συλλόγων από την παραταξιακή της δραστηριότητα, να χτυπήσει υποτίθεται την αδράνεια εμφανιζόμενη αυτόκλητα ως εκπρόσωπος του Συλλόγου , στην πραγματικότητα υποτάσσεται στους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στους Συλλόγους, όπως και στον δικό μας. Το πρόβλημα είναι πώς θα παλέψουμε για την πραγματοποίηση μιας ΓΣ, να παλέψουμε να ανασυγκροτηθούν οι Σύλλογοι και να δώσουν μάχες, σε αντιπαράθεση με την ΕΑΑΚ που με "κόλπα" απέναντι στην αδράνεια προβάλλει ένα κίνημα που θα απαρτίζεται από αυτήν και τους φίλους τους και τους συλλόγους όργανά της, διαιωνίζοντας έτσι την αδράνεια και τους αρνητικούς συσχετισμούς στην μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

 Στη γραμμή λοιπόν υπεράσπισης των Συλλόγων και των δομών τους θα βαδίσει η ΠΟΡΕΙΑ. Στη γραμμή της ανασυγκρότησης τους. Ιδιαίτερα εν όψει του νέου μνημονίου και των Πορισμάτων του "Εθνικού Διαλόγου" που έρχονται καλούμε κάθε φοιτητή να πλαισιώσει τους Συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες τους για να οικοδομήσουμε ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτή της πολιτικής.